Kultur

Prästen som har skrivit 3 422 psalmer, hittills

Den småländske prästen Christian Braw om vad som krävs för att något ska räknas som en psalm

Skrivkramp är en åkomma som inte tycks ha drabbat Christian Braw, präst och aktiv pensionär i småländska Kosta. Han har – hittills – författat hela 3 422 psalmer. Samtliga har provsjungits av församlingar.
– Så länge det kommer rader till mig ser jag det som mitt ansvar att ta vara på det, säger Christian Braw.

Ibland kan det komma två eller till och med tre nya psalmer på en dag, ibland ingen. Men sedan många år har det skapats en stor mängd nya psalmer, som kan och bör sjungas i församlingar, i det Brawska hemmet i Kosta.

Christians fru Karin är musikdirektör och hjälper honom ofta med melodierna, berättar han. Annars kan redan befintliga psalmmelodier återanvändas, från den svenska eller den engelska psalmboken. Flera olika tonsättare, däribland Per Harling, har också fått klä texterna i melodier.

Eggehorn eller Setterlind?

Det hela drog i gång år 1987. Christian Braw, då komminister i Slätthög, fick ansvaret att leda en teologisk konferens i Nyköping för att tillsammans med Folke T Olofsson ta fram En ny bok om kyrkan. Christian satt i sakristian en morgon innan konferensen skulle dra i gång och funderade på vem han skulle ge i uppdrag att skriva en ny kyrkopsalm till konferensen. Ylva Eggehorn kanske? Eller Bo Setterlind?

– Plötsligt började jag skriva den själv. Jag hade aldrig skrivit en psalm förut, men nu kom det på en liten stund en hel psalm med fem verser. Och från den dagen har det kommit fler och fler.

Ofta kommer texterna till honom under skogspromenader, eller när han har sin morgonbön och läser Bibeln. En formulering som han läser kan vara början på en ny psalm.

420 av Christian Braws psalmer finns utgivna i en utgåva som heter Vårvintersång, men samtliga psalmer har provsjungits. Hur många som används regelbundet kan inte Christian Braw svara på.

– När jag var präst i Slätthög provsjöngs psalmerna av församlingen där. Nu är vi engagerade i Equmeniakyrkan Nybro så där provsjunger vi dem nu. Församlingen kan då komma med omdömen, som att någon formulering kanske är otydlig eller så. Psalmen är inte färdig förrän den är provsjungen.

Svenskt rekord?

Han känner själv inte till någon som författat ett större antal psalmer än han själv har gjort (Lina Sandell sägs ha skrivit 1 700 stycken), men verkar inte vilja göra någon stor grej av det. Det viktiga är hur psalmen används.

– Psalmen är en del av gudstjänsten, något som ska sjungas inför Guds ansikte. Församlingen ska ha ord att sjunga till Gud och inför Gud. Anders Frostensson, som gjort så många psalmer till vår nuvarande psalmbok, sa att det är två saker som gör att en psalm håller och det är dogmat, trosbekännelsen, och den bibliska grunden. Har man med de två sakerna så blir det en hållbar psalm.

Just nu pågår arbetet med en ny psalmbok för fullt. Runt 10 000 psalmförslag har kommit in och Christian Braw har förstås skickat in han med: Din skönhet, som i vintern bor heter den och har sjungits in av Loa Falkman.

Så länge det kommer rader från Gud ser jag det som mitt ansvar att ta vara på det.

—  Christian Braw

Har du någon favoritpsalm av alla du skrivit hittills?

– Jag får väl erkänna att det är den psalm jag skrev i morse. Den började med något som Nathan Söderblom sagt, att ett tecken på helighet är en naturlig hjärtlighet.

– Jag tänker också på när jag undervisade i S:ta Claras lärjungaskola och vi hade en iransk poet som elev. Han sa att första raden kommer alltid från Gud, och det har jag funnit är riktigt. Tar man vara på den första raden kommer ofta det andra av sig självt.

– Så länge det kommer rader från Gud ser jag det som mitt ansvar att ta vara på det. Det kan vara slut med dagens psalm, eller så kommer det en ny i morgon, det vet jag inte. Men så länge det gör det vill jag ta vara på det.

---

Fakta: Christian Braw

  • Är 75 år, bor i Kosta i Småland, gift med Karin.
  • Har skrivit psalmer i 47 år, sammanlagt 3 422 hittills.
  • Pensionerad präst, men verksam och håller gudstjänster, predikar, leder studiecirklar om de bibliska grundspråken. Även skrivit gästkrönikor för Dagen.

---

Fler artiklar för dig