Kultur

Ministrar och programledare sjöng med i ”Pärleporten” på Skansen

Pernilla Wahlgren om Christer Sjögrens oväntade allsångsval: ”En riktig banger”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, SVT-journalisten Camilla Kvartoft och förvånansvärt många unga i publiken klämde i när ”Som en härlig gudomskälla” mer känd som ”Pärleporten” dök upp plats i ”Allsång på Skansen” under ledning av Christer Sjögren.

Just nu pågår arbetet med förnyelsen av Den svenska psalmboken för fullt. Hur vet man då om en psalm blivit folklig? Jo, kanske genom att den tar sig hela vägen in i allsångshäftet på SVT:s långkörare Allsång på Skansen. Under tisdagens episod ledde dansbandssångaren Christer Sjögren och Pernilla Wahlgren en kokande Skansenpublik i den folkkära väckelsesången som har nummer 235 i Psalmboken.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och Agendas programledare Camilla Kvartoft var några av de mer namnkunniga i publiken som gastade med till den medryckande psalmen. Oväntat många unga i publiken klämde också i med liv och lust när mikrofonen passerade dem.

I introduktionen av ”Pärleporten” kallade programledaren Pernilla Wahlgren psalmen för ”en riktig banger”. Men även om allsångsvalet var oväntat, var det ingen högoddsare att den valdes av just Christer Sjögren. Sångaren med den djupa barytonstämman har ofta beskrivit sin kärlek till psalmer och väckelsesånger och själv sjungit in ”Pärleporten” på skiva.

---

Fakta: Pärleporten

  • En väckelsepsalm som även kallas ”Som en härlig gudomskälla”. Skriven av Fredrik Bloom, frälsningsofficer och pastor i Missionsförbundet, 1917. Hans liv hade då kantats av bekymmer och han hade slutat som officer och pastor, men fick inspiration till texten vid ett besök hos vänner i Chicago. Melodin var skriven av Alfred Dulin, en ung sångarevangelist från Norge, som då bodde hos samma vänner, makarna och officerarna Blomgren, enligt Frälsningsarméns arkiv.
  • Fick sedan spridning och blev populär genom sångevangelisten Elsa Alvin, som besökte USA 1929–30.
  • Har kommit att starkt förknippas med Frälsningsarmén.
  • Framfördes även 2013 i Allsång på Skansen, då av komikern Jonas Gardell.
  • Även i TV4:s underhållningsprogram Lotta på Liseberg har man sjungit allsång med Pärleporten, år 2017. Den gången ledd av Linus Wahlgren, komikern Per Andersson och programledaren Lotta Engberg.

---

Fler artiklar för dig