Kultur

Emma Audas: Jag önskar att jag hade mer tålamod

Emma Audas om kattbilder, “Gift vid första ögonkastet” och om vad det betyder att få lyfta kalken i Vadstena klosterkyrka

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med möter vi i dag prästen och teologie doktorn Emma Audas. Hon brukar inte vara rädd för att sticka ut hakan, vilket märks i ledarkrönikorna hon skriver för Dagen. Nu avslöjar hon vad hon har för ”guilty pleasure” och vad som kan få henne att ligga vaken om natten.

Vad har uppfyllt dina tankar den senaste tiden?

– Vi har haft prästvigning och eftersom jag jobbar med blivande präster har jag tänkt mycket på hur vi bäst rustar dem inför framtiden. Det jag vill försöka hjälpa dem med, eller uppmuntra dem i, är att fördjupa sig i bönen och att älska kyrkan. Det återkommer jag alltid till.

Vilken biblisk person identifierar du dig med och varför?

– Jag kan nog inte säga att jag identifierar mig med honom, men jag har tänkt mycket på Petrus. Hur det verkar som att han är lämpad för sitt uppdrag, inte trots sina svek och misslyckanden, utan på grund av dem! Jag tänker ofta att mina erfarenheter av att ha mött barmhärtighet i bästa fall kan göra mig lite mer barmhärtig – det hoppas jag åtminstone.

Vad har du för guilty pleasure (hemlig last)?

– Gift vid första ögonkastet! Jag kallar det för forskning. Det får man väl göra om man skrivit en avhandling om äktenskapet.

Vem är Jesus för dig?

– Mitt hopp, min mening. Både för mitt eget liv och för vår värld.

Vad kan få dig att ligga vaken på natten?

– När jag har någon arbetsuppgift som jag är extra ivrig inför, då kan jag ligga vaken och tänka på den och planera. Det händer dock sällan; jag sover ofta gott, vilket är en gåva. Men när något är extra kul, till exempel att få förbereda en predikan, kan det hålla mig vaken ibland.

Brukar du ljuga och i så fall när?

– Ibland behöver jag ”ljuga” för att skydda andra – tystnadsplikten skapar sådana situationer. Men att jag ibland tänjt på sanningen för att skydda mig själv, för det finns det väl ingen ursäkt. Bara nåd, bot och bättring.

När uppfylls du av människoförakt?

– När folk gör sig dummare än de är och låtsas att komplicerade saker är enkla och att enkla saker är komplicerade. Den falskheten gör mig frustrerad.

Vad skulle du gärna ändra på hos dig själv?

– Jag önskar att jag hade mer tålamod. Särskilt då människor inte är snabba på samma punkter som jag är.

Vad skulle få dig att avfölja en person på sociala medier?

– För mycket kattbilder. Och yogavideos. Inte av andemaktsskäl, utan bara för att det är så jobbigt att se på folk som yogar.

Emma Audas, präst

När möter du Gud?

– I min egen morgonbön och i nattvarden.

Vem är din förebild och varför?

– Människor som klarar av att bli orättvist anklagade utan att försvara sig. Det måste vara det bästa exemplet på ödmjukhet.

Vilken sak skulle du rädda först om det brann i ditt hem?

– Mina anteckningsböcker från att jag gjort Ignatius andliga övningar. De är svåra att ersätta.

Vad ångrar du?

– Alla gånger som jag på något sätt har offrat en annan människa eller ett förtroende för min egen vinnings skull. Det kan handla om att framstå som intressant eller smart eller något liknande.

Vad skulle du vilja säga till ditt tolvåriga jag om du fick chansen?

– ”Kör vidare på samma väg! Men att det står Emma med pärlor på ditt byxben är inte snyggt!”. Jag hann bli rätt gammal innan jag började betrakta mig själv utifrån.

Nämn en händelse eller en period som präglat dig mycket.

– Att jag valde att leva med Patrik, min man. Det har verkligen spelat en stor roll för vilken riktning mitt liv har tillåtits ta.

Det vackraste ord du vet.

– Sanning.

Under en intervju fick jag frågan om var jag ville befinna mig om fem år och jag vägrade faktiskt att svara på den.

Har du drömmar du inte förverkligat och vilka är de?

– Nej.

– Jag ville bli präst en gång och det blev jag. Jag ville bli klar med min avhandling när jag skrev den och det blev jag. Sedan dess har jag egentligen inte haft några drömmar, jag jobbar ganska aktivt med att inte ha det. Jag målar egentligen aldrig upp något dit jag vill. Under en intervju fick jag frågan om var jag ville befinna mig om fem år och jag vägrade faktiskt att svara på den. Jag är rädd att det skulle kunna korrumpera mig.

Din absoluta favoritdoft?

– Kombinationen tomat, vitlök, vinäger och basilika.

När och var är du som allra lyckligast?

– När jag står bakom altaret i Vadstena klosterkyrka, lyfter armarna och sjunger ”Upplyft era hjärtan till Gud”. Det är väldigt självklart. Där och då behöver jag aldrig fundera på om jag gör någonting viktigt eller om jag slösar bort min tid.

Vad vill du att det ska stå på din gravsten?

– ”Jag är uppståndelsen och livet”.

---

Fakta: Emma Audas

Ålder: 37 år.

Familj: Gift med Patrik Hagman.

Bor: Vadstena.

Gör: Präst i Svenska kyrkan, stiftsadjunkt i Linköpings stift och gästkrönikör i Dagen. Föreslås bli vice preses för Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby utanför Linköping. Prästvigdes 2012 för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Har skrivit doktorsavhandling i Systematisk teologi vid Åbo Akademi med titeln ”Det heliga äktenskapet”.

---

Fler artiklar för dig