Kultur

”Jag älskade den här boken från första till sista sidan”

Dagens kulturskribent Malina Abrahamsson tipsar om det bästa hon läst under juli månad

”Jag hoppas att något annat svenskt förlag vågar satsa”

Marilynne Robinson är en av USA:s främsta författare och dessutom en personlig favorit. Hon är mest känd för sin romansvit om samhället Gilead, men skriver också fantastiska essäer. I den senaste – Reading Genesis (Farrar, Straus and Giroux, 2024) – närstuderar hon Första Moseboken och beskriver de skatter hon hittar: temat om människans gudslikhet och nåden som alltid trumfar hämnden, till exempel.

Än så länge finns Reading Genesis endast på engelska. Det förlag som brukar ge ut hennes böcker på svenska planerar ingen översättning med motiveringen att ”den här typen av teologisk essä har en mycket liten läsekrets”. Men jag tror att de misstar sig. Marilynne Robison visar att Bibeln, förutom att vara en religiös text också är stor litteratur. Det går inte heller att frångå det faktum att Bibeln påverkat hela vår civilisation. Jag hoppas att något annat svenskt förlag vågar satsa.

Lindgren ger liv åt Bibelns Batseba

I Andra Samuelsbokens och Första Konungabokens berättelser om kung David, nämns Batseba – den unga kvinna som David våldför sig på och sedan tar till sin fru efter att ha mördat hennes man – bara med några meningar. Men i Torgny Lindgrens mästerliga roman Bat Seba (Norstedts, 1984) är hon huvudperson. Med lätthet, insikt och humor tecknar Lindgren hennes porträtt; följer den bibliska kronologin men fyller också ut berättelsen och ger gestalterna liv. Genom romanen låter han också frågan ”Hurdan är Herren?” återkomma och skildrar på så vis något av det mysterium som vi kallar Gud. Jag älskade den här boken från första till sista sidan.

Tove Jansson väcker tankar om tidens flykt

Många verkar ha som sommartradition att återvända till Tove Janssons Sommarboken från 1972. Jag läste den för första gången i år och förstår varför den blivit en klassiker. De på ytan enkla berättelserna (varje kapitel är som en liten novell) om vänskapen mellan Sophia och hennes farmor och deras sommar i den finska skärgården innesluter läsaren i en kärleksfull, lite vemodig, stämning och väcker hos mig tankar om tidens flykt.

Sommarboken av Tove Jansson (Förlaget)

Dessutom …

… har jag upptäckt en vinnande kombination för regniga sommardagar: pussel och ljudbok. Medan jag försökt lägga en 2 000-bitars bild av en leopard har jag bland annat lyssnat på Björn af Kleens lysande reportagebok Jorden de ärvde om adeln och deras landägor.

Fler artiklar för dig