Kultur

Lauren Daigle lovade Gud att dela sitt hopp med hela världen

På fredag möter världsartisten bakom låten “You Say” den svenska publiken på Gullbrannafestivalen

När Lauren Daigle var tonåring drabbades hon av en sjukdom som gjorde att hon inte kunde lämna hemmet på ett och halvt år. Hon gav då Gud ett löfte att hon skulle berätta för hela världen om det gudomliga hoppet om han bara gjorde henne frisk. Ett halvt liv senare är Lauren Daigle en av världens mest streamade kristna artister.
– Mitt mål är till hundra procent att människor ska känna hopp, säger den Sverigeaktuella sångerskan till Dagen.

Den Louisiana-födda 32-åringen har mer än fem miljoner lyssnare i månaden på Spotify. Hennes artistkarriär formligen exploderade sommaren 2018 när sången You Say släpptes som första singel från det kommande albumet Look Up Child. Textens budskap om hopp och en Gud som ser på oss människor betydligt mer kärleksfullt än vi själva gör, gick rakt in i miljontals hjärtan. Följande höst gjorde Lauren Daigle sin första Europaturné vilket inbegrep en snabbvisit i Stockholm och en utsåld klubbspelning. Hon minns sitt Sverigebesök tydligt.

– Sverige var extra speciellt eftersom jag i flera år hade fått höra så mycket om det av min gode vän Jonas Myrin. Jag älskar verkligen Sverige, betygar Lauren Daigle som den här veckan får uppleva en annan del av landet.

På fredag kväll den 5 juli spelar hon på Gullbrannafestivalen och enligt uppgift har det aldrig sålts så många förköpsbiljetter. Det skulle Lauren Daigle lätt kunna ta åt sig äran för, om hon nu hade varit den typen. Men inget under vårt halvtimmeslånga samtal ger sken av några divalater. I stället är hon meddelsam och personlig.

Festivalpremiär i Sverige

Det visar sig att konserten på Gullbrannafestivalen är hennes första festivalspelning någonsin i Europa.

– Jag är verkligen taggad. Bara glädjen och entusiasmen som vi får möjlighet att dela tillsammans och vetskapen om att vi älskar Jesus och får fira livet med honom, det tycker jag verkligen är speciellt, säger Lauren Daigle.

– Närhelst du får sådana här möjligheter att se Kristi kropp komma tillsammans på olika platser i världen är det så. Så jag har verkligen höga förväntningar.

Men Lauren Daigle är ett namn som inte bara sätter de redan frälsta i rörelse. Hennes musik streamas av miljoner, hon har varit inbjuden till flera av de största amerikanska tv-showerna, mottagit en rad priser för sin musik, toppat listor i flera länder och även uppträtt i olika stora profana sammanhang. Exempelvis medverkade hon i finalen av American Idol nu i maj och 2020 sjöng hon nationalsången i samband med collegefinalen i amerikansk fotboll – ett enormt event i USA.

Du har nått ut till en väldigt bred publik med väldigt tydligt kristna sånger. Hur är det möjligt?

– Jag tror att enda sättet det är möjligt på är att Gud åstadkommer det, säger Lauren Daigle och gör en lång utläggning om hur mycket Gud älskar alla människor och musikens förmåga att dra människor in i den kärleken.

Jag tror verkligen på det vackra i att Gud använder musiken för att visa människor hur mycket han älskar dem.

—  Lauren Daigle

– Att få dela den kärleken med hela världen, det är mitt livs mål, förklarar hon. Det är vad jag vill göra med varje sång, med varje konsert, med varje intervju. Jag tror verkligen på det vackra i att Gud använder musiken för att visa människor hur mycket han älskar dem.

Men nu är du väldigt ödmjuk. Det är visserligen samme Gud som vakar över alla artister, men inte alla artister har den här förmågan att kommunicera tron. Du verkar ha hittat någon nyckel som gör att dina sånger når ut även utanför kyrkan. Vad är det du har hittat?

