Kultur

”Något av det mest klargörande och inspirerande jag läst om Bibeln”

Malina Abrahamsson tipsar om det bästa hon läst under årets första sommarmånad

Inspirerande att läsa Bibeln som CS Lewis

CS Lewis var inte bara författare och kristen apologet utan också en respekterad litteraturprofessor. Han skrev aldrig någon bok om sin syn på Bibeln, men genom att närstudera flera av hans verk försöker teologiprofessorn Michael J. Christensen i boken CS Lewis on Scripture (Hodder and Stoughton, 1979) utröna hur Lewis ställde sig till frågor som Bibelns uppenbarelse och ofelbarhet. Och han gör det med den äran!

CS Lewis, den kristna startelvan.

Den här boken är lättläst och koncis – och samtidigt något av det mest klargörande och inspirerande jag har läst om Bibeln. CS Lewis kan varken kategoriseras som konservativ eller liberal – utan visar på en väg där Bibelns ord inte används som ett redskap utan blir ett mål i sig själv.

Och apropå CS Lewis: I höst ger Libris ut nyutgåvor av några av hans uppskattade böcker. Och Netflix är full gång med filmatiseringen av Narnia. Briljanta Greta Gerwig har fått regiuppdraget, vilket bådar gott.

Alia Trabucco Zerán blottar det chilenska klassamhället utan att det blir plakatlitteratur

I boken Rent hus av Alia Trabucco Zerán (Wahlström & Widstrand, 2024) är 40-åriga Estela huvudperson. Hon har under flera år varit hembiträde i en välbärgad familj i Santiago, Chile, och redan från början får man veta att familjens sjuåriga dotter har dött. Nu ger Estela sitt vittnesmål inifrån en fängelsecell.

Mystiken kring flickans död fungerar som motor i boken, men berättelsen är större än så. På ett mycket elegant sätt blottar författaren det chilenska klassamhället utan att det blir plakatlitteratur. Rekommenderar den varmt!

Boken påminner om alla som inte fick stanna i Sverige

Elin Perssons debut från 2020 – De afghanska sönerna – utspelar sig på ett HVB-hem för ensamkommande. Genom korta, koncentrerade avsnitt och väl valda scener lyckas författaren visa på komplexiteten kring killarnas situation. Det handlar om medicinsk åldersbestämning och religion, men också om en födelsedagsfest och längtan efter närhet.

Jag har själv flera vänner från Afghanistan. Vi lärde känna varandra för tolv år sedan och åt middag ihop en gång i veckan. Då var de sargade efter flykten och oroliga inför framtiden. Idag har de jobb, egna lägenheter, är gifta och två av dem väntar barn. Men alla jag lärde känna då fick inte stanna i Sverige. Den här boken fick mig att minnas dem, och undra hur de har det ...

Dessutom är Bibelsällskapets provöversättning av Jakobsbrevet klar och alla som vill får lämna sypunkter. Ta chansen!

Fler artiklar för dig