Kultur

Längtan efter oborstad äkthet resulterade i Tempelgig

Tomas Enochsson fann Alf Lax – nu har de två kristna musikerna en skiva ihop

Två kristna musiker som spelat i åtskilliga decennier har funnit varandra. Tempelgig kallas den nya konstellationen och bakom duon döljer sig Alf Lax och Tomas Enochsson, två musiker och låtskrivare med flera gemensamma nämnare. Det hela började med längtan efter lite mer oborstad äkthet.

Tempelgigs ep finns ute sedan ett tag. Fyra låtar, de har valt ut två var. Likt två syskon delar de lika på utrymmet, men att de över huvud taget fann varandra är Tomas förtjänst. Utan hans nyfikenhet hade det nog aldrig blivit något Tempelgig.

Efter att i många år salufört svenska keyboards över hela världen lämnade Tomas Enochsson ett hektiskt arbetsliv med mycket resande. Han tog upp låtskrivandet från åren med frikyrkopopbandet Badmintons och släppte några soloplattor under artistnamnet Enok. Därefter fick han för sig att han ville kolla upp vad som hänt på den kristna musikscenen sedan han själv spelade i band.

– Jag började lyssna på Spotify för att höra vad det är för kristna musiker som rör sig nuförtiden. Jag gick igenom rubbet. Jag kom till Alf Lax och tänkte: Det här är ju bra! Men vem är han? Musikerna han hade spelade så bra. Jag var tvungen att ringa honom och fråga vilka de var, berättar Tomas Enochsson.

Kompas av proggmusiker

Alf Lax minns samtalet. Och de efterfrågade musikerna var hans kompisar som spelat mer eller mindre hela livet i proggsvängen och andra sammanhang utanför kyrkan.

– De har hjälpt mig mycket genom åren och varit med på flera av mina skivor, berättar Alf Lax. Bengan Blomgren till exempel är en känd gitarrist i Göteborgstrakten. Han har spelat med Nationalteatern och Nynningen och sådana band. De är duktiga musiker som lever på att spela, men de har inte uttalat sig som kristna.

Förutom de skickliga musikerna var rösten och attityden starkt bidragande orsaker till att Tomas Enochsson blev så begeistrad i Alf Lax musik.

– Det som sticker ut är Alf. Hans evangelistiska sätt. Det låter ganska putsat och fint om frikyrkans musik, ingen sjunger med whiskeyröst vad jag vet. Alf gillar Van Morrison och kommer därmed musikaliskt från samma håll som jag. Han står för vad han är. En väldigt skön kille, som Sebastian Staksets folk som kommer utifrån och in. De tillhör en annan musikgenre än vi som har växt upp i frikyrkan, förklarar Tomas Enochsson.

Tomas Enochsson, artist och låtskrivare. Spelade med Badmintons 1979-1985.

Vad är tanken med samarbetet?

– Att ge Alf en ny möjlighet att komma ut med sin musik och att dessutom göra samarbete med olika musiker, vilket också ger en dimension. Det kan bli fler sånger och om någon vill att vi ska komma ut och spela så klart att vi gör det, säger Tomas Enochsson och tillägger att ”vi är två gubbar som gillar varandra”.

– Vi har talat lite löst om att åka ut och spela, vi två bara med var sin gitarr, berättar Alf Lax. Sedan finns ju bandet också. Och låtarna med Tomas och mina texter. Vi sjunger ju inte lodrätt, vi sjunger på andra hållet. Horisontellt.

”E de tempelgig, eller?

Alf Lax konstaterar att en stor del av hans publik finns utanför kyrkan, särskilt bland människor som annars kan ha det svårt att känna igen sig i moderna kristna texter. Han hoppas att Tempelgigs sånger också ska uppfattas så.

Sångerna på sin debut-ep har Alf Lax och Tomas Enochsson skrivit var för sig, men de framför dem tillsammans. Och spelar gör Alfs polare från Göteborg. Det är för övrigt de som gett upphov till duons namn. En gång när Alf frågade sina musiker om de ville vara med på en kommande spelning frågade gruppens basist på klingande göteborgska ”E de tempelgig, eller?”. Och visst var det så, det gällde en spelning på ett tältmöte.

Både Alf och Tomas gillade uttrycket skarpt så Tempelgig fick det bli.

Alf Lax, sångarevangelist och låtskrivare.

Engelsk inspelning på gång

– Detta är ett samarbetsprojekt, konstaterar Tomas Enochsson och pekar på flera kristna musiker som fortfarande är aktiva och släpper ny musik, exempelvis Ingmar Johánsson och Ingemar Olsson.

Snart släpper Tempelgig dessutom sin första låt på engelska, duetten What a Glorious Life en sång av Tibor Zeroky som Tomas Enochsson har skrivit en engelsk text till. Efter sådant mörker heter det svenska originalet.

Tomas, vad är det bästa med Alf?

– Hans absolut grundmurade tro som kommer till uttryck i hela hans liv och hans musik. Orden är inte något han krystar fram, utan de kommer helt naturligt. Han är rak och okonstlad. Han är väldigt musikalisk, men han vet inte om det själv bara. Framför allt rörs jag av hans röst. Obetalbart stark! Man hör direkt att det är han, säger Tomas Enochsson.

Alf, vad är det bästa med Tomas?

– Han är en varm person och generös. Han har en mjuk framtoning och han har verkligen något att säga i sina texter. Jag gillar hans uttryck. Det märks att han är en väldigt erfaren låtskrivare, säger Alf Lax.

---

Fakta: Tempelgig

Tempelgig. Omslaget till duons debut-EP (2024). Tempelgig består av Alf Lax och Tomas Enochsson.
  • Ny musikalisk duo bestående av Alf Lax, 73, och Tomas Enochsson, 71.
  • Släppte för ett tag sedan en debut-ep med fyra låtar. Skivan är betitlad ”Tempelgig”.
  • Snart släpper gruppen en duett på engelska där Alf Lax och Tomas Enochsson sjunger ”What a Glorious Life”.

---

Fler artiklar för dig