Kultur

De kanske kom för hamburgarna – men i slutet av kvällen fick vi be för gängledaren

Flavia Perez, verksamhetsledare och pastor Heart Stockholm, skriver i Dagens artikelserie utifrån Lausannedeklarationen om hur Jesus kan bli vägen ut ur gängkriminalitet.

Pastorn Flavia Perez har sett gängkriminalitet på nära håll och står nu mitt i arbetet för att få brottslingar att vända om. “Vissa vet att det finns både ljus och mörker, men de har valt mörkret för att det är det enda de känner till på riktigt. Men när de får ljuset presenterat för sig kan de välja: Vill jag testa ljuset eller vill jag vara kvar i mörkret?”, skriver hon.

Det talas mycket om de kriminella gängen numera. På nyheterna får vi rapporter om den senaste veckans sprängningar och mord. Det är mycket droger och mycket våld; ibland känns det som att det inte finns något slut på eländet.

Men samtidigt verkar Gud i gängmiljön! Jag vet, för jag kommer själv därifrån. Och just nu reser Jesus upp människor han vill använda för att nå in i de mörkaste skrymslena i dagens Sverige.

Det handlar om män och kvinnor som har fått umgås med Gud och som har lärt sig vem Jesus är. De har blivit fyllda av den helige Ande och lever liv som visar både på Andens gåvor och på Andens frukter. Det är den kombinationen som är dynamit – när även karaktären kan förvandlas.

Frukten visar att man är förvandlad

Det är dessa människor som kan förstå dem som kommer från gängmiljön. De vet vad de går igenom eftersom de själva har varit där, och de vet att Jesus är lösningen på vad de än är fast i. Men det är också de som kan väcka hopp hos dem som befinner sig i mörkret, för det är uppenbart att Gud har varit verksam i deras liv. Det syns att det är äkta, att man inte bara spelar en roll. Frukten visar att man är förvandlad.

I gängmiljön är det ett hårt klimat. Därför behövs det människor som kan vara som lejon men som ändå vågar vara som lamm. Kvinnor och män som vågar vara sårbara. Det gör att folk vågar släppa sina masker, och då kan Guds Ande komma med upprättelse och frihet.

Vi fick be för en av gängledarna

De senaste åren har jag sett detta hända gång på gång. Det sker på kampanjerna med Sebastian Stakset och i vår församling Heart Stockholm. En satsning som vi hade i Örebro är ett bra exempel. Det kom många besökare från förorterna. De flesta drogs dit av musiken, men de fick också höra evangeliet talas ut. Alla som var på konserten bjöds in till Pingstkyrkan efteråt. Vissa kom bara för hamburgarna, men kvällen slutande med att vi fick be för en av gängledarna!

Många hör också av sig via sociala medier med frågar som: “Hur kan jag hitta vägen ut och hoppa av utan att bli mördad, utan att någon kommer och skjuter mig?” Då får jag berätta om Jesus, men också om de vägar som finns när det gäller behandling, skyddsplacering och koppling till en lokal församling.

Fast det låter konstigt kan det vara ett bra tecken att man går på droger. För det visar att man inte är en psykopat. Man bedövar sig för att man känner av sitt eget samvete.

—  Flacia Perez

Drogberoende kan vara ett tecken på samvete

En av de största utmaningarna är det egna missbruket. Men även om det låter konstigt så kan det vara ett bra tecken att man går på droger. För det visar att man inte är en psykopat. Man bedövar sig för att man känner av sitt eget samvete. Människan är inte skapad för att vara ond. Vi är alla Guds avbilder.

Men här behöver man också checka av vad det är för en slags person. Många som sitter fast i drogerna har motivationen att bli fria, men saknar förmågan. Om förmågan inte finns får vi backa upp och följa med på vägen. Vi får vara som en krycka för personen, tills han eller hon har fått de verktyg som behövs för att komma vidare på egen hand.

---

Lausannedeklarationen

Vinjettbild för artikelserie i samband med Lausannedeklarationen 50 år.
  • Lausannedeklarationen är en bred evangelikal kristen trosbekännelse med inriktning på mission och evangelisation.
  • Deklarationen antogs i juli 1974 i Lausanne i Schweiz, vid en internationell konferens för världsevangelisation där över 2 300 kristna från mer än 150 nationer deltog.
  • Världspredikanten Billy Graham och den anglikanske kyrkoherde John Stott var viktiga centralgestalter i arbetet med Lausannedeklarationen.

---

Pengar och makt är drivkrafter

Den kyrka som vill ta emot de här människorna behöver mycket av Guds kärlek och tålamod. Annars klarar man inte av det. Det behövs en insikt om att ingen bara vaknar en dag och blir kriminell, utan att det finns orsaker. Och så behöver man lära sig mer om beroendepersonligheter och kriminella tankemönster för att förstå och vägleda de tidigare gängkriminella.

Den kyrka som vill ta emot de här människorna behöver mycket av Guds kärlek och tålamod.

—  Flavia Perez

Särskilt bland killarna är de vanligaste drivkrafterna pengar och makt. De flesta kommer från fattiga förhållanden och sökte sig till kriminaliteten för att göra snabba cash. Men sedan blev det mer en fråga om makt.

Jag brukar citera Bibelns ord om att “kärlek till pengar är en rot till allt ont” (1 Tim 6:10, FB2015). Och då känner de igen sig. “Vem har sagt det?” säger de. Och så berättar jag att det kommer från ett av Paulus brev i Nya testamentet. Då vill de lyssna vidare för de vill inte styras av sin kärlek till pengar. Det kan bli deras omvändelse.

Många har inte koll på den andliga världen över huvud taget. Men alla vet ju att Gud finns. Fast många skyller på honom: “Det var han som tog min mamma när jag var tre år.” Vissa vet att det finns både ljus och mörker, men de har valt mörkret för att det är det enda de känner till på riktigt. Men när de får ljuset presenterat för sig kan de välja: Vill jag testa ljuset eller vill jag vara kvar i mörkret?

Behövs fäder och mödrar för exkriminella

Du som inte är kallad till de gängkriminella kan ändå vara med och be för och ge till det här arbetet. Be att det ska visa sig var det finns öppningar i det mörka täcke som ligger över vårt land. Be att Gud ska resa upp män och kvinnor som är fyllda av Anden, som har både gåvorna och frukterna i sina liv.

Och fråga Herren vad du kan bidra med. Du kanske ska öppna ditt hem för några trasiga människor som får sitta i ditt vardagsrum och lära sig vad livet med Jesus handlar om? Det behövs fäder och mödrar som kan hjälpa de tidigare gängkriminella, på livets alla områden. Som kan visa vägen och peka människor mot Jesus, så att han får förvandla dem inifrån och ut. Be med mig att fler ska väckas ur sin sömn!

---

---

Fakta: Lausannedeklarationens 15 punkter

  • 1. Guds syfte
  • 2. Bibelns auktoritet och kraft
  • 3. Kristi unika ställning och universalitet
  • 4. Evangelisationens natur
  • 5. Kristet socialt ansvar
  • 6. Församlingen och evangelisationen
  • 7. Samarbete i evangelisation
  • 8. Församlingar och kyrkor i gemensamt evangelisationsansvar
  • 9. Evangelisationsuppdragets brådska
  • 10. Evangelisation och kultur
  • 11. Utbildning och ledarskap
  • 12. Andlig kamp
  • 13. Frihet och förföljelse
  • 14. Den helige Andes kraft
  • 15. Kristi återkomst

---

Fler artiklar för dig