Kultur

”Katy Perry hade svårt att hålla tårarna tillbaka under CeCe Winans lovsång”

Lovsång i Idolfinalen, en ny Amy Grant och en ung indieduo som tolkar Utbultklassiker. Urban Thoms om maj månads musikhöjdare.

CeCe Winans rörde Idolpubliken till tårar

Det är nog bara i USA som en av landets största underhållningsshower så förbehållslöst kan släppa fram ett renodlat kristet budskap på bästa sändningstid. Minuterna från årets final av American Idol när gospelikonen CeCe Winans tillsammans med Roman Collins, som slutade tolva i årets Idoltävling, framförde rena ståpälsversionen av lovsången Goodness of God. Jurymedlemmen tillika pastorsdottern Katy Perry hade svårt att hålla tårarna tillbaka och hon var inte den enda. Samma känsla sköljer över mig gång på gång, trots att jag lyssnar på repeat. Kontrasten till årets Eurovisionfinal kunde inte vara större.

CeCe Winans och Roman Collins sjunger "Goodness of God" i ett pausnummer i samband finalen av "American Idol" 2024.

Leanna Crawford – en ny Amy Grant?

I fredags släppte (snart) 29-åriga Leanna Crawford singeln Still Waters (Psalm 23). Förutom att det är en genial betraktelse över den 23:e psalmen är det bara en i raden av starka låtar från denna Nashvillebaserade singer-songwriter. Hon påminner inte så lite om Amy Grant i sitt låtskrivande, de finurliga, tilltalande melodierna, den starka berättarrösten och – inte minst – den totala innerligheten i framförandet. Med tanke på att hon ännu bara är i början av sin musikkarriär har Leanna Crawford redan skapat sig en imponerande låtkatalog. Sångerna bakom titlar som Funeral, How Can You Not, Photoshop och Uncool med flera bör absolut kollas upp.

Skivomslag till Leanna Crawfords singel "Still Waters (Psalm 23)".

Ung indieduo ger sig på Utbultklassiker

En bra sång är en bra sång också i tidens lopp. Just därför är det så uppfriskande att höra unga indieduon Esther Collective tolka Den första kärleken tillsammans med sångens upphovsman – Roland Utbult. Bakom Esther Collective står musikerparet Isak och Hedvig Rizell, som för övrigt tilldelades Utbultstipendiet 2022. Sången handlar om 1970-talets Jesusväckelse och när generationerna nu förenas i en 2020-tals version av en svensk kristen klassiker sluts cirkeln. Så mycket bättre-konceptet skulle kunna tillföra frikyrkomusiken åtskilligt, men är hittills alldeles för outnyttjat. Rizells och Utbult visar vägen!

Hedvig och Isak Rizell på DagenGalan 2022.

Dessutom …

… räknar jag ner dagarna till den 14 juni då Bengt Johansson släpper nya albumet Hem.

Fler artiklar för dig