Kultur

Nytt kyrkospel uppmärksammar Nathan Söderbloms arbete för fred

Utgår från tidigare ärkebiskopens ”svindlande känsla av Guds helighet” och ”kristendomens profetiska röst”

Under 2025 firas minnet av det stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925 som ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderblom tog initiativ till, men redan under sommaren 2024 sätter Lunds stift upp kyrkospelet ”Det befriande tvånget – ett spel om Nathan Söderblom och freden” i Lunds domkyrka.

Den 11 augusti är det premiär för ett nyskrivet kyrkospel till Nathan Söderbloms minne – han som 1930 mottog Nobels fredspris för sina ekumeniska bedrifter. Årets uppsättning av Lunds stifts kyrkospel utgår från vad Söderblom, i en tid av krig och konflikt, kan lära oss om freden och vår egen framtid. Manusförfattaren och dramaturgen Oliver Lidman hämtade inspiration ur en händelse som Söderblom var med om på biblioteket i Ulleråker i Uppsala, den 11 mars 1894.

– Han drabbades då av en ”svindlande känsla av Guds helighet” och kände Guds hand i nacken, dess väldiga, stränga grepp. ”Liv är ansvar”, kom han att säga senare. Likaså beskrev han ”ett fruktansvärt och befriande och saliggörande tvång”, vilket har gett upphov till kyrkospelets namn: det till synes motsägelsefulla begreppet ”Det befriande tvånget”.

– Det blev den centrala ingången för mig i manusarbetet, konstaterar Oliver Lindman, som också kommer spela huvudrollen som Nathan Söderblom i uppsättningen.

Oliver Lindman spelar Nathan Söderblom i kyrkospelet "Det befriande tvånget" som sätts upp i Lunds domkyrka.

Kyrkospelsrörelsen var stark i Sverige

I Lunds stift finns en lång tradition av kyrkospel – ett slags skådespel med bibliskt innehåll, liturgisk karaktär och stram gestaltning som kombinerar dramatik, musik och konst. Under 1900-talet var kyrkospelsrörelsen stark i Sverige, inte minst genom Sigtunastiftelsen, och kyrkospel var också en naturlig del av ungdomsarbetet i många församlingar. Bland svenska kyrkospelsförfattare märks personer som Olov Hartman och Bo Setterlind.

1960 grundades den ideella föreningen Lunds stifts kyrkospel och gav kyrkospel en organiserad form. I dag är Åsa Egnér dess konstnärliga ledare och därtill ansvarig för regi, manus, dramaturgi och liturgi i årets uppsättning. Hon beskriver hur ”Det befriade tvånget” utgår från Nathan Söderbloms livsverk, händelser, gudsmöten, men blandas med dagsaktuella texter om fred, krig, liv och framtid.

– Det handlar om framtidens fred, men hämtar inspiration från dåtidens fredsarbete och utgår från kristendomens profetiska röst.

Åsa Egnér är konstnärlig ledare för kyrkospelet.

Åsa Egnér poängterar också att årets kyrkospel är ett ekumeniskt samarbete med en liturg från Svenska kyrkan och en från romersk-katolska kyrkan.

– Helt i Nathan Söderbloms anda.

---

Fakta: Det befriande tvånget

Nyskrivet kyrkospel utifrån ärkebiskop Nathan Söderbloms livsverk och texter som sätts upp i Lunds domkyrka vid åtta tillfällen under hösten 2024 med premiär 11 augusti. Åsa Egnér står för regi, manus, dramaturgi och liturgi, Staffan Gerdmar för regi och liturgi, Oliver Lindman för manus och dramaturgi, Lisa Mårtensson för regi och koreografi, Johan-Magnus Sjöberg för komposition och Johannes Andrée är körledare och organist.

---

Fler artiklar för dig