Kultur

Gunilla Persson landar med helikopter på Emilia Lindbergs tältmöte

Mello-artisten och sångarevangelisten möts i Örnsköldsvik för att sjunga och berätta om Jesus tillsammans

Under den avslutande delen av Emilia Lindbergs pågående sommarturné kommer Gunilla Persson att medverka som gäst. Och det blir med en rejäl blinkning till alla som minns hur den numera 95-årige sångarevangelisten Målle Lindberg en gång gjorde spektakulär entré.
– De är lika på det sättet, Gunilla och Målle – de älskar båda att göra en ordentlig entré, säger Emila Lindberg.

Fortfarande är det många som minns och ännu pratar om den gången då Målle Lindberg, väckelsepredikant och sångare, sänktes ner från en helikopter under en tältmöteskampanj i Örnsköldsvik, ackompanjerad av minst femton elgitarrister. 60 år senare håller Målles eget syskonbarnbarn, sångerskan Emilia Lindberg, på att förbereda för ett liknande jippo, på i stort sett samma plats.

– Gunilla Persson ska komma ner i helikopter när vi avslutar tältkampanjen i Örnsköldsvik. Det är lite halvhemligt, men samtidigt kul om det sprids, säger en förväntansfull Emilia Lindberg.

– Målle gjorde det 1964 när han var gäst på Surströmmingsskivan i Örnsköldsvik och det är i princip samma plats där vi kommer att hålla till. Många tror att han gjorde detta med helikoptern flera gånger, de kan tro sig minnas hur han landade på Kiviks marknad och andra platser, men det var bara en gång. Så det var därifrån vi fick idén. De är lite lika på det sättet Gunilla och Målle, de älskar att göra entré.

Lyssnade på Dagens podd

Det var efter att ha lyssnat på Dagens egen podd, Dagens människa, där Gunilla Persson intervjuades, som Emilia fick idén att ha med henne på turnén. I samtalet med podduon Malin Aronsson och Daniel Wistrand hade nämligen artisten berättat om sin längtan att få dela med sig av sin tro på Jesus till sin publik, genom både sång och tal.

– Det slog liksom till i mitt hjärta när jag hörde det där. Och jag ringde till Robert min man och föreslog att vi skulle kontakta henne.

Sagt och gjort, Emilia Lindberg presenterade sin idé för Gunilla Persson, om att hon skulle kunna gästa den pågående väckelsekampanjen när de kommer till Örnsköldsvik. Där skulle Gunilla Persson få i stort sett fritt spelrum att spela sina låtar, men också berätta om sin tro på Jesus. Men det skulle inte bli någon vanlig kvällsgudstjänst – nej, artisten skulle få göra entré i en helikopter som medarrangören Hoppets stjärna skulle fixa.

Hon ska få vara sig själv på alla områden.

—  Emilia Lindberg

– Jag är så glad att hon tackade ja till detta. Vi lockade förstås med att hon skulle få komma i helikopter. Det hade inte varit samma grej om jag hade kommit i den, så när jag kom på att hon skulle kunna få göra det kändes det som att det passade perfekt.

– Vi kommer att börja som vanligt och spela och sjunga och efter en stund blir det paus med servering av korv, hamburgare och våfflor. Det är under den stunden som hon kommer att göra entré. Och det sker på nästan precis samma plats där Målle kom med sin helikopter!

Lockar yngre publik

Emilia Lindberg hoppas att de ska locka en yngre publik till kvällen i Örnsköldsvik, inte minst ungdomar som kör epa-traktor. På sistone har artisten gett ut nya versioner av gamla låtar för att på så sätt nå ut till de yngre – hon har bland annat gjort epa-dunk av Pärleporten. Emilia Lindberg har också föreslagit för Gunilla Persson att de ska sjunga Tryggare kan ingen vara tillsammans. Men lovar att det även kommer bjudas på La La Gunilla och andra mindre kyrkligt klingande låtar.

– Det känns både spännande och kul, att hon ska få vara sig själv på alla områden – hon når ju både ungdomar och barn genom sin medverkan i Mello – och hennes hjärta slår också för att dela sin tro på Jesus. Hon får säga det hon vill dela från sitt hjärta, jag vet inte vad hon kommer att säga, men hon ska få tala till punkt när det gäller vad tron betyder för henne.

Hon medger att det låter lite galet, att blanda Mellolåtar med läsarsånger under ett tältmöte, och att låta en av de medverkande anlända i helikopter. Men Emilia Lindberg ser styrkan i att människor är olika och på så sätt berörs av olika uttryck.

– Det handlar om att Gud ger oss olika områden att inta och att alla kanske når någon om vi vill. Här tror jag Gunilla är på rätt spår, hon har den inställningen. Sedan kan hon vara kontroversiell i det hon säger, hon är rubrikernas drottning lite grann också. Men hon säger att hon måste dela sin tro med andra, det är urtypen av en evangelist.

– Det är evangeliet i ett nötskal, att det tar sig fram där det finns en öppning. Det bevisar att Jesus är verklig och lever, det bara måste fram, det tränger sig fram.

---

Fakta: Emilia Lindbergs tältkampanj

  • Hittills har tältet rests i Fiskebäck och Stockaryd i Småland. Målle Lindberg har själv suttit med på scenen de flesta kvällar. Nu återstår Odensbacken utanför Örebro samt Örnsköldsvik, där hjälporganisationen Hoppets Stjärna är medarrangör och Gunilla Persson gäst.

---

Fler artiklar för dig