Kultur

Nu tar Jonas Dagson sina bibelillustrationer till USA

Amerikanskt förlag nappade på att ge ut Steg för steg-böckerna på engelska: Jag har inte vågat tro att det skulle gå.

Författaren med bakgrund som journalist har efter idogt arbete fått skriva kontrakt med amerikanska kristna förlaget Tyndale.
– Jag ville spänna bågen, säger han själv om beslutet att satsa på en internationell marknad.

Vilka böcker är det som ska ges ut och var?

– Det är böckerna ”Steg för steg genom Nya testamentet” och ”Steg för steg genom Gamla testamentet”, bearbetade för den amerikanska marknaden.

Jonas Dagson förklarar att det kontrakt han skrivit med det amerikanska förlaget Tyndale House är ett resultat av att han sökte upp dem och fyra andra bokförlag under en resa i februari i år, finansierad av ett stipendium från Kristna publicistförbundet. Redan före resan krävdes mycket arbete för att få till dessa möten.

– Utmaningen var att få nå fram och presentera sitt material, eftersom de här amerikanska förlagen har många människor som vill bli publicerade. Det stora jobbet gjorde jag månaderna innan, när jag genom olika kontakter lyckades ordna möten med viktiga personer på de här fem organisationerna.

Unikt material

På Tyndale fick han ett positivt mottagande, och hans material hamnade snart hos imprintförlaget Rose, som var snabba med att konstatera att de ville ge ut det. Därefter, berättar Jonas Dagson, dröjde det till 22 juni innan moderförlaget Tyndale fattade samma beslut. Förläggarna har glatt honom genom att motivera det med att hans material är unikt.

Är det en dröm som går i uppfyllelse?

– Jag har inte vågat tro att det skulle gå. Men jag ville spänna bågen och se.

Eftersom det kommer ta tid att bearbeta materialet för den engelskspråkiga marknaden har man satt publiceringsdatum för boken om Nya testamentet till sommaren 2026, och den om Gamla testamentet till omkring julhandeln samma år.

Vill göra Bibeln mer tillgänglig

Förhoppningen är att böckerna i den nya kontexten ska få göra samma sak som i Sverige: hjälpa människor att själva läsa och förstå Bibeln och göra den mer tillgänglig och begriplig.

– Kan jag nå en större antal människor med samma ambition är det någonting jag är väldigt tacksam för.

Vad gäller ytterligare möjligheter efter detta vill Jonas Dagson vara försiktig med ambitionerna. Men han konstaterar ändå att ett kontrakt med ett så stort förlag kan leda till att materialet sprids även bortom den engelskspråkiga marknaden.

---

Fakta: Steg för steg-böckerna

  • Grafiskt illustrerade introduktioner till Bibeln, ofta i format som liknar nyhetsreportage, av Jonas Dagson.
  • Steg för steg genom Gamla testamentet gavs ut på svenska 2003, uppföljaren Steg för steg genom Nya testamentet 2015, och Steg för steg Studiebibel 2022.
  • Böckerna om NT och GT planeras ges ut av Tyndale/Rose på engelska under 2026.

---

Fler artiklar för dig