Kultur

Stark start på sommarpratsäsongen

Daniel Wistrand tipsar om poddar, film och tv från juni månad

Olof Lundh.

Bästa podden för att inte missa snackisarna i fotbolls-EM

Det råder EM-feber och trots att Sverige inte kvalificerat sig till mästerskapet, är det en fröjd att få se några av världens bästa spelare representera sina landslag. Var får man då bäst guidning genom mästerskapet? Jag har lyssnat runt på ett antal fotbollspoddar och fastnat för Fotbollskanalen on tour – Deutschland Spezial, där Olof Lundh och Martin von Knorring frågas ut av journalisten Henric Larsson om de senaste matcherna. Podden släpps varje morgon under mästerskapet och ”analyserar” föregående dygnets matcher och händelser samt ”snackar upp” de kommande matcherna. Varvat med det rent fotbollsmässiga blir det en hel del anekdoter från mediebevakningen runt mästerskapet, plus ett avslutande, hetsigt quiz.

Sommar i P1. Birgitta Ohlsson, sommarvärd 2024.

Mycket tro i de första sommarpraten

Årets sommarprogram har börjat bra. Lasse Åbergs avsnitt avslutades starkt med både den geniala texten om åldrande: Nunnans bön och Freddie Wadlings innerliga tolkning av Blott en dag. Jag bär också med mig Birgitta Ohlssons gripande sommarprat, där hon berättar om att drabbas av cancer för andra gången. Hon beskriver också mötet med den den kvinnliga sjukhuspastorn och nämner hur hon i dag finner tröst i en ikon på nattygsbordet och Frälsarkransen runt armen.

Fint SVT-porträtt av Lönnebo – men hade kunnat gå mer på djupet

SVT har i veckan släppt Enkelhet och bråddjup, ett porträtt av Martin Lönnebo. Med hjälp av biskop emeritus Lönnebos klassiska frälsarkrans och intervjuer med bland annat hans barn får man följa hans liv. Från den dramatiska födseln och nöddopet i hemmet och framåt genom livet och karriären. Tanken att just använda Frälsarkransen är en god idé, men avgränsar ämnena något. Kanske hade filmen kunnat gå ännu mer på djupet om man valt en lite friare dramaturgi.

Dessutom har jag lyssnat i princip nonstop på kristna rapparen Simon Möller efter att ihop med våra äldsta barn jag såg honom på Nyhemsveckan. Den sjunde juli spelar han på Gullbrannafestivalen, missa honom inte där om du gillar dansant hiphop.

Fler artiklar för dig