Kultur

Debutanter och veteraner berör på Gullbrannafestivalens första dag

Brittiska Elle Limebear ett nytt namn att lägga på minnet för den svenska publiken

På samma sätt som gamla motorer kunde vara mer svårstartade när det är alltför blött ute, blir det lite trögare att dra i gång en festival i ösregn. Men snart nog ruskade det väloljade Gullbrannamaskineriet i gång och innan första dagen var över sken solen över GF, som frampå nattkröken bjöd på en strålande Sverigepremiär.

GULLBRANNA. Vi tar den verkliga höjdpunkten först. 24-åriga Elle Limebear var nog ett oskrivet kort för de flesta. Att hon är dotter till musikveteranen Martin Smith från Delirious? bådade förvisso gott, men är ju å andra sidan ingen garanti. När den unga brittiskan klockan elva på kvällen intog scenen i Skeppet skulle det visa sig att hon har allt och lite till som man vill ha av en artist. I det utmärkta bandet ingick även två av hennes bröder.

Elle Limebear bjöd på en slags lovsångspop som kändes både nyanserad och innerlig. Budskapet fick god hjälp av att texterna projicerades på storbildsskärm, men också inramades av den enorma närvaro och utstrålning som sångerskan hade. Vare sig hon studsade runt i pur glädje eller brast ut i spontanbön om att Gud skulle hela någon eller några i publiken som kämpade med sjukdom, så föreföll hon helt naturlig.

Sjöng om Skaparen

– Vem älskar Jesus? frågade hon samtidigt som hon själv sträckte en handen i luften och tillade ”Jag är ett stort fan”, varpå hon sjöng sin egen Maker of the Moon.

Som avslutning framför hon Gone for Good – en låt som, med en bostad som metafor, uppmanar sina lyssnare att säga farväl till sina rädslor och i stället fylla sina rum med kärlek. Låten släpps som singel i september.

Jerusalem på Gullbrannafestivalen 2024.

Nästa år firar Jerusalem 50 år som band. På torsdagskvällen fick Ulf Christiansson och hans mannar Bryggan att bågna. Det märks att det finns stor kärlek och respekt hos publiken för dessa pionjärer som bjöd på både gammalt och nytt. Flera spår från senaste plattan Stygn, bland annat Gud finns visst och för första gången live Pionjär (Sons of Thunder). När bandet mot slutet kastade om i låtlistan räckte tiden inte till för Noa, vilket det hördes att många tyckte var snöpligt. Men å andra sidan fick vi höra en annan favorit – Risen från Prophet-plattan.

LIN D på Gullbrannafestivalen 2024.

LIN D visade vad en tre månader lång USA-turné kan göra med ett band. De tre syskonen var mer välsynkade än någonsin och de besitter verkligen förmågan att vara så där otvunget naturlig med publiken att det uppstår en rörelse i rummet mellan golvet och scenen, ett osynligt band. LIN D bjussade även på några publikfavoriter från åren som barnartister. Och så fick morbror – Ole Börud – komma upp och köra en låt med bandet.

Jens Andreas Kleiven på Gullbrannafestivalen 2024.

Hyllade Per-Erik Hallin

Apropå Ole Börud så körde hans pianist Jens Andreas Kleiven en solokonsert i soul- och gospelanda i kyrkan. En stämningsfylld föreställning där Kleiven hyllade sin svenske hjälte, Per-Erik Hallin, med att framföra dennes Do You Know What Your Missing? i en skön tolkning.

Magnus Helmner med band på Gullbrannafestivalen 2024.

Magnus Helmner gjorde en lågmäld föreställning och i hans musik fick själen och tankarna rum att andas. Ett välkommet andningshål när festivalpulsen klappat lite väl hårt och länge.

Martin Levinsohn på Gullbrannafestivalen 2024,

Apropå att bli berörd måste även Martin Levinsohn nämnas. Denne 20-årige smålänning har kämpat med sina diagnoser men funnit stor glädje i musiken. Inför en nästan fullsatt kyrka berättar han hur som barn fick höra att han aldrig skulle kunna blåsa. Men likt humlan struntade Martin i omständigheterna och nu tog han upp saxofonen och spelade för oss alla. Sedan sätter han sig bakom sitt keyboard och leder en rungande allsång av Stad i ljus. Det kallar jag seger!

---

Fakta: Gullbrannafestivalen

  • En kristen musikfestival som arrangeras på Gullbrannagården utanför Halmstad.
  • Årets festival är den 24:e sedan starten.
  • Hålls den 4–7 juli och innehåller bland annat konserter, seminarier, gudstjänster och workshops.

---

Fler artiklar för dig