Kultur

Helig ande vill leda oss till mission på olika sätt

Det viktiga är inte var Anden leder oss, det viktiga är att vi lyder, skriver Marcus Ringbäck i Dagens artikelserie utifrån Lausannedeklarationen.

Den tredje personen i gudomen talar genom syner, drömmar och tilltal. Så har det varit genom historien och så är det än i dag. Vi behöver bara lyssna och lyda. Det skriver Marcus Ringbäck, ledare för Life Mission, i Dagens artikelserie utifrån Lausannedeklarationen.

Den helige Ande är den tredje personen i gudomen. Anden är den som uppenbarar Jesus och som föder oss på nytt. Han är barnaskapets Ande som vittnar med vår ande om att vi är Guds barn. Men den helige Ande är också den som utrustar och ger oss kraft för att utföra missionsuppdraget. Uttryckt på ett annat sätt kan man säga att den helige Ande är missionens Ande.

Anden ledde och hindrade

Det var den helige Ande som ledde Petrus till Cornelius hus där evangeliet för första gången blev predikat för icke-judar. Lukas skriver vidare att den helige Ande hindrade Paulus att predika ordet i Asien; senare samma natt får Paulus en syn där en man från Makedonien ber om hjälp. Paulus ser det som den helige Andes vägledning och den direkta följden blir att evangeliet kommer till Europa.

Så här har det fortsatt genom kyrkans historia. Den helige Ande har kallat lokala församlingar och enskilda individer till specifika missionsuppdrag genom syner, drömmar och profetiska tilltal. Ett tydligt exempel från kyrkans historia är när Gud på 400-talet kallade Patrick – i dag känd som Patrick av Irland. När Patrick var 45 år talade den helige Ande till honom genom en dröm. Patrick berättar:

En man som hette Victorius kom till mig från Irland med många brev. Han gav mig ett av dessa brev och när jag läste början av brevet hörde jag rösten av det irländska folket: Vi ber dig helige man att komma och vandra med oss. Detta rörde vid mitt hjärtas djup och jag vaknade upp. Guds kärlek växte hela tiden för mig och min förundran inför Gud.”

Patrick tolkade detta som Guds kallelse att bli missionär till det keltiska folket på Irland – samma folk som hade kidnappat honom och under sex år hållit honom som slav. Patricks tjänst på Irland varade i 30 års tid fram tills hans död år 432. Genom hans missionsarbete planterades cirka tusen kyrkor, mellan 100–300 präster avskildes och 12 000 personer blev döpta. Under en period av några få decennier räknar man med att mellan 30 och 40 procent av landets befolkning blev personligt kristna. Väckelsen spred sig därefter vidare och irländska missionärer åkte till Skottland, Norge, Frankrike och flera andra länder för att predika evangeliet.

---

Lausannedeklarationen

Vinjettbild för artikelserie i samband med Lausannedeklarationen 50 år.
  • Lausannedeklarationen är en bred evangelikal kristen trosbekännelse med inriktning på mission och evangelisation.
  • Deklarationen antogs i juli 1974 i Lausanne i Schweiz. Vid en internationell konferens för världsevangelisation där över 2 300 kristna från mer än 150 nationer deltog.
  • Världspredikanten Billy Graham och anglikanske kyrkoherde John Stott var viktiga centralgestalter i arbetet med Lausannedeklarationen.

---

Dörren var stängd

Ett annat exempel hämtar jag från Sverige och 1900-talet. Efter en framgångsrik men slitsam sexårig missionsperiod i Liberia kom de svenska pingstmissionärerna Karl och Ruth Ramstrand tillbaka till Skärstadbygden på 1950-talet. De upplevde då att Herren kallade dem att åka ut ytterligare en period, men denna gång till Afrikas Horn och Etiopien. Alla dörrar såg dock stängda ut. Men mitt i natten upplevde Ruth, efter att ha gråtit sig till sömns, att Herrens tilltal kom till henne.

