Kultur

Monica Törnell: Tidningarna vägrade skriva om min tro

“Min favoritscen är när Jesus kör ut månglarna i templet. Jag älskar det”, säger sångerskan

Årets Cornelispristagare är artisten Monica Törnell. Nu berättar sångerskan och schlagervinnaren om den personliga gudstron, bibelläsningen och viljan att likt Jesus avslöja falskhet och köra ut månglarna ur templet.

Monica Törnell är kanske mest känd för att tillsammans med Lasse Holm ha vunnit Melodifestivalen med låten E’ de’ det här du kallar kärlek 1986. Duon tog sig dessutom till en hedrande femteplats i Eurovision Song Contest.

När Törnell nu belönas med Cornelispriset är det dock inte främst den bedriften som står i centrum.

”Monica är en sångerska med stor bredd, hon sjunger visor och rock med precis samma trovärdighet, har skrivit många minnesvärda sånger och gjort många fantastiska tolkningar av andras. Monica har haft flera samarbeten med Cornelis som också bidrog till hennes nationella genombrott 1971″, skriver juryn i sin motivering.

Jag började läsa Bibeln väldigt tidigt.

Upptäckt av Cornelis Vreeswijk

I en intervju med Exressens Gunilla Brodrej i hemstaden Söderhamn berättar Monica Törnell om uppväxten i biskop Natan Söderbloms Trönö samt om sina möten med Cornelis Vreeswijk, som faktiskt var den som upptäckte den unga Hälsingesångerskan. Men Törnell berättar även om sin egen gudstro.

”Mormor och jag brukade åka till Gävle på högmässor. Alla andra tyckte vi var lite konstiga. Jag började läsa Bibeln väldigt tidigt eftersom jag tyckte folk betedde sig tvärtemot vad de sa att man skulle. Jag fick ingen ordning på det, ville ha regler. Därför läste jag Bibeln. Min favoritscen är när Jesus kör ut månglarna i templet. Jag älskar det, så vill jag vara: Hjälpa andra och genomskåda det falska”, säger Monica Törnell.

Försökt berätta om tron

Törnell beskriver vidare i intervjun hur hon försökt att berätta om sin tro för journalister, men att just den sidan av henne konsekvent valts bort i artiklarna. Att den rökande proggsångerskan skulle ha en personlig gudstro stämde liksom inte överens med bilden.

– Det var proggen som gällde då, eller så var det Abba, säger Monica Törnell.

Duett med Simon Ådahl

På hennes senaste fullängdsalbum Understanding Eye återkommer Törnells andlighet i flera av låtarna. Inte minst i hymnen Oh Lord, en bön om att ens liv inte ska ha varit förgäves, som Monica Törnell skrivit och framför tillsammans med Gävlesonen Simon Ådahl.

Monica Törnell blir den första mottagaren av Cornelispriset sedan prissumman höjts till en miljon kronor. I och med detta är priset Sveriges största musikpris efter Polarpriset och Birgit Nilsson Prize.

– Det förändrar mitt liv. Det skapar trygghet och det är inte oväsentligt, säger Monica Törnell själv i om priset i ett pressmeddelande.

---

Fakta: Monica Törnell

  • Yrke: Sångerska och låtskrivare.
  • Född: 3 juni 1954 i Trönö i Hälsingland.
  • Känd för sånger som: ”Heden”, ”En kungens man” och mellovinnaren ”E’ de’ det här du kallar kärlek”.
  • Aktuell: 2024 års Cornelispristagare.

---

Fler artiklar för dig