Kultur

”Det var en stark, glittrande kraft av kärlek”

Programledaren Alexander Hermansson om hur han som 17-åring fick ett livsförvandlande möte med Gud

Med hjälp av 20 frågor vill Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med möter vi i dag programledaren Alexander Hermansson som just nu syns i SVT:s Sommarlov och även är sommarpratare. Han medger sin dragning till epa-dunk och berättar hur han använder Jesus som kompass.

Vad har uppfyllt dina tankar den senaste tiden?

– Olika funderingar om framtiden. Mycket som har att göra med projekt, karriären, men också tankar kring alla olika kriser i världen.

Vilken biblisk person identifierar du dig med och varför?

– Jag tycker att Paulus är väldigt häftig som ger upp hundra procent av sig själv, för att lägga hundra procent på att söka Gud i stället.

Vad har du för guilty pleasure?

– Jag har faktiskt lyssnat på epa-dunk redan innan det blev inne, haha. Men då vill jag tillägga att jag ofta tycker att texterna är jättefåniga – det är synd att det ska vara så. Det jag gillar med genren är att det är mycket ös, det är kul att spela musiken riktigt högt i bilen så att det skakar i rutorna. Jag gillar särskilt låten Första gången i en EPA. Men jag längtar till den dagen då det blir lite fräschare texter.

Vem är Jesus för dig?

– Han är min frälsare och konung och kanske framför allt min bäste vän. Jag tycker det är så himla fascinerande att jag får lov att tro på Jesus som är både universums allsmäktiga skapare och samtidigt så har han tid att vara min bästa vän, för lilla mig.

Vad kan få dig att ligga vaken på natten?

– Det är ganska ofta som tankarna snurrar för mig på natten och det handlar om olika projekt som jag får idéer till. Jag är snabb att ta fram mobilen som ligger bredvid mig för att skriva ner dem, så kan jag släppa det sedan. Men det är inte klockrent – jag hoppar mellan telefon och kudde flera gånger per natt ibland. Det hade varit skönt att kunna trycka på en pausknapp.

Jag är inte jättestolt över den egenskapen, men man underhåller i alla fall människor.

Brukar du ljuga och i så fall när?

– Jag fick den här fråga i går av en annan tidning och tänkte att det vore kul att ha ett bra svar. Men jag är jättedålig på att ljuga, jag avskyr att ljuga. Men så kom jag på att jag ju överdriver väldigt ofta. Jag kan berätta något som jag direkt efteråt tänker att ”nu överdrev jag ganska mycket, men nu är det försent att ta tillbaka”. Jag är inte jättestolt över den egenskapen, men man underhåller i alla fall människor, det är väl syftet med det.

När uppfylls du av människoförakt?

– När människor vill andra människor illa. Det kan komma i många olika former, men i grund och botten är det när folk handlar utan kärlek. När man ser sig omkring i dag och det är så mycket krig, våld och elände – i de kategorierna har jag svårt att känna respekt för människor.

Vad skulle du gärna ändra på hos dig själv?

– Jag sa tidigare att jag brukar överdriva och det är något jag skulle vilja sluta med. Jag skulle även vilja bli bättre på att slappna av och vara lat. Jag har en väldigt prestationsbaserad självkänsla och har svårt att göra kravlösa saker.

Sommar i P1
Alexander Hermansson, sommarvärd 2024
P1 Sveriges Radio

Vad skulle få dig att avfölja en person på sociala medier?

– När det blir för mycket skrytbilder, då blir jag ointresserad. Jag vill komma åt den äkta människan. Men jag kan komma på mig själv med att lägga ut flera skrytbilder på rad, och så vill jag inte ha det. Jag vill visa vardagliga bilder också.

När möter du Gud?

– Jag börjar varje morgon med att säga ”God morgon Gud” och har gjort det under många år. Dagen fortsätter i det temat – jag försöker så ofta jag kan och kommer ihåg vara i bönekommunikation med Gud och jag avslutar dagen med att säga god natt till honom. Jag försöker typ vänja tankarna vid att vara närvarande.

