Kultur

Hillsongpastorn: Som barn avskydde jag att prata inför folk

“I dag älskar jag möjligheten att undervisa och tala in i människors liv”, säger Petrus Haddad

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med … möter vi i dag Petrus Haddad, ungdomspastor i Hillsong Sweden som berättar om framtidsdrömmar, kärleken till glassen McFlurry och kyrkornas chans att vända utvecklingen bland unga i Sverige.

Vad har uppfyllt dina tankar den senaste tiden?

– Just nu ägnar jag mig mycket åt reflektion. Jag brukar försöka avsätta tid två till tre gånger om året då jag lyfter blicken och reflekterar över det som ligger framför och söker Guds vilja. Jag och min fru var nyligen på en stor konferens i Miami. Det gav mycket inspiration och många nya intryck som vi håller på att bearbeta.

Vilken biblisk person identifierar du dig med och varför?

– Jag kan inte undgå att identifiera mig med lärjungen Petrus och det handlar inte bara om namnet. Han är liksom överallt samtidigt och precis så är det för mig också. Ibland talar jag innan jag tänker och ibland tar jag ett steg i tro. Så upplever jag att det var för Petrus också när jag läser om hans liv i Nya testamentet.

Jesus är mitt allt – min största förebild, den jag vill efterlikna och lära känna.

—  Petrus Haddad

Vad har du för ”guilty pleasure” (hemlig last)?

– Rolig fråga! Mitt ”guilty pleasure” är att kolla på livestreams på Youtube. Mycket som egentligen riktar sig till en lite yngre publik, men jag jobbar ju med ungdomar så jag antar att det påverkat mig. Sedan är McFlurry Daim på McDonald’s också en ”guilty pleasure”, samt att spela Call of Duty och Fortnite. Jag har precis kommit tillbaka till gejmandet efter en lång paus.

Vem är Jesus för dig?

– Jag skulle kunna prata om det i flera timmar. Jesus är mitt allt – min största förebild, den jag vill efterlikna och lära känna. Jesus har förändrat mitt liv och jag vill spendera tid med honom varje dag. Inte minst nu i sommar under ledigheten försöker jag att bara vara så mycket som möjligt i hans närhet. Det är honom jag dedicerar mitt liv åt, förstår du vad jag menar?

Vad kan få dig att ligga vaken på natten?

– Jag skrollar på Blocket efter drömbilar, som jag absolut inte har råd med. Bilar har alltid varit ett stort intresse. Men ett lite mer allvarligt svar är kanske att tankarna håller mig vaken. Det kan vara både drömmar, idéer och frustration. Jag brottas ständigt med balansen mellan visionerna och det jag tror att Gud vill göra och den verkligheten man ser framför sig för stunden.

Brukar du ljuga och i så fall när?

– Det brukar jag absolut försöka att undvika, men ett undantag skulle kunna vara när jag fixar någon överraskning till min fru på hennes födelsedag eller så och inte vill avslöja vad det är man håller på med.

När uppfylls du av människoförakt?

– Jag har svårt för när människor inte känner empati och medlidande. Kanske beror det på att jag vuxit upp i en familj där man känt väldigt mycket medlidande, så det beteendet triggar mig. Jag har lovat mig själv att alltid försöka agera och säga ifrån när jag ser att någon blir illa behandlad.

Vad skulle du gärna ändra på hos dig själv?

– Haha, det finns alltid något som man vill ändra på hos sig själv. Lite bättre koncentrationsförmåga skadar ju aldrig, men generellt sätt vill jag alltid jobba på de saker i mitt liv som inte är Kristuslika.

Vad skulle få dig att avfölja en person på sociala medier?

– Jag är inte inne så mycket på sociala medier och bryr mig inte så mycket heller om vad folk lägger upp. Men jag kan reagera om människor använder sina sociala plattformar för att trycka ner andra eller lyfta sig själva på andras bekostnad.

När möter du Gud?

– Min bästa tid är på morgonen när jag är ensam hemma och läser min bibel och dricker mitt kaffe. Men sedan upplever jag också ofta Gud genom predikan och i miljöer där människor fattar viktiga beslut för sin relation till Jesus.

Vem är din förebild och varför?

– Ju äldre jag blir desto mer inser jag vilka viktiga förebilder mina föräldrar är för mig. De blev frälsta i vuxen ålder och det har varit fantastiskt att få följa deras förändring. Min pappa är 65 år och har precis blivit färdig med en fyraårig teologiutbildning och han och min mamma vittnar ständigt om Jesus. När de är utomlands på semester köper de biblar på det lokala språket dit de rest och leder människor till tro även där.

Vilken sak skulle du rädda först om det brann i ditt hem?

– Jag skulle rädda min fru. Men om man måste välja något materiellt så väljer jag mitt Playstation. Eller kanske vårt betongbord, om jag orkar bära med mig det ut.

Vad ångrar du?

– Självklart finns det mycket som jag kan ångra. Men samtidigt vill jag leva ett liv där vi får blicka framåt mer än bakåt. Gud vill ta emot vårt bagage, jag tror inte att det är bra att gå runt ensam och bära på det för länge.

Vad skulle du vilja säga till ditt tolvåriga jag om du fick chansen?

– Jag skulle ha sagt ”Petrus, det du tror är dina svagheter kommer Gud att använda för att nå ut till andra”. Under uppväxten avskydde jag nämligen att tala inför folk, men i dag är det en av mina viktigaste uppgifter och jag älskar möjligheten att kommunicera, undervisa och tala in i människors liv.

Nämn en händelse eller en period som präglat dig mycket?

– Vårt första Summer Camp med Hillsong. Det var där jag bestämde mig för att leva helt och fullt för Jesus. Jag fick profetiska tilltal som betydde väldigt mycket och även om inte allt gick spikrakt efter det, så var det där jag fattade beslutet.

Det vackraste ord du vet.

– Tack. Jag älskar tacksamma människor. Det är ett så enkelt och kort ord, men det säger så mycket om ens attityd.

Har du drömmar du inte förverkligat och vilka är de?

– Mer än något annat så drömmer jag om att vi som kyrkor skulle vara med och förändra situationen för unga i Sverige. Vi ser alla den negativa utvecklingen kring ungas mående – självmordsstatistiken, våldet och skjutningarna. Där hoppas jag att kyrkorna får komma samman och inse att vi har en möjlighet att vända den utvecklingen. Unga i Sverige i dag behöver Jesus.

Din absoluta favoritdoft.

– Det måste vara Oud, en ingrediens som finns i många parfymer. Jag älskar parfym.

När och var är du som allra lyckligast?

– När jag känner att jag får leva i min kallelse. Det finns massor av olika exempel på vilka tillfällen det kan vara men djupast sett handlar det om att få vara i funktion för Gud.

Vad vill du att det ska stå på din gravsten?

– Jag har faktiskt inget riktigt bra svar på den frågan. Men jag skulle vilja att det stod något som pekar mer på Jesus än på mig själv.

---

Fakta: Petrus Haddad

  • Ålder: 26.
  • Bor: Stockholm, Sundbyberg.
  • Familj: Fru, Linnea Haddad.
  • Gör: Ungdoms- och ungavuxnapastor i Hillsong Church Sweden.

---

Fler artiklar för dig