Kultur

Bästa sättet att följa de tvära kasten i den amerikanska valrörelsen

Dagens kulturredaktör Daniel Wistrand tipsar om poddar och streams från juli månad

Lapplandsveckan 2023.

Fina glimtar från sommarkonferenserna

Under juli, när många av mina vanliga ”go-to-poddar” tagit sommaruppehåll har jag passat på att lyssna ikapp på undervisning från några av sommarens kristna konferenser. Jag har kryssat mellan Nyhems- och Lapplandsveckorna på Spotify, streamat gudstjänster från Torpkonferensen på Youtube och Hönökonferensen via Hönö Play. Jag har berörts av undervisning från Alingsåspastorn Mimmi Botica, prästen Anders Petter Sjödin och många andra. Dessutom har jag på nytt insett vilka kraftstationer kristna konferenser är – först och främst när man är på plats men också när man i efterhand eller i realtid kan följa undervisningen hemifrån.

Bästa sättet att följa de tvära kasten i den amerikanska valrörelsen

Slutet av juli blev en minst sagt dramatisk tid i den amerikanska politiken. Donald Trump sköts i örat och Joe Biden valde att hoppa av, två historiska händelser inom loppet av lite mer än en vecka. Ska man på ett initierat och snabbt sätt följa utvecklingen i USA-politiken rekommenderar jag Sveriges radios USA-podden, där korrespondenterna Ginna Lindberg och Roger Wilson samtalar med programledaren Sara Stenholm om den senaste tidens utveckling. Påläst, rappt och analyserande.

Existentiella samtal om allt från gudstro, evigt liv till djupa tallrikar

Mitt i sommaren inleddes en ny säsong av Allvarligt talat där författaren och juristen Malin Persson Giolito och författaren Niklas Rådström samtalar om stora och små existentiella ämnen utifrån lyssnarnas frågor. Under sommarens avsnitt av SR-programmet som också släpps i poddform handlar frågorna om allt från evigt liv, vad som gör en människa troende till hur djup en tallrik måste vara för att kallas en skål. Rådströms och Persson Giolitos resonerande svar väcker nya frågor hos lyssnaren.

Cecilia Uddén.

Dessutom:

Sommarpraten tuggar vidare och ett av juli månads starkaste och mest smärtsamma sommarprogram stod Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén för. Sällan har jag hört en så balanserad och samtidigt drabbande skildring av den tragiska situationen just nu i Gaza och Israel.


Fler artiklar för dig