I tisdags släpptes programmet inför årets bokmässa som hålls i Göteborg senare i år. Utifrån årets teman: Rymden och Sápmi, lyfter Svenska kyrkan tidlösa existentiella frågor och samtida akuta utmaningar genom deras scen ”Se människan”.
För Svenska kyrkan är Bokmässans tema, Sápmi, ett ständigt aktuellt ämne. I år är det nämligen tre år sedan Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket under en ceremoni i Uppsala, en ursäkt som senare upprepades i Luleå domkyrka året därpå. I programmet under mässan lyfter Svenska kyrkan upp huruvida de åtaganden kyrkan gjort hittills efterlevts. Programmet belyser även hur man kan hantera konflikter med samiska intressen.
Tidlösa frågor och konkreta utmaningar
Mikael Ringlander är programchef för ”Se människan” på mässan och tycker att årets teman är inspirerande med såväl eviga frågor som konkreta utmaningar som rör rättvisa och våra kommande levnadsvillkor. Han konstaterar att det är viktigt att dessa ämnen lyfts fram i ett sammanhang som Bokmässan.
– Vi har ju glädjen av att kunna göra mycket med sápmitemat. Det temat spelar en väldigt stor roll för oss. Samiska rådet inom Svenska kyrkan har betytt jättemycket för oss andra att få upp ögonen för det samiska, säger han till Dagen.
Skulle vi allihopa leva som samer, med den vördnad för naturen, så skulle vi kunna ha ett annat klimat.
Med konkreta utmaningar menar Mikael Ringlander förändringar utifrån den livsstil vi har i dag.
– Skulle vi allihopa leva som samer, med den vördnad för naturen, så skulle vi kunna ha ett annat klimat och en annan miljöpolitik. Samtidigt som det är utmanande så kan vi ju inte leva på det sättet som de flesta av oss gör i dag. Vi måste faktiskt förändra vår livsstil och då finns det en urbefolkning att titta på kring hur de har levt i samklang med naturen under tusentals år. Det är något jag tycker är utmanande och inspirerande samtidigt, säger Mikael Ringlander till Dagen.
”Vi räknar med att Gud är alltings skapare”
Enligt Mikael Ringlander är även rymdtemat viktigt eftersom rymden är en “synnerligen existentiell fråga”.
– Vi räknar ju med att Gud är alltings skapare och när man tittar ut i universum blir man ju fylld av förundran. Jag tycker snarare att Guds storhet blir större ju mer man ser saker, säger han.
---
Fakta: Bokmässan i Göteborg
- Bokmässan är nordens största kulturella forum och firar i år 40 år av kultur och litteratur.
- Teman för detta år är Rymden och Sápmi.
- Mässan pågår under fyra dagar, mellan 26–29 september 2024 och tar plats på Svenska Mässan Göteborg.
---
---
Svenska kyrkan under Bokmässan i Göteborg
På Svenska kyrkan stora Se människan-scen blir det även i år existentiella samtal om litteratur och livsfrågor med aktuella författare. I år gästas man av ett 60-tal författare så som Tomas Andersson Wij, Susanna Alakoski, Lars Lerin och Sofi Oksanen.
Som en del av Bokmässans 40-årsfirande uppmärksammar Svenska kyrkan poeten och nobelpristagaren Tomas Tranströmer, som var kyrkans gäst på Bokmässan 2012. Man anordnar både ett seminarium en konsert i Göteborgs domkyrka med nya tonsättningar av Tranströmers dikter.
En annan bokmässetradition är den litterära gudstjänsten på söndagen. I år är temat ”Att hitta hem” och författarna Jonas Enander och Linnea Axelsson medverkar i gudstjänsten som leds av Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstad. Gudstjänsten direktsänds också i P1.
---