Vem är din förebild och varför?

– Det tråkiga svaret är ju Jesus, men det är ju han som är det! Jag brukar ofta tänka att om Jesus stod bredvid mig nu, fysiskt, vad skulle han sagt om det jag sa, tänker, tycker eller gör. Det blir som en kompass, ett smart trick tycker jag. Hade han hållit med mig eller sagt emot mig?

Vilken sak skulle du rädda först om det brann i ditt hem?

– Får man bara tag i sin mobil och sin plånbok så tänker jag att det mesta andra löser sig.

Vad ångrar du?

– Att jag var så feg att jag inte vågade vara mig själv under skoltiden utan föll för grupptrycket. Jag försökte vara en cool och kaxig person för att passa in bland mina kompisar, men det var väldigt onödigt och kunde gå ut över andra också. Jag kunde vara taskig. Nu försöker jag vända på det och betala tillbaka, göra rätt för mig.

Vad skulle du vilja säga till ditt tolvåriga jag om du fick chansen?

– ”Du behöver inte låtsas vara någon annan för att duga, du är helt okej som du är. I fall dina kompisar tycker du är otillräcklig är det i så fall inte de kompisarna du ska vara med.”

Jag tror liksom att Gud ville skicka mig ett vykort på att det här är på riktigt, den här vägen ska du fortsätta på. Det var svårglömt.

Nämn en händelse eller en period som präglat dig mycket.

– Det var när jag började gå i kyrkan och på allvar upptäckte kraften i Jesus. Då var jag runt 17 år. Startskottet kom när jag bad en frälsningsbön i smyg en kväll. Jag gjorde det några kvällar på raken och en kväll, från ingenstans, var det som att det small ner en kraft i min kropp. jag förstod direkt att det här hade med bönen att göra. Det var som en stark, glittrande kraft av kärlek. Jag tror liksom att Gud ville skicka mig ett vykort på att det här är på riktigt, den här vägen ska du fortsätta på. Det var svårglömt.

Det vackraste ord du vet?

– Trygghet.

Har du drömmar du inte förverkligat och vilka är de?

– Jag har alltid drömt om villalivet. Jag växte i princip själv upp så och visste att det var något jag själv ville ha när jag blev vuxen, med stor familj, lekande barn, husdjur, projekt som pågår i garaget – det livet! Det är inte uppnått än, men jag fortsätter drömma mig dit.

Din absoluta favoritdoft?

– Det är så klart papper, ritpapper! Jag älskar att rita och har gjort det hela mitt liv. När man sätter ett ritpapper under näsan känner man att det luktar väldigt starkt och den doften förknippar jag nog med en fantasivärld. Jag håller just nu på att göra ett nytt ritprogram för Youtube som kommer i höst, det känns jätteroligt.

När och var är du som allra lyckligast?

– Det är faktiskt i det lilla, som när jag är med min son, vi äter något extra gott, tittar på något kul tillsammans, och jag bara inser att vi har precis det vi behöver: tak över huvudet, mat på bordet och varandra.

Vad vill du att det ska stå på din gravsten?

Mission completed (Uppdrag slutfört, översatt). Det är lite halvt på skämt, men det jag menar är att jag tror att vi har ett uppdrag, i Jesu namn. Det här är inte vårt riktiga hem, vi som tagit emot Jesus blir himmelska medborgare. Här på jorden är det lite mer som att vi är på jobbet.

---

Fakta: Alexander Hermansson

Ålder: 32 år.

Familj: Sonen Hiro, 4 år som han har tillsammans med Caroline Persson, tidigare hustru.

Bor: Malmö.

Gör: Programledare för olika barnprogram, bland annat Sommarlov, Alex hittar hobbyn och Kokobäng. Leder till hösten ett eget ritprogram på Youtube.

---

Fler artiklar för dig