Kultur

Där uppstår en apokalyptisk, men också existentiell nerv

Skruvade samtidskommentarer och fängslande dokumentärer när Dagens kulturredaktör Daniel Wistrand tipsar om poddar, film och tv

Podcast

Jag börjar genast söka efter fler intervjuer i samma ämne

Författaren och kulturskribenten John Sjögren gör ett imponerande arbete med Signumpodden. Med tajming och fingertoppskänsla tar han sig an ämnen som på ett eller annat sätt relaterar till kultur, teologi, kyrka och samhälle. I vissa avsnitt har man namnkunniga gäster som jazzsångerskan Isabella Lundgren eller socialministern Jakob Forssmed. Andra gånger står ett särskilt ämne mer i fokus, som i senaste avsnittet där Sjögren tillsammans med Magdalena Dahlborg samtalar med psykologen Olivia Jarl om religiösa trauman. Avsnitten präglas av värme och intellektuell nyfikenhet och inte sällan börjar jag genast söka efter fler intervjuer i samma ämne.

Podcast

Apokalyptisk och existentiell nerv

Journalisten och kulturskribenten Ola Söderholm gör tillsammans med serietecknaren Liv Strömqvist och komikern Jonatan Unge den egensinniga och samhällskommenterande podden Stormens utveckling. Det är rappt, roligt och alltid med egna “takes” på veckans snackisar. Allra mest intressant blir det när samtalet handlar om klimatkrisen eller de sociala mediernas makt. Där uppstår inte sällan ett slags apokalyptisk, men också existentiell nerv. Ett färskt exempel är från den nionde maj, där Ola Söderholm menar att ett grundproblem i skärmtidsdebatten är att vi inte längre har en tydlig idé om vad vi ska göra i stället för att scrolla.

Christoffer Hjalmarsson i tv-serien 30 dagar i fängelse.

Både skrämmande, gripande och tänkvärt

Jag kommer aldrig att glömma fotografen Christoffer Hjalmarssons dokumentära skildring 36 dagar på gatan som sändes på SVT 2018. Där levde han under en månads tid som hemlös i centrala Stockholm. Nu är den prisade fotografen (som faktiskt jobbat en kort period på Dagen) tillbaka med ett liknande SVT-projekt. I 30 dagar i fängelse lever Christoffer Hjalmarssons under en månad tillsammans med de intagna. Ambitionen är att så långt som möjligt dela deras vardag och därigenom försöka förstå hur ett fängelsestraff påverkar en människa. Resultatet är både skrämmande, gripande och tänkvärt.

Podcast

Dessutom:

... kan jag tipsa om intressanta podden Bildningskomplexet och specifikt avsnittet där Joel Halldorf nyligen intervjuas om Pingströrelsen och Lewi Pethrus.



Fler artiklar för dig