The Swedish Family är ett youtubefenomen som når hundratusentals tittare med korta filmer från familjelivet med barnen Alma, Harry och Laura. För en tid sedan fick tittarna hänga med på en annorlunda resa till Kenya när familjen besökte den kristna organisationen MAF. Där åkte de bland annat ut med deras flygplan till massajbyar.
Treåriga Laura kliver ut ur det lilla propellerplanet och blir genast mottagen av en hel hop barn och massajkvinnor, klädda i stora smycken och färgglada tygdräkter. Snart har hon slagit sig ner i knät på en av massajkvinnorna som sitter och tillverkar smycken och som tar den lilla flickan i handen. Det hör inte till vanligheterna att en svensk familj hälsar på i byn och nyfikenheten är stor. ”Du är exotisk Laura”, konstaterar mamma Joanna på klippet från händelsen, som hittills setts av närmare en halv miljon på Youtube.
Barnfavorit på Youtube
The Swedish Family har gjort sig kända för sina videos där familjen, bestående av mamma Joanna, pappa Axel och de tre barnen Alma, Harry och Laura filmar olika händelser ur sitt liv. Det kan handla om att vara ensamma på ett nöjesfält, följa med till sjukhuset när någon skadat sig eller att de vuxna låter barnen bestämma allt under en hel dag. Filmerna har blivit omåttligt populära och har sedan starten 2019 haft en stadig skara följare, som i nuläget ligger på över 600 000.
Det var strax innan jul som familjen åkte till Kenya för att under ett antal dagar få följa MAF:s arbete där. Den kristna organisationen använder flygplan för att bland annat kunna evakuera gravida, krigsskadade eller sjuka personer, och även åka ut med nödhjälp till platser dit det är svårt att ta sig.
Det svenska paret Paula och Ulrik Alderblad är missionärer för MAF och bor i Nairobi i Kenya. Paula är kommunikationschef för åtta afrikanska länder där MAF international har program, Ulrik är kommunikatör och kaplan, och i grunden pingstpastor. Det var de som bjöd in The Swedish Family att komma och ta del av deras arbete och vardag. Joanna och Paula känner varandra sedan de gick i samma klass på Kaggeholms medieutbildning 2006.
– Vi sa att ”Tänk om de skulle komma och se vårt arbete och göra det synligt för barnfamiljer, det vore jätteroligt!”, berättar Paula och Ulrik Alderblad över videolänk från Nairobi.
– MAF är helt beroende av gåvor för att kunna bedriva sitt arbete och just nu bärs det av en äldre generation. The Swedish Family är en härlig familj och vi gillar verkligen att få gäster och att få dela förmånen att leva nära annorlunda kulturer.
Massajer skickade hälsning
Det var familjens första besök i Östafrika och intrycken blev starka, inte bara för familjen själva utan även för deras följare och för personerna som de mötte. När Ulrik och Paula besökte massajbyn senast var det många som ville skicka hälsningar till den svenska familjen.
Paula Alderblad berättar att familjen först hade funderingar över det faktum att MAF är en kristen organisation, om tron var något de behövde dela.
– Vi sa att de kommer att märka av den, men att de fick spegla det i sin kanal på det sätt de vill. I ett av klippen får man se när vi sjunger bordsbön till exempel och i kommentarsfältet ser man hur det gav flera positiva reaktioner.
Två av inslagen under resan blev minnesvärda på ett alldeles speciellt sätt. Dels fick familjen följa med till norra Kenya när en samarbetspartner till MAF delade ut och installerade vattenfilter i en avlägsen by, dels gjorde de besök i en massajby. Familjen köpte massajkvinnornas egentillverkade smycken och Harry, 9 år, fick en massajstav av en pojke. Den fick senare skickas som inplastat specialbagage hem till Sverige.
– Han blev så lycklig för staven och sprang fram till sin nya kompis och gav honom en kram och en keps som han hade att ge. Det var väldigt vackert att se – hur vänskapsband kan knytas på kort tid, säger Paula Alderblad.
