Kultur

Cirkusdirektör i sommarprat: Vi håller gudstjänst på olika språk

Trolle Rhodin från Cirkus Brazil Jack berättar om hur en präst varje säsong bjuds in för att välsigna tältet och hålla gudstjänst

Sommarvärden Trolle Rhodin växte upp i en riktig cirkusfamilj. I dag leder han familjeföretaget Cirkus Brazil Jack och i sitt sommarprat berättar han bland annat om varför han slutat med djurnummer och om turnéerna som alltid inleds med gudstjänst.

I sitt vindlande sommarprogram berättar cirkusdirektören Trolle Rhodin om sin uppväxt. Under veckorna levde han i Malmö, där han gick i skolan. Men under helgerna och hela sommarloven reste han i väg och framträdde med Cirkus Brazil Jack.

Innan premiären brukar vi alltid låta en präst välsigna tältet

I dag är han själv cirkusdirektör och berättar i programmet om hur han gjort aktiva val för att Brazil Jack ska följa med i samtiden. Bland annat har man vidtagit drastiska åtgärder för att förhindra djurplågeri och dålig djurhållning.

Avskaffade alla nummer med djur

– Även om djur varit en del av cirkusvärlden i 250 år så tror jag inte att det är framtiden. Ett av de första besluten som jag fattade när jag tog över formellt som cirkusdirektör under våren 2018 var att helt avskaffa nummer med djur. Jag ville inte bli förknippad med djurhållning över huvud taget, säger han.

I programmet talar Trolle Rhodin även om den gemenskap som ofta uppstår inom cirkusvärlden. En inkluderande miljö, där människor som inte funnit sin plats i samhället också kan passa in, beskriver han.

– Många är födda in i det, som jag. Men här finns också en del som inte passar in i den vanliga världen. Människor som inte kan gå och handla, men som funnit en plats hos oss, berättar Trolle Rhodin.

Trolle Rhodin.

En mängd nationaliteter

Inom cirkuskulturen ryms även en mängd nationaliteter och Trolle Rhodin beskriver hur varje säsong för Cirkus Brazil Jack alltid inleds likadant: Med gemensam gudstjänst.

– Artisterna som brukar komma från över tio länder samlas och genrepar en vecka före premiären. Premiären är alltid hemma i Malmö vid påsk. Innan premiären brukar vi alltid låta en präst välsigna tältet och hålla en gudstjänst på olika språk. Sedan ger vi oss ut på de svenska vägarna igen i nästan sex månader. Det blir närmare 200 föreställningar på en säsong, och sedan börjar det om igen. säger Trolle Rhodin.

Fler artiklar för dig