– Jag tror att det är den mänskliga förbindelsen. Jag tror att ju mer du försöker förstå andra, desto mer kommer du att vilja ta på dig deras skor och älska dina grannar som dig själv. Du kan skriva sånger som inte är till dig själv, utan till personer som finns intill dig. Och för mig är det hela kallet. Det är det viktigaste. När jag möter människor, även om de tror helt annorlunda än jag, även om vi inte kommer överens om saker, så låter jag inte de sakerna diktera vår gemensamma resa. Jag låter människor vara sig själva och ibland lär jag av andra. Och ibland konstaterar jag att ”det där var ju en intressant erfarenhet”. Men att inte döma folk på förhand, det anser jag verkligen är viktigt.

Lauren Daigle, amerikansk sångerska.

Hur har framgången och berömmelsen påverkat din kristna tro?

– Jag tror att det fanns stunder från allra första början av min resa när jag inte kunde avgöra skillnaden mellan berömmelse och upplevelsen av andra människors förväntningar som kommer med den. Jag kunde inte skilja på förväntningarna som andra människor lade på mig och vad Gud begärde av mig. Och det blev riktigt svårt.

– Det här var i en tid när jag läste min bibel och gjorde den typen av saker mer på rutin än av ren längtan att lära känna Gud och vara i hans närhet. Och jag tror att samspelet, när vi är i Guds närvaro, är väldigt betydelsefullt, förklarar Lauren Daigle.

Vände sig till Gud

Hon minns alla krav som ställdes från branschen för att hon skulle hålla sin nyvunna popularitet vid liv och alla måsten gjorde henne förvirrad. Då valde hon att tänka i en annan riktning. Hon vände sig uppåt.

– Okej Gud, vad säger du att du vill ha av mig? Vad begär du av mig? Det påverkade verkligen min tro där i början, konstaterar hon.

Med åren har hon fått betydligt lättare att hantera människors krav.

– Någonting händer när du fyller 30. Jag är lite mera fri och det är något med att jag vet vem jag är nu, som får de där förväntningarna att bara falla ner i diket. En gång sa någon till mig att ”du kommer inte att kunna tillfredsställa hela världen. Så du borde vänja dig vid vetskapen att du kommer att råka på saker som är obekväma, folk som känner sig förolämpade eller folk som hyllar dig.” För mig som verkligen älskar människor och som vill lära känna människor, var det viktigt att ta bort pressen på att vara alla människor till lags. Det finns inte en möjlighet för mig att vinna varenda person.

Så hur håller du din tro varm och levande i en bransch som musikindustrin som kan framstå som kall och självisk?

– Det finns stunder när jag betraktar människor runt omkring mig, i en folkhop eller när jag går längs gatan, och så tänker jag: Okej, om syftet med dem är att de ska få lära känna Guds kärlek, hur visar jag dem det? Oavsett om jag är i min artistroll eller någon annanstans – upplever de vem Gud är genom mig? Sanningen är att det inte spelar någon roll om jag är en sångare eller en skollärare. Mitt hjärtas uppdrag skulle vara detsamma, att få människor att förstå att de är älskade och att föra människor till Jesus. Jag tror inte att det uppdraget bara gäller på scenen. Det gäller också i vardagslivet. Om jag är i mataffären eller på ett kafé så är det bara en annan sida av uppdraget. Det gäller att inse det.

Laureen Daigle beskriver att hon vill sprida värme i en kall musikbransch. Hon berättar att hon precis innan intervjun råkat ut för en kylig och ovänlig person i en jobbsituation.

– Först blev jag frustrerad. Varför behandlar hon oss så uselt? Jag sa till min vän att ”jag ska minsann låta henne få veta att vi aldrig blivit så dåligt behandlade på ett sådant här ställe”. Precis då sa Gud till mig: ”Varför ska du göra det? Det är ju det hon förväntar sig från alla som hon arbetar med. Du kan visa henne kärlek.” Vi var tvungna att ta en stund och säga till oss själva: ”All right, det är så vi ska göra.” Det är inte som att det alltid är lätt, men det är alltid viktigt, säger Lauren Daigle med eftertryck.

