Kultur

Är Carolas låt sommarens bästa?

En popdrottning, en jazzqueen och en Göteborgsprofil sätter färg på musiksommaren. Urban Thoms tipsar om låtar som berör.

Carola berör i sommarnatten

En medryckande popdänga i kärlekens tecken. Det låter lättviktigt, men när Carola Häggkvist adderar sin passion och inlevelse blir musiken så mycket mer. Rör vid mig är en längtanslåt som Carola skrivit tillsammans med samma gäng som gjorde förra singeln, Händer upp. Det är en låt som gjuter mod och skänker hopp. Som skänker lycka. Som får fötterna att dansa långt in i sommarnatten. Bästa sommarlåten 2024?

Sofia Norling, sångerska.

Jazzdoftande psalmer från oväntat håll

Sofie Norling har mer än femton års karriär bakom sig som sångerska i konstellationer som Nuaia, David’s Angels, Quiet Nights Orchestra och Sofie Norling Duo. Där rör hon sig i ett gränsland mellan jazz, svensk folkton och experimentell pop. Men när sångerskan nu begår solodebut är det hennes mormors musik som står på menyn. Det var hos henne som Sofie Norling lärde sig att älska den svenska psalmskatten. Så hennes första skiva i eget namn – en EP med fem sånger – består av fem psalmer i uppfriskande nytolkningar. Lagom till midsommar släpptes första singeln – Den blomstertid nu kommer. I slutet av augusti kommer hela EP:n. I väntan på den kan man med fördel försöka höra Sofie Norling på den kyrkturné som startar fredag 29 juni och rullar på under juli genom Hälsingebygderna med omnejd.

Gunnar Danielsson "54 varv runt Västra Frölunda kyrka" singel (juni 2024).

54 tänkvärda varv runt kyrkan

Göteborgsprofilen Gunnar Danielsson har precis gett ut låten 54 varv runt Västra Frölunda kyrka – en tänkvärd betraktelse om livets mening från kyrktröskelns utsida. Är det en sökarlåt eller en avståndsförklaring? Trots upprepade lyssningar är svaret inte glasklart. Helt visst är i alla fall att Gunnar Danielssons musik har en oemotståndlig, råbarkad charm. Denna sång är en samtidsbetraktelse värd att inta, kanske som studiematerial för Jesusföljare som brinner för att kommunicera sin tro på ett sätt känns relevant 2024. Så här snurrar nämligen tankarna lite varstans ute i folkhemmet.

Dessutom vill jag flagga för två färgsprakande musikevent i semestertider: 1. Den 21 juli spelar The Sound of Samuelsons på Löttorps camping – ett tributeband bestående av idel gamla Samuelsons-musikanter. 2. Den 22 juli gästar Hollywoodfrun Gunilla Persson väckelsekampanjen Folkets tält i Örnsköldsvik där även Emilia Lindberg finns med.



Fler artiklar för dig