Kultur

”Var kritisk när du hör undervisning i kyrkan som låter märklig”

20 frågor till göteborgspastorn om vad hon skulle behövt höra som ung, ilskan mot billiga kedjor med dåliga arbetsvillkor och omställningen att bli mamma till Elsa.

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med … möter vi i dag Lovisa Almén, pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg, som bland annat berättar om sin längtan efter mer sårbarhet – både i vardagen och i kyrkan.

Vad har uppfyllt dina tankar den senaste tiden?

– Hur ska vi hjälpa vår dotter Elsa att sova bättre om nätterna? Vilken bok ska jag läsa härnäst? Kommer vi någonsin att bli klara med altanen? Är det värt att åka tre timmar enkelresa för att spela en beachvolleybollturnering över dagen? Vad längtar unga vuxna efter i dag? Vad behöver kyrkan lyfta och prata om nu?

Vilken biblisk person identifierar du dig med och varför?

– Olika personer i olika perioder. Ibland känner jag mig som Tomas som tvivlade, ibland som Paulus som var arg och ifrågasättande och ibland som Maria som älskade att sitta och lyssna och vara närvarande här och nu. Det är därför det är så skönt att det finns många olika personligheter att läsa om i Bibeln, så att vi inte behöver känna oss ensamma när vi går igenom livets toppar och dalar.

Jag skulle önska betydligt mer tålamod och att jag höll på med mindre självkritik.

—  Lovisa Almén

Vad har du för “guilty pleasure”?

– Hm, bra fråga! Kanske att jag gillar att äta sent på kvällen och natten? Jag är som mest produktiv och kreativ efter klockan tio på kvällen och då är det väldigt gott att ha en skål med något smarrigt bredvid. Favoriter är choklad i alla dess sorter, chips, vattenmelon, smågodis, naturgodis och dadlar med lakritssmak!

Lovisa Almén, pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg.

Vem är Jesus för dig?

– En som gör mig modig. En förebild som jag vill ta rygg på. En som säger ifrån trots att det blir obekvämt. En som välkomnar alla, verkligen alla! En som är tålmodig. En som ser alla med en varm blick. En som hejar på. En som alltid, alltid finns där.

Vad kan få dig att ligga vaken på natten?

– Om jag ska gå upp tidigt och spela beachvolleybollturnering dagen efter har jag ofta svårt att gå ner i varv. Eller ja, det har jag nog oavsett om jag ska gå upp tidigt eller inte. Egentligen vill jag helst inte behöva gå upp före 8:30 och helst inte lägga mig innan 00:00. Men det är lite svårt nu med en ettåring i huset.

Brukar du ljuga och i så fall när?

– Det kan nog hända att jag ibland säger: “Jag är snart där!” när jag egentligen har en lite längre stund kvar …

När uppfylls du av människoförakt?

– När människor tror sig vara bättre och mer värda än andra. När människor handlar på superbilliga hemsidor, trots att det kommit fram att det hos flera av dem har otroligt dåliga arbets­förhållanden och dessutom mycket gift i kläderna. När människor exkluderar andra. När människor talar illa om andra. När män anser sig vara mer lämpade än kvinnor som pastorer, chefer eller liknande.

Vad skulle du gärna ändra på hos dig själv?

– Jag skulle önska betydligt mer tålamod och att jag höll på med mindre självkritik.

Vad skulle få dig att avfölja en person på sociala medier?

– Om de uttryckte främlingsfientliga åsikter.

När möter du Gud?

– När jag ser hur människor visar omsorg om varandra. Jag blir alltid så berörd när jag hör berättelser om hur människor hjälper varandra och liksom bär varandras bördor. Jag möter också Gud i sårbarheten, både när jag själv vågar vara sårbar, men också när andra vågar vara sårbara inför mig. Jag tror att det ligger en skatt där, i att dela sårbarheten med andra. Jag drömmer om en kyrka där sårbarhet lyfts både av församlingsmedlemmar och av ledarskapet.

Vem är din förebild och varför?

– Mamma och pappa! De finns alltid där, för familj och vänner. Bakar bröd, passar barn, hjälper till när vänner ska flytta, rensar i trädgården och så vidare.

Lovisa Almén, pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg.

Vilken sak skulle du rädda först om det brann i ditt hem?

– Förutom vår dotter Elsa, min man Emanuel, vår hund Hjördis och vår katt Doris skulle jag rädda min hårddisk med alla bilder jag fotat.

Vad ångrar du?

– All tid jag lagt på självkritik.

Vad skulle du vilja säga till ditt tolvåriga jag om du fick chansen?

– Du är tillräcklig, och bra och fin som du är! Lita på din magkänsla! Strunta i vad andra tycker om dig. Var kritisk när du hör undervisning i kyrkan som låter märklig och prata med någon vuxen om dina tankar. Berätta för någon när du är ledsen, låt andra trösta dig. Det är starkt att våga visa sig svag.

Nämn en händelse eller en period som präglat dig mycket.

– Att bli mamma till Elsa. Jag hade en väldigt tuff graviditet, så när hon kom var det häftigt att uppleva hur alla graviditetskrämpor var värt det. Hon är det bästa som hänt mig! Även mina två år som ungdomsledare i Vårgårda Equmeniakyrka. Det var där jag började inse att jag ville jobba med att finnas där för andra människor.

Vilket är det vackraste ord du vet?

– Närvaro. Det är något jag alltid vill bli bättre på. Närvarande som fru, mamma, vän och pastor. Jag blir alltid så obekväm när jag märker att den jag är med inte är närvarande. Till exempel när någon kollar ner i sin telefon när man försöker prata eller inte lyssnar på vad man säger utan är i sin egen värld. Jag tror att vi alla behöver bli bättre på att vara närvarande. Därför tror jag att retreater är en väldigt bra grej, där kan man öva på att bli bättre på att vara närvarande.

Har du drömmar du inte förverkligat och vilka är de?

– Att bli legitimerad psykoterapeut, jag har gått steg ett av två. Jag drömmer om att skriva en bok, åka till Cinque Terre i Italien, köpa en liten motorbåt att ha i den vackra sjön Mjörn i Alingsås, spela en beachturnering med min dotter Elsa, hjälpa och inspirera människor till att våga vara mer sårbara, möta och bearbeta sina inre sår… listan kan göras lång.

Vad är din absoluta favoritdoft?

– Nybakad kladdkaka och kaffe! Gärna lite jordgubbar och vaniljglass till också så är jag riktigt tacksam!

När och var är du som allra lyckligast?

– Omgiven av familj och vänner, på en beachvolleybollplan, när Betlehemskyrkan där jag jobbar vimlar av folk som känner sig sedda och när jag får tala om saker som ligger mig varmt om hjärtat. Oavsett så vill jag vara mitt bland människor, då trivs jag som allra bäst.

Vad vill du att det ska stå på din gravsten?

– Min förhoppning är att det kommer stå något i stilen: “Älskad mamma, fru, dotter, syster och vän. Levde för att se och lyfta andra.” Sedan får vi ju se om jag kan leva upp till det fram tills dess.

---

Fakta: Lovisa Almén

  • Ålder: 33 år.
  • Bor: I Alingsås.
  • Gör: Pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg.
  • Familj: Maken Emanuel och ettåriga dottern Elsa.
  • Kuriosa: Älskar beachvolleyboll, drömmer om att bli psykoterapeut och var år 2020 med i Robinson i TV4.

---

Fler artiklar för dig