Kultur

Prästen Anders Piltz får medalj av kungen: Blir glad som ett barn

Även Skarabiskopen Åke Bonnier och Helén Ottosson Lovén, avgående generalsekreterare i Svenska kyrkan, prisas

Anders Piltz, 81, får kunglig medalj för sina insatser inom gudstjänstliv, lärdomshistoria och kulturdebatt. För nio år sedan svävade den katolske prästen mellan liv och död efter en allvarlig blodförgiftning. En upplevelse som fick honom att omvärdera mycket i livet.
– Varje ny dag är en gåva, konstaterar pristagaren.

Under våren kom ett annorlunda brev till Anders Piltz. Brevet var sänt från riksmarskalken och kungjorde att prästen och professorn skulle tilldelas Hans Majestät Konungens medalj i åttonde storleken i Serafimerordens band.

– Det kom som en total överraskning. Men jag blir glad och hedrad. Det är inte varje dag man får en medalj, konstaterar Anders Piltz.

– Det känns som ett erkännande av många års arbete. Jag trodde inte att det skulle uppmärksammas i offentligheten på det här sättet.

Översatte tidegärden

Anders Piltz medger att han har sina aningar att någon tipsat konungen om hans gärning, även om det vore en smickrande tanke att kungen skulle ha följt hans insatser inom skrivande, forskning och översättning av den katolska gudstjänstordningen till svenska.

Just den senare insatsen är han själv särskilt stolt över.

– Jag har i flera decennier sysslat med den svenska versionen av den katolska gudstjänstordningen samt tidegärden. Jag förstår ju att det är det arbetet som avses i motiveringen och det har nog faktiskt varit någon sorts bidrag till den svenska kulturen och samhällslivet.

Kristen röst i kulturdebatten

I motiveringen lyfts även kulturdebatten fram som ett fält där Anders Piltz gjort viktiga intryck. Under 20 års tid skrev han kulturkrönikor i Dagen och han har regelbundet medverkat i den katolska tidskriften Signum ända sedan starten 1975. Störst avtryck gjorde han dock sannolikt som återkommande skribent i Svenska Dagbladet.

– Mitt ärende har hela tiden varit att försöka föra en kristen talan och ge ett relevant kristet perspektiv på dagens frågor. Som journalist, om man vågar använda en sådan seriös titel, har jag velat skildra att den kristna traditionen inte är något förpassat till historien utan något som är liv och blod i dag om man bara begriper vad det hela går ut på.

Mitt ärende har hela tiden varit att försöka föra en kristen talan och ge ett relevant kristet perspektiv på dagens frågor.

—  Anders Piltz

”Har aldrig slutat skriva”

Piltz var aktiv skribent i Svenska Dagbladet under 1990-talet, då det var minst sagt sällsynt med uttalat kristna skribenter på kultur- och ledarsidorna.

– Det var inte på något sätt på modet på den tiden. Men jag är glad att det har förändrats, i dag förväntar sig människor att duktiga kristna skribenter som Joel Halldorf och flera andra kommer med ett kristet perspektiv på aktuella frågor.

Vad tror du att din gärning på kultursidorna har betytt för dagens kristna skribenter?

– Om det har påverkat någon av dem så är jag glad för det. Jag har aldrig slutat skriva och hoppas kunna fortsätta även i framtiden.

För några år sedan gick du igenom en svår sjukdom och det var osäkert om du skulle överleva. Hur har den erfarenheten präglat ditt förhållande till livet?

– Jag blev väldigt allvarligt sjuk 2015. Jag hade svår blodförgiftning, sepsis och annat elände. Men tack vare Guds under och goda vänners ingripande blev jag forslad till sjukhuset.

– I dag vet jag att man inte kan ta så mycket för givet. Varje ny dag är en gåva. Jag är 81 år och jag hoppas kunna fortsätta med det jag gör i dag så länge jag står på benen. Och för den delen kan man ju fortsätta att skriva och verka som präst sittande också, säger Anders Piltz.

Flera kristna bland medaljörerna

Under torsdagen delas de kungliga medaljerna ut vid en högtidlig ceremoni på Stockholms slott. Bland de övriga medaljörerna återfinns folkkära svenskar som artisten Laleh Pourkarim, kocken Tina Nordström, gitarristen Jojje Wadenius och författaren och historikern Peter Englund.

Bland pristagarna finns också andra kristna representanter såsom Skaras biskop Åke Bonnier samt Svenska kyrkans avgående generalsekreterare Helén Ottosson Lovén. Åke Bonnier tilldelas Hans Majestät Konungens medalj i 12:e storleken i högblått band ”för betydande insatser inom svenskt och internationellt kyrkoliv” medan Helén Ottosson Lovén tilldelas Hans Majestät Konungens medalj 8:e storleken i Serafimerordens band ”för förtjänstfulla insatser inom svenskt kyrkoväsen”.

POrträtt: Biskop Åke Bonnier, Skara stift.

---

Fakta: Anders Piltz

  • Ålder: 81 år.
  • Bor: I Lund.
  • Yrkesliv: Anders Piltz är romersk-katolsk präst, tidigare biskopsvikarie för gudstjänstlivet i Stockholms katolska stift och ordförande i Katolska liturgiska nämnden. Ander Piltz har översatt tidegärden och den katolska kyrkoordningen till svenska. Han är återkommande skribent i magasinet Signum och har tidigare skrivit bland annat i tidningen Dagen och Svenska Dagbladet.
  • Aktuell: Mottar den 13 juni Hans Majestät Konungens medalj i åttonde storleken i Serafimerordens band ”för framstående insatser inom gudstjänstliv, lärdomshistoria och kulturdebatt”.
Anders Piltz

---

Ser fram emot att träffa ”Mat-Tina”

Anders Piltz är förväntansfull inför medaljförläningen på slottet.

– Jag känner inte till hela liturgin kring det hela, men jag har fått veta var och när jag ska infinna mig och jag har förstått att jag ska få trycka majestäternas händer och motta medaljen. Det känns högtidligt.

Det råder inga tvivel om vem han tycker att det ska bli roligast att stöta ihop med under utdelningen.

– Mat-Tina! utbrister han blixtsnabbt.

– Det är ju sådana här personligheter och kändisar som är välbekanta från tv men som det känns som att man känner.

Hur känns det att tillsammans med den här typen av folkkära svenska profiler få ta emot pris ur kungens hand?

– Jag blir glad som ett barn måsta jag erkänna. Min gamla mamma som varit död i 34 år skulle nog ha varit väldigt stolt, att pojken inte skämt ut sig, säger Anders Piltz.

---

Fakta: Dessa medaljer delas ut av Kungaparet den 13 juni

  • H.M. Konungens medalj, tidigare kallad Hovmedaljen, från tidigt 1800-tal förlänas för särskilda förtjänster.
  • Litteris et Artibus (latin för vetenskap och konst) instiftades 1853 av kronprins Carl (XV). Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Källa: Kungahuset.

---


Fler artiklar för dig