För två år sedan tilldelades Hedvig och Isak Rizell Utbultstipendiet. Tack vare pengarna kunde de förverkliga sin dröm att göra en låtskrivarresa till England. Nu vill de peppa fler kristna artister och låtskrivare att söka stipendiet.
Dörren har öppnat för sökande till Utbultstipendiet 2024 och därför tog Dagen ett snack med Isak Rizell, som tillsammans med sin fru och medmusikant Hedvig Rizell vet hur det är att stå där som vinnare.
15 000 kronor fick de ta emot på DagenGalan 2022 och Isak berättar att pengarna hjälpt dem att ta nya kliv framåt på sin musikaliska livsresa. Våren 2023 kontaktade de sin vän Joshua Blessed, som då var musiker i Life Church i Bradford, och frågade om de fick komma på besök. Det gick alldeles utmärkt.
– Så vi besökte honom och han satte upp lite låtskrivarsessions till oss. Bland annat med Philippa Hanna som är en superbra lovsångare. Vi var där och skrev ett par låtar och sedan åkte vi ned till Brighton och träffade det kristna skivbolaget Integrity Music och hade en session där också. Än så länge har vi släppt en av låtarna som vi skrev där, Comfort Zone heter den. Vi sjöng den på Nyhemsveckan i år också. Det är superkul och det hade ju inte hänt om vi inte hade fått stipendiet, säger Isak Rizell.
Tonsatte syndabekännelsen
Tillsammans med Philippa Hanna, Matt Hooper och Joshua Blessed skrev Isak och Hedvig även en låt som heter Sorry, I love you.
– Vi tonsatte syndabekännelsen och tänkte att det kan bli ett slags nattvardssång. Nu är det en vän i Los Angeles som håller på att spela in sång på den. Så de två sångerna är konkreta exempel på vad som har hänt tack vare stipendiet, berättar Isak Rizell.
– Vi hade tänkt ganska länge att vi skulle åka till England och skriva, så det känns otroligt kul att vi kunde få till det.
Vad tycker du att de här människorna som ni mötte lärde er mer specifikt?
– De tillförde en massa saker, till exempel en mer korrekt engelska. Det är svårt för en svensk att skriva på engelska, det blir ju lätt svengelska. Det man formulerar måste inte nödvändigtvis vara fel, men man hade inte uttryckt sig så. Nu flyter själva språket mycket lättare. Sedan är Philippa, Joshua och Matt otroligt bra låtskrivare. Jag älskar deras låtar! De har en ärlighet i sitt låtskriveri som jag uppskattar jättemycket och som avspeglas i deras liv, i alla fall vad jag tyckte mig uppleva.
Gjorde ni några wow-upptäckter när ni skrev tillsammans?
– Philippa är galet snabb och öppen för idéer som kommer. Hon ser möjligheter. Jag tänker att den oräddheten säkert kommer utifrån att ha skrivit mycket med andra. Det är något som jag försöker inspireras av. Det är lätt att man fastnar och sitter och funderar mycket, men det är bättre att testa något.
Skriva och skriva om?
– Exakt! Den amerikanske gitarristen John Mayer har sagt: “Du kan inte skriva ditt bästa och bedöma ditt bästa samtidigt. Du måste separera dem.” Det tycker jag är ett riktigt bra råd. Öppna dig och skriv, så kan du redigera sedan.
[ Kulturpanelen: Gabriella Hansson förtjänar ett genombrott på bred front ]
Vad är nästa steg för dig och Hedvig som artister och låtskrivare?
– Vi försöker skala av, bli mer och mer ärliga. Också i relationen med Gud. Vi försöker skriva något som är genuint.
Lämnade storstaden
Efter att Rizells fick Utbultstipendiet har de genomfört en stor livsförändring: de har lämnat Stockholm och bosatt sig i Jämtland. Numera bor de i Undersåker, en by som ligger en kvarts bilresa från Åre. Flytten har gett dem ett helt nytt perspektiv på tillvaron.
– Dels har vi mer tid. Vi möter Gud i naturen när vi går ut och vandrar. Vi har fått mer tid att lyssna in. Musikaliskt så har vi börjat producera tillsammans. Hedvig håller på och lär sig och nu gör hon sångproddar. Så vi blir en producentduo också och det känns jättekul.
Vad har du för råd till de som sitter där ute och funderar på att söka Utbultstipendiet?
– Det är väl bara att söka. Ingenting att förlora, allt att vinna. Rent konkret tänker jag att det finns så många människor som gör fantastisk musik men som aldrig kommer ut med den. Mitt råd är att släppa musik regelbundet. Jag tänker att man ska försöka släppa låtar i en takt som passar en själv – om det så är en låt i månaden eller en låt i halvåret så ska man hålla den frekvensen. Iterera, som vi säger i mjukvaruutvecklingsvärlden. Då tror jag man skapar något bra som gynnar en när man söker stipendiet, säger Isak Rizell.
[ Lauren Daigle lovade Gud att dela sitt hopp med hela världen ]
Att sätta lite press på sig själv och utmana sin egen kreativitet alltså?
– Precis! Ed Sheeran sa ”att skriva låtar är som att dra på en rostig kran – det kommer en massa skit först, men du måste ändå göra klart låtarna så att du kan lägga undan dem. Sedan kommer det klara vattnet”. Jag tycker det är en asbra bild. Man ska göra klart hela processen, från idé till dess låten är ute på Spotify. Sedan ser man till att göra det regelbundet. Då tror jag att man ger sig själv bra förutsättningar.
---
Fakta: Så söker du Utbultstipendiet
- I år fyller Utbultstipendiet 25 år. Årets pris delas ut på DagenGalan i Lugnetkyrkan i Falun den 19 oktober. Vill du söka eller nominera någon annan för stipendiet hittar du ansökningsformulär här. OBS. Sista datum för ansökan är 8 september.
- Juryn behöver tre saker för att kunna bedöma en ansökan:
- En skriven motivering där det tydligt framgår vad den sökande gör och vad den vill med sitt skapande.
- Minst tre ljudfiler/länkar där juryn kan ta del av den sökandes musikskapande.
- Kontaktuppgifter till den som ansökan gäller och i förekommande fall till den som nominerat personen.
---