Då hörde jag Herren tala. Jag kände igen hans röst: Saliga är ni som får bärga en så stor skörd. Jag såg mig omkring men var ensam med min baby. Jag förstod att det var Jesus som hade talat. Kallelsen var stark. Det gick inte bara att vägra. Jesus hade trätt fram.” (Rut Ramstrand, Guds lilla Piga drar dit pepparn växer (PMU 2003))

Med detta tilltal öppnades dörrarna och den 26 april 1959 anlände paret Ramstrand med sina sex barn till Etiopien i den nygrundade staden Awassa, belägen i landets södra del. Deras missionsstrategi i Etiopien gick ut på att bygga ett träningscenter där etioperna själva skulle rustas för att ta evangeliet till sitt folk. Karl och Ruth planterade en församling samt startade en bibel-, yrkes- och grundskola. Utifrån deras enkla församlingsplantering, som började i ett skjul, har i dag en megakyrka växt fram som nyligen invigde en kyrkobyggnad med tio tusen sittplatser. Hela samfundet har flera miljoner medlemmar och många menar att startskottet för den pingstkarismatiska väckelsen i Etiopien – som har berört tiotals miljoner genom åren – har sina rötter just i Awassaförsamlingen.

Om han sedan vägleder dig till din nysvenska granne på andra sidan gatan eller till att grunda ett pionjärarbete på andra sidan jorden spelar mindre roll.

Missionsuppdraget är en inbjudan att ta del av något större än oss själva. Vi bjuds in i missio dei, Guds mission, där vi alla får vara en del i hans stora räddningsplan för världen. Den helige Ande har genom historien lett sitt folk men han fortsätter än i dag att vägleda, ge kraft och förmedla vision för mission. Om han sedan vägleder dig till din nysvenska granne på andra sidan gatan eller till att grunda ett pionjärarbete på andra sidan jorden spelar mindre roll. Det viktigaste är att vi lyssnar till Anden och lyder vad han säger. Om du vill kan du gärna be med mig: “Tack helige Ande för att du utrustar mig med kraft för uppdraget. Tack för att du talar och vägleder i dag. Amen.”

---

Lausannedeklarationens fjortonde punkt:

14. Vi tror på den helige Andes kraft. Fadern sände sin Ande för att vittna om sin Son. Utan den helige Andes vittnesbörd är vårt vittnesbörd utan värde. Överbevisning om synd, tro på Kristus, ny födelse och kristen tillväxt är alltigenom den helige Andes verk. Den helige Ande är även missionens Ande, och därför bör evangelisationen framspringa spontant i en andefylld församling. En församling som inte är en missionerande församling motsäger sig själv och utsläcker Anden. Världsvid evangelisation blir en realistisk möjlighet endast när den helige Ande förnyar församlingen i sanning och visdom, tro och helighet, kärlek och kraft. Vi uppmanar därför alla kristna att bedja att Guds suveräne Ande må besöka oss i en sådan väckelse att Andens frukter blir synliga i allt Guds folk och att alla Andens gåvor berikar Kristi kropp. Endast då kommer hela Kristi församling att bli ett brukbart redskap i Guds händer, så att hela jorden kan höra hans röst.

1 Kor 2:4; Joh 15:26–27; 16:8–11; 1 Kor 12:3; Joh 3:6–8; 2 Kor 3:18; Joh 7:37–39; 1 Tess 5:19; Apg 1:8; Ps 85:4–7; 67:1–3; Gal 5:22–23; 1 Kor 12:4–31; Rom 12:3–8.

---

---

Fakta: Lausannedeklarationens 15 punkter

  • 1. Guds syfte
  • 2. Bibelns auktoritet och kraft
  • 3. Kristi unika ställning och universalitet
  • 4. Evangelisationens natur
  • 5. Kristet socialt ansvar
  • 6. Församlingen och evangelisationen
  • 7. Samarbete i evangelisation
  • 8. Församlingar och kyrkor i gemensamt evangelisationsansvar
  • 9. Evangelisationsuppdragets brådska
  • 10. Evangelisation och kultur
  • 11. Utbildning och ledarskap
  • 12. Andlig kamp
  • 13. Frihet och förföljelse
  • 14. Den helige Andes kraft
  • 15. Kristi återkomst

---

Fler artiklar för dig