Kultur

En sund församling förökar sig

Det ska inte hänga på enskilda individer att det skapas fler församlingar, skriver Jonas Melin i Dagens artikelserie utifrån Lausannedeklarationen.

Att bara plantera nya församlingar kommer inte att vända den negativa utvecklingen. Det är mer djupgående förändringar som behövs, menar Jonas Melin i Dagens artikelserie utifrån Lausannedeklarationen. Det måste börja med att träna lärjungar.

Att plantera nya församlingar är utan tvekan en del av missionsuppdraget, även om det inte alltid har varit klart uttalat. Församlingsplantering nämns varken i Lausannedeklarationen eller Kapstadsöverenskommelsen, men ämnet var uppe i en av huvudföreläsningarna på kongressen 1974. När Howard Snyder talade på temat Församlingen – Guds redskap för evangelisation sa han följande: “Beviset för en sund växande kyrka är inte bara numerär tillväxt utan också ett ökat antal lokala församlingar.” Han fortsatte: “Det bibliska mönstret är att de nyomvända sluter upp i de lokala församlingarna och att antalet församlingar växer allt eftersom nya omvändelser äger rum.”

Grundade gemenskap i Råslätt

Citaten återfinns i boken Budskapet från Lausanne (EFS-förlaget). Jag läste den på våren 1978, men minns inte att jag då reflekterade över behovet av att plantera församlingar i Sverige. Den insikten kom till mig några år senare i samband med att jag var med och grundade Råslätts församlingsgemenskap i Jönköping.

Den nutida församlingsplanteringsrörelsen i Sverige har sina rötter i 1970-talet. Den är med andra ord jämngammal med Lausannerörelsen. På den tiden var det endast ett fåtal pionjärer som såg behovet av nya församlingar, men under de 50 år som har gått har medvetenheten om vikten av att plantera nya församlingar vuxit parallellt både inom Lausannerörelsen och inom de svenska frikyrkorna. Lausanne Church Planting Network bildades till exempel 2014 och fyra år senare antog de svenska frikyrkosamfunden och EFS det gemensamma målet att hjälpa varandra så att våra församlingar senast 2025 planterar fler församlingar än vad som läggs ner. I dag samarbetar tio svenska samfund och organisationer i nätverket Vidare för att nå det målet.

---

Lausannedeklarationen

Vinjettbild för artikelserie i samband med Lausannedeklarationen 50 år.
  • Lausannedeklarationen är en bred evangelikal kristen trosbekännelse med inriktning på mission och evangelisation.
  • Deklarationen antogs i juli 1974 i Lausanne i Schweiz. Vid en internationell konferens för världsevangelisation där över 2 300 kristna från mer än 150 nationer deltog.
  • Världspredikanten Billy Graham och anglikanske kyrkoherde John Stott var viktiga centralgestalter i arbetet med Lausannedeklarationen.

---

Var tredje frikyrka lagts ner

Frikyrkoundersökningen visar att antalet församlingar i Sverige har minskat under lång tid. Från 2001 till 2020 har mer än var tredje frikyrkoförsamling lagts ner (1 127 av 2 925 församlingar), detta samtidigt som det planterats 471 nya församlingar. Från ett gudsrikesperspektiv är denna diskrepans katastrofal. Nätverket Vidares vision är därför “att kristna samfund, organisationer och församlingar samarbetar med syftet att Jesus Kristus ska bli känd, trodd och efterföljd i Sverige, så att antalet församlingar ökar i alla landets geografiska områden, etniska grupper och kulturella sfärer”.

Vår önskan är att evangeliet ska nå allt fler människor och att antalet församlingar ska öka i stället för att minska. Om detta ska ske behöver den svenska kristenheten och den svenska grenen av Lausannerörelsen lägga ännu mer fokus på evangelisation och församlingsplantering i vårt eget land.

Att bara plantera nya församlingar kommer dock inte att vända den negativa utvecklingen. Det är mer djupgående förändringar som behövs. Att nya församlingar bildas är nämligen en frukt av att människor kommer till tro och blir Jesu lärjungar. Så var det på Apostlagärningarnas tid och så var det i Sverige under de stora väckelserörelserna. Man kan säga att evangelisation och lärjungaträning är motorn i församlingsplantering och att det därför är där vi måste börja. Lärjungar kan sen bli ledare och sändas ut att grunda nya församlingar.

Räcker inte med pionjärer

Den församlingsplantering som skett i Sverige under de senaste 50 åren har i huvudsak skett genom enskilda pionjärer med någon typ av apostolisk gåva. En moderförsamling kan ha adopterat planteringen och stöttat den, men det är mycket sällan som visionen och initiativet kommit inifrån församlingen. Om vi ska vända utvecklingen måste detta förändras, så att fler församlingar har i sin vision att vara sändande moderförsamlingar. Det räcker inte att pionjärer planterar församlingar, vi behöver se fler församlingar som planterar församlingar. Det är också det som uttalas i det gemensamma målet: “Vi vill hjälpa varandra så att våra församlingar senast 2025 planterar fler församlingar än vad som läggs ner.”

Inom Vidare talar vi om att församlingar kan ha fem olika nivåer av tillväxt. Församlingar kan vara minskande, stillastående, växande, reproducerande eller multiplicerande. Enligt Frikyrkoundersökningen är 35 procent av frikyrkoförsamlingarna i Sverige minskande, 50 procent är stillastående och 14 procent är växande. Endast en procent är reproducerande och det är förmodligen inte någon som är multiplicerande, det vill säga har det i sitt DNA att kontinuerligt sända ut arbetare som grundar nya församlingar som i sin tur grundar nya församlingar. Det är alltså bara en församling av hundra som då och då knoppar av sig och planterar en dotterförsamling. Detta behöver förändras så att fler församlingar bli sändande moderförsamlingar.

När en människa blir vuxen är det naturligt att få barn. På samma sätt borde det vara en självklarhet att en fullvuxen församling reproducerar sig och får barn. Denna förändring tror jag är möjlig om svenska församlingar tar till sig Lausannerörelsens betoning på evangelisation och mission.

---

---

Fakta: Lausannedeklarationens 15 punkter

  • 1. Guds syfte
  • 2. Bibelns auktoritet och kraft
  • 3. Kristi unika ställning och universalitet
  • 4. Evangelisationens natur
  • 5. Kristet socialt ansvar
  • 6. Församlingen och evangelisationen
  • 7. Samarbete i evangelisation
  • 8. Församlingar och kyrkor i gemensamt evangelisationsansvar
  • 9. Evangelisationsuppdragets brådska
  • 10. Evangelisation och kultur
  • 11. Utbildning och ledarskap
  • 12. Andlig kamp
  • 13. Frihet och förföljelse
  • 14. Den helige Andes kraft
  • 15. Kristi återkomst

---

Fler artiklar för dig