Kultur

Förslaget på ny kyrka efter brand vann – men församlingen tvekar

”Kan inte bygga en kyrka som står tom”

Det lilla samhället i Braås i Växjö stod i sorg när Sjösås kyrka brann ned för snart två år sedan. Med försäkringspengar lanserades därefter en arkitekttävling för att ta fram ett nytt förslag på kyrka som kunde ersätta den gamla. Nu har en vinnare korats – men församlingen tvekar på om en ny kyrka verkligen är nödvändig.

Det var stor sorg i det lilla småländska samhället Braås i Växjö efter att Sjösås kyrka brann ner till grunden i september 2022, vilket Dagen då skrev om. Som plåster på såren fick Växjö pastorat ett försäkringsbelopp på 30 miljoner och lanserade med hjälp av pengarna en arkitekttävling som skulle mana fram förslag på en kyrka som kunde ersätta den gamla. I tävlingen ställde bland andra den kände arkitekten Gert Wingårdh upp som kandidat. Hans företag Wingårdhs lade fram ett av de totalt sju förslagen som till slut kom in och sågs över av en jury med den tidigare stadsarkitekten Boje Hultman i spetsen, och nu har juryn korat en vinnare – nämligen Arkitektbolagets bidrag, som även är lokalt baserat.

Kostar 26 miljoner

Arkitektbolaget föreslår att den gamla kyrkoruinen ska rivas och ersättas av ett mer intimt kapell byggt i trä. I ackompanjemang till kapellet vill man placera en ny klockstapel där det gamla klocktornet stod – även det byggt i trä. Mellan kapellet och stapeln bildas då en förgård där vigslar och dop ska kunna hållas. Det triumfkrucifix från 1400-talet som räddades i branden ska återfå samma plats som i den nedbrunna kyrkan, ovanför kapellets altare.

Kyrkans tidning rapporterar att prisförslaget på byggnadsförslagets byggnad beräknas till runt 26 miljoner kronor, vilket ersättningen från försäkringsbolaget täcker. Utöver det finns ytterligare en miljon från en anonym donator som inte användes före branden.

Arkitektbilder, förslag till ny kyrka där Sjösås-Viås kyrka brann.

Församlingen tvekar: ”Riskerar att bli oanvänt”

Församlingen är dock tveksam till ett nytt kapell, trots den process som tävlingen inneburit. Daniel Sjöö, kyrkoherde i Norra enheten i Växjö pastorat, säger till Kyrkans tidning att tävlingen snarare anordnades för att få inspiration, men att man efter betänketid börjat fundera över om ett nytt kapell verkligen behövs. Enligt honom hade de som bor i närheten hellre sett ett utomhusalternativ.

– Det är det som är kruxet, att om man bygger ett kapell på kyrkogården så går det aldrig att sälja om behovet inte finns om 10–20 år. Lokalt har man resonerat att det kanske är bättre att renovera församlingshemmet i stället.

I församlingen finns redan tre kyrkor, vilket också är en anledning till att man tvekar inför att bygga en till, säger Daniel Sjöö i samma intervju. Han ställer sig frågan om det är rimligt att bygga ett kapell för 26 miljoner som riskerar att bli oanvänt.

– Det vore kul och unikt att bygga en kyrka i dag och många vill gärna vara delaktiga i det. Men man kan inte bygga för att det är roligt, det måste finnas ett tydligt behov lokalt. Vi kan inte bygga en byggnad som står tom 98 procent av tiden, säger han till Kyrkans tidning.

Även om det råder ovisshet kring förslaget så kommer det lämnas till kyrkorådet för beslut. Diskussionen kommer att fortsätta i höst.

---

Sjösås nya kyrka.

Fakta: Viås-Sjösås kyrka

  • Var en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil som uppfördes på 1860-talet på krönet av en höjd, den så kallade Kalvakullen.
  • År 1865 invigdes kyrkan av biskop Gustaf Hultman, men redan 1831 gjorde biskop Esaias Tegnér bedömningen att de gamla sockenkyrkorna i området var för trånga och föreslog att helt nya kyrkor skulle byggas.
  • Den 3 september 2022 brann kyrkan ned till många av de lokala invånarnas sorg.

---

Fler artiklar för dig