Kultur

Johan Bylin skrev biblisk pianosvit som 18-åring

Ville att lyssnaren av musikstycket skulle höra hur spikarna slogs in i Jesu kropp

Johan Bylin växte inte upp i en kristen familj, men har sedan barnsben fascinerats av Bibeln. Så snart han är utomlands är det en kyrka han söker upp, för att där fyllas av friden som övergår allt förstånd. I sin pianosvit i tre satser vill han ta med lyssnaren på en musikalisk resa tillsammans med Jesus.

Det är inte alla gymnasister som väljer Bibeln som sin främsta inspirationskälla inför sitt examensarbete, men det gjorde Johan Bylin. Han var bara 18 år gammal när han komponerade Musical rendition of Biblical events – ett knippe klassiska stycken baserade på händelser ur Gamla och Nya testamentet.

– När vi fick i uppgift i slutet av gymnasiet att skriva examensarbete ville jag göra något annorlunda, något som ingen annan skulle valt, säger Johan Bylin, som bor i Örebro.

– Jag har alltid fascinerats av Bibeln. Jag konfirmerades i Vadstena klosterkyrka och har varit där mycket på somrarna som barn eftersom farmor och farfar bodde där. Som liten fick jag ibland lyssna till Bibeln som högläsning och jag har alltid varit intresserad av berättelserna. Jag tänkte att det vore häftigt att få använda sig av dem, så gott jag kunde. Jag har också fått stöd och uppmuntran i mitt musicerande av mamma och pappa och fick tidigt börja ta pianolektioner.

Johan Bylin, komponerade en biblisk pianosvit i tre satser som 18-åring. Nu är han 42 år och skriver även engelska poplåtar.

Bibeln som källa

Johan Bylin minns hur han som 18-åring sprang hem från skolan, lade den uppslagna Bibeln på sitt piano och ömsom läste, ömsom komponerade. Han prövade olika toner och melodislingor för att försöka få till samma känsla som han själv fick genom att läsa om en särskild händelse. Han valde skapelseberättelsen, Jesus och barnen, korsfästelsen och himmelsfärden som händelser att klä i toner. Det var mycket viktigt att han skulle känna sig nöjd med slutresultatet.

– När man skriver utifrån bibeltexter så förvaltar man någonting seriöst på ett annat sätt än när man skriver en poplåt. Man får tänka på olika sätt - och resultaten blir förstås skilda. Jag vill alltid känna mig trygg och noggrann innan mina låtar och texter skall nå andras öron. Det tycker jag man hör här också, som när spikarna slås ner i sista satsen om korsfästelsen. Eller när man lyssnar till melodin utifrån berättelsen när Jesus leker med barnen.

Johan Bylin berättar om några varma komplimanger han fått som musiker. Som när människor kommer fram efter att en präst läst de aktuella bibeltexterna och Johan därefter spelat sina stycken, och sagt att de kunde se det framför sig.

– En tjej trodde först att jag spelat fel när två toner låg och skar mot varandra, men att hon förstått att det var symboliskt för hur det kan ha varit när spikarna slogs in i Jesu händer och fötter.

Inte lägga ord i mun

Till vardags arbetar Johan Bylin, i dag 42 år, som lärare på en låg- och mellanstadieskola och för tillfället undervisar han i engelska och musik. Musiken finns med hela tiden och på senare år har han även gett ut även annan musik, andliga poplåtar på engelska.

Vad är viktigast för dig att förmedla genom musiken?

– Mina poplåtar handlar ofta om att vara sökande, att inte finna sin plats, men att man då får lyfta blicken mot himlen och genom den kraften som finns förstå vad och var det är man vill vara och göra. Egentligen har jag bara en låt som är väldigt tydligt kristen och det är Say Hello! vilken handlar om ett möte med Jesus. Men annars vill jag inte lägga orden i munnen på lyssnaren – det viktiga för mig är att man får bilda sig en egen uppfattning.

Johan Bylin berättar också att han ofta reser till andra länder och det första han söker upp då är en kyrka, gärna en lite mindre och undangömd. Han har svårt att förklara vad som händer när han går in i kyrkan, men det är en känsla av stillhet som uppfyller honom med enorm trygghet - en känsla som enbart infinner sig i dessa rum.

– Jag tänder ljus, sluter ögonen och försöker att inte tänka på någonting, bara ta in närvaron. Det är min största kontakt med den andliga, med Gud. Att få uppleva stillheten i kyrkorummen är jätteviktigt för mig, liksom att bejaka känslan av melankoli. Det är trygghet, det är vackert och det är en djup och viktig känsla som jag vill vila i.

---

Fakta: Johan Bylin

  • 42 år, bor i Örebro.
  • Har en flickvän.
  • Arbetar för tillfället som lärare i engelska och musik, samt komponerar musik.
  • Skrev som 18-åring Musical rendition of Biblical events – en pianosvit baserade på händelser ur Gamla och Nya testamentet.

---

Fler artiklar för dig