Lauren Daigle, artist, låtskrivare, USA:

Vad är din målsättning som artist?

– När jag var tonåring hade jag en sjukdom som tvingade mig att vara hemma i omkring ett och ett halvt år. Jag minns att jag sa till Gud: ”Om du ser till att jag slipper vara hemma 24 timmar om dygnet, då kommer jag att berätta för hela världen om det hopp jag funnit. Under den tiden upplevde jag verklig desperation i isoleringen. Gud var min vän, han var min förtrogne, han var min kompis. Och jag tror att det var det som jag ville dela med alla. Jag vill att alla ska få uppleva vad det är som han har visat mig. Så om jag har någon avsikt som artist, genom mitt konstnärskap, så är det till hundra procent att människor ska känna hopp.

Du gav alltså Gud ett löfte?

– Absolut! Men komiskt nog sa jag också till Gud att ”vad du än gör – jag gör det genom populärmusiken, men jag vill inte göra kristen musik”. Och det allra första skivbolaget som sedan ringde mig var ett kristet. Men Gud visste mer än jag själv vad jag behövde då. Över tid fick jag sedan lära mig värdet och skönheten i att en sång träffar någons själ och ande. Det hade jag kanske inte förstått om jag inte först hamnat på ett kristet skivbolag.

För mer än tio år sedan tävlade du i American Idol men gick aldrig hela vägen. Vad lärde då dig av det?

Lauren Daigle beskriver hur förtvivlad hon blev när juryn med Simon Cowell i spetsen skickade hem henne och sa åt henne att komma tillbaka nästa år. Hon efterlyste konstruktiv kritik, men fick ingen och hon grät i förtvivlan och sa till sin mamma: Jag klarade det inte.

– Då sa hon till mig: ”Lauren, detta var en chans men du kommer att ha den här möjligheten för resten av ditt liv. Du kan antingen lyssna till ett “ja” från Gud eller ett “nej” från människor. Och om Herren sagt åt dig att meningen är att du ska sjunga, så måste du hålla fast vid det.” Det var en av mina största lärdomar.

När och hur förstod du att musik var ditt stora uppdrag?

– Det var när jag gick på high school och var sjuk. Men även en senare händelse. Jag glömmer aldrig när min mamma och min syster ringde mig mitt i natten när jag var på ett hotellrum. ”Lauren, vi hörde just någon på radio som berättade att de hade hört din sång How Can It Be och det fick personen att välja att inte begå självmord.” Varje gång jag hör sådana berättelser så stärks jag i tron på att det jag gör är rätt. Det känns fantastiskt.

Sommaren 2018 kom Lauren Daigles stora genombrott som artist. Singeln You Say och det efterföljande albumet slog upp portarna till de stora scenerna. Men sedan dröjde uppföljaren ända till 2023.

– En liten grej kallad covid förstörde planerna, konstaterar Lauren Daigle.

Men de fem år som förflöt emellan var ändå inte bortkastade. Sångerskan kunde hämta nya krafter och hitta ny glöd i sitt låtskrivande.

– Jag promenerade en hel del, skrev sånger hemma. Jag satt mer vid pianot än någonsin tidigare. Jag insåg att detta var en tid för beslutsfattande. Är detta en period av återhämtning och planering för vad jag vill med musiken? För mig var det så.

Jag fann kära vänner i skrivarprocessen som jag kunde vara sårbar med och där jag kunde tillåta mig att växa

—  Lauren Daigle

Samlade nytt låtskrivarteam

Under pandemitiden fick hon kontakt med flera nya låtskrivarpartners som kommit att betyda mycket för henne. Amerikanskan Natalie Hemby, medlem i gruppen The Highwomen, och irländskan Amy Wodge som skrivit en del med Ed Sheeran, ingår i det som Lauren Daigle kallar ”ett otroligt skrivarteam”.

– Jag fann kära vänner i skrivarprocessen som jag kunde vara sårbar med och där jag kunde tillåta mig att växa. Jag träffade ett antal människor som minskade pressen på att göra en uppföljare.

Hon nämner också särskilt sin producent, Mike Elizondo, som jobbat med världsartister som Dr Dre, 50 Cent och Gwen Stefani.

– Att ha honom i närheten ökar min musikaliska medvetenhet och musikaliska intelligens. Det var den erfarenheten jag längtade efter, inte att följa upp med att göra samma skiva en gång till.

Lauren Daigle spelar på Debaser Strand på Södermalm i Stockholm den 2 november 2019, hennes första liveframträdande i Sverige.

Vilken är din bästa låtskrivarhemlighet?

– Det kanske låter löjligt, men jag försöker alltid att vara utomhus en stund innan jag skriver tillsammans med någon. Kanske en promenad eller bara vara i naturen. Det är verkligen viktigt, att sitta i solen och bara stilla sig. Att bara stilla sin ande får hjärtat att öppna sig, det öppnar dina sinnen så att du är beredd när du ska skriva. Du är förberedd på vadhelst som ramlar in i rummet.

– Det andra som jag vill säga till dem som just börjat skriva sånger är: Var aldrig rädd för en idé. Även om det är den sämsta idé. Saken är att den sämsta idén ibland leder de som skriver fram till den bästa idén. Jag minns en låtskrivarperiod när jag var för nervös för att öppna munnen och dela mina idéer eftersom jag inte var säker på om de var bra eller dåliga. Jag har lärt mig att ingen pressar dig lika mycket som du själv. Och om alla har samma mål att tillsammans göra den bästa tänkbara sången, så behöver du lägga av ditt ego vid dörren.

När jag tvingas gå igenom något svårt, det är ofta de tillfällena då jag ser Guds hand klarast och starkast och den Allsmäktige blir närvarande i mitt liv.

—  Lauren Daigle

När känner du att du är närmast Gud?

– Ärligt talat på morgnarna, när jag är tyst. Och det låter kanske märkligt, men jag känner mig som närmast Gud mitt i lidandet. När jag tvingas gå igenom något svårt, det är ofta de tillfällena då jag ser Guds hand klarast och starkast och den Allsmäktige blir närvarande i mitt liv.

Och när har du din bästa bönetid?

– Det blir ett liknande svar: På morgnarna. Ibland är det bara bön när jag promenerar längs gatan. Jag säger: ”Gud, tack för träden. Tack för blommorna. Allt är så vackert i dag.” Det är så jag talar med honom, ungefär så enkelt: ”Tack, Gud!”

Du ger intryck av att vara en väldigt positiv person. Stämmer det?

– Absolut! Jag försöker vara det. Det finns så klart dagar när jag är nere, men jag ser hellre glaset som halvfullt än halvtomt. För om du inte gör det blir livet ett konstant jagande efter tillfredsställelse. Att hitta tillfredsställelse i livet är nyckeln, för annars hamnar man i ett tillstånd där man alltid längtar. För mig är det väldigt viktigt att vara förnöjsam där man är. Och med det följer att man blir positiv och tacksam för det som finns där man är, säger Lauren Daigle.

---

Fakta: Lauren Daigle

  • Född 9 september 1991.
  • Född i Lake Charles, Louisiana, USA, men bosatt i Nashville.
  • Familj: Mamma, pappa och två syskon.
  • Artist och låtskrivare.
  • Har gett ut fyra album. ”How Can It Be (2015), ”Behold: A Christmas Collection” (2016), ”Look Up Child” (2018) och ”Lauren Daigle” (2023).
Lauren Daigle, "Lauren Daigle", skivomslag (2023).
  • Kuriosa: Efter gymnasiet åkte hon ett år som missionär till Brasilien.
  • Favoritbibelord: ”Människan tänker ut sin väg, men stegen styrs av Herren.” Ords 16:9.
  • Aktuell: Gör sin andra Sverigespelning på Gullbrannafestivalen fredag 5 juli.

---

Fler artiklar för dig