Kultur

Kristet storband gör konsert i tält från Nyhemsveckan

Efter drygt 30 år testar Bodekull Gospel & Jazz Orchestra ett nytt koncept på Eksjö camping

Bodekull Gospel & Jazz Orchestra hyr ett av tälten som brukar användas på Nyhemsveckan. Och gör en konsert tillsammans med gospelsångaren Samuel Ljungblahd.
– Det är ett test och kanske kan det bli flera tältkonserter framöver, säger bandmedlemmen Björn Ohlsson om det ovanliga initiativet.

Idén till att hyra ett tält kom när bandets producent Christoffer Wallin satt och spånade med Samuel Ljungblahd. De ville försöka hitta vägar för bandet att nå ut till fler med sin musik.

Och precis så blir det. Den 12 juli hålls en konsert på Eksjö camping i ett tält som använts i många år på pingströrelsens årliga sommarkonferens Nyhemsveckan i Västergötland.

– Det ska bli jättekul att för första gången spela i ett mötestält där det firats åtskilliga gudstjänster, berättar Björn Ohlsson som var med och grundade bandet 1992 i EFS-kyrkan i Karlshamn.

En manlig person i glasögon som ler.

Ett 30-tal medlemmar

Då var bandet en blåsorkester med sju medlemmar. Numera är Bodekull Gospel & Jazz Orchestra ett storband med ett 30-tal medlemmar där såväl amatörmusiker som proffsmusiker tar plats.

Samarbetet med gospelprofilen Samuel Ljungblahd har pågått i 15 år och de har gjort drygt 60 konserter tillsammans. Spelglädjen är något som förenar bandet och Ljungblahd.

– Vår repertoar innehåller det mesta från gospel till soul och jazz. Det är en tydligt kristen repertoar, förklarar Björn Ohlsson som själv spelar tenorsaxofon och verkligen ser fram emot spelningen i tältet.

Bodekull Gospel & Jazz Orchestra.

Hur många får rum i tältet?

– Det rymmer ungefär 300 sittande personer och det hoppas vi ska räcka. Vi gör spelningen i samarbete med fem olika församlingar i Eksjö och vi kommer att sätta upp tältet tillsammans med dem.

Eksjö camping ägs och drivs av en ideell förening vars motor är att sprida budskapet om Jesus Kristus. Detta görs bland annat genom att arrangera konserter, andakter, barnmatinéer, gudstjänster och tonårskvällar.

– Vi ser detta som ett test. Slår det väl ut kan vi tänka oss att göra fler spelningar i tält nästa sommar.

Bodekull Gospel & Jazz Orchestra.
Fler artiklar för dig