Tusentals och åter tusentals har sjungit med i ”Jag vill ge dig o Herre mig lovsång”. Nu har sångens upphovsman, Christer Hultgren, fått lämna jordelivet för att möta sin frälsare vars namn han skrivit så många sånger om.
Eller kanske man hellre ska säga till. För hela sitt långa musikliv var Christer Hultgren noga att hans musik skulle peka på Jesus. Pingstförsamlingen i Karlskrona var ett sammanhang som han älskade högt och rent och där han lade ner ett enormt engagemang, framför allt i församlingens musikliv. Men Christer Hultgren var ingen estradör, snarare en doldis, även om han i många decennier sågs leda kören ”där framme”. På 1970-talet ledde han församlingens ungdomskör och det blev en hel del turnerande runt om i landet. Bland annat med musikalen Levande livet som bar Christer Hultgrens signum, både som kompositör och arrangör.
Trumpet och blåsorkester
Under många år, fram till pandemin egentligen, var det han som var primus motor för pingstkyrkans årliga julkonsert, en tillställning känd för sin höga kvalitet och som fick karlskroniterna att gång på gång fylla kyrkan.
Christer Hultgrens första instrument var annars trumpet och hans musikaliska engagemang i kyrkan började med att han kom med i församlingens blåsorkester. Någon gång i tjugoårsåldern fick han för sig att han skulle pröva vingarna som kompositör och sångförfattandet kom att bli en viktig parallellverksamhet hans liv igenom.
Yrkesmässigt gick skohandlarsonen inte i sin fars fotspår, utan utbildade sig i stället till ingenjör. Så småningom kom yrkeslivet att handla mycket om it och informationshantering på olika sätt. I pingströrelsens sångbok Segertoner, där han har hela arton sånger, tituleras han datachef, sångförfattare och kompositör. En av de arton sångerna heter Jag vill ge dig o Herre min lovsång och den skrevs 1978. Sången kom att bli oerhört älskad och har sjungits flitigt i många gudstjänstsammanhang, och inte minst på både bröllop och begravningar. Sången förekommer i psalmböcker även i Finland, Norge och Danmark. I Dagens intervjuserie Så kom sången till berättade Christer Hultgren med egna ord historien bakom sången och om sitt liv med musik.
En annan välkänd komposition av Christer Hultgren är nattvardssången Kom låt oss alla samlas. Storsångaren Einar Ekberg, mästerarrangören Svante Widén och den eminente pianisten Lennart Jernestrand var alla förebilder för Christer Hultgren som 1988 var en av ledamöterna i den så kallade Segertonerkommittén.
Stor uppmuntrare och diplomat
Christer Hultgren hade aldrig musiken som sitt yrke. Men han var en helhjärtad församlingsmusiker som gjorde avtryck i hela kristenheten med sina sånger. Människor som funnits runt omkring honom vittnar om att han var en uppmuntrare av rang, en nestor och en fadersgestalt som betytt oerhört mycket för unga musiker i vardande. Aldrig sen att berömma och uppmuntra där det som bäst behövdes. Diplomatisk är ett annat epitet som förknippas med Christer Hultgrens lågmälda personlighet.
Hans två sista år i jordelivet blev kämpiga på grund av sjukdom. I tisdags, den 28 maj, orkade inte hans kropp längre och han passerade gränsen, in i evigheten. Han blev 78 år gammal. Efter sig lämnar han ett stort tomrum och en stor skara sörjande, med hustrun Gun-Britt, deras två döttrar och en son och deras familjer i främsta ledet.
[ Deras missionshus brann ned – de 16 medlemmarna vill bygga upp det igen ]
---
Fakta: Christer Hultgren
- Född: 25 december 1945.
- Död: 28 maj 2024.
- Från: Karlskrona.
- Familj: Hustrun Gun-Britt, tre barn, barnbarn.
- Yrke: Ingenjör som arbetade inom it, på fritiden församlingsmusiker med helhjärtat engagemang och många egna sångkompositioner och arrangemang.
---