När man kommer hem igen och ser hur barnen badar i leksaker och prylar – det ger så klart ett jätteperspektiv en sådan resa.
— Joanna André
Berördes starkt
De starka intrycken från resan till Kenya skänker fortfarande glädje och värme, menar även mamman i The Swedish Family, Joanna André, när vi hörs. Hon är mitt i förberedelserna av hennes och Axels förestående bröllop i juni och även av lanseringen av hennes egna bokdebut, Det spökar på äventyrsbadet. Men intrycken från familjens resa består.
– Det var så mycket kärlek och glädje hos de personer vi fick möta. Människor som materiellt sett har det mycket sämre ställt än oss, men där livsglädjen tycktes vara mycket större, säger hon.
– När man kommer hem igen och ser hur barnen badar i leksaker och prylar – det ger så klart ett jätteperspektiv en sådan resa.
De tre barnen, 3, 10 och 12 år, fick under besöket bland annat prova att sova i tält på savannen, åka på safari och möta barn som lever ett helt annorlunda liv än de själva. Joanna André tror att barnen ofta har betydligt lättare att möta andra kulturer utan fördomar än vad vuxna har.
– Ju yngre man är, desto mindre fördomar. Vår treåring gick direkt och satte sig hos en massajkvinna och sedan satt hon där. För henne finns inte tanken på att de lever annorlunda. Vi ville åka dit för att få perspektiv på våra egna liv och genom våra kanaler, som når de flesta barnfamiljer i Sverige, även ge perspektiv till våra tittare. Och det tror jag vi lyckades med, vi har fått så mycket positiv feedback!
I de fyra avsnitten från Kenya får man se dig gråta vid ett par tillfällen. Vad var det som berörde dig mest?
– Det var främst den glädje som dessa människor visade, som till det yttre har så lite. Vi är lurade att tro att man måste ha massa saker, bo på en särskild adress, jaga efter mer och snurra på i ekorrhjulet för att vara lyckliga. Men ibland inser vi att vi inte alls behöver allt det där. Vi behöver mänsklig kontakt, vi behöver lägga undan skärmarna och umgås med varandra.
Vi behöver mänsklig kontakt, vi behöver lägga undan skärmarna och umgås med varandra.
— Joanna André
Lägg bort skärmarna
Joanna André förstår att det kan låta motsägelsefullt när hon, som lever av att andra tittar på klippen som hon och familjen skapar, förespråkar mindre skärmtid, men hon står fast vid att det är något som hon vill vara med och inspirera till.
– Vi vill få fler att umgås mer med sina barn och göra saker tillsammans som familj. Man behöver inte åka till Afrika eller till någon annan plats långt bort, man behöver bara umgås. Vi har till exempel regelbundet kvällar där vi lägger undan alla skärmar för att bara umgås, analogt. Jag brinner verkligen för det.
– Att få komma till ett ställe där detta var så självklart, det var så fint. Att få se deras glädje i det lilla, genom musiken och sången som de har – det var avundsvärt.
---
Fakta: The Swedish Family och MAF
- Youtubefenomenet The Swedish Family består av mamma Joanna, pappa Axel och barnen Alma, 12, Harry, 10 och Laura, 3.
- I fyra avsnitt visar de klipp från när de besökte den kristna missionsorganisationen MAF i Kenya. Där fick de bland annat flyga till norra delarna av landet med vattenfilter och även flyga till en avlägsen massajby där de sov över.
- Paula och Ulrik Alderblad arbetar för MAF Sweden på plats i Nairobi. Där bor även döttrarna Svea och Lilly. Övriga tre barn befinner sig hemma på Öckerö.
- MAF har sammanlagt 1 400 anställda världen över och är världens största missions- och biståndsflygorganisation.
---
[ Alf Svensson: Märkligt att ordet "familj" ska vara så sällsynt i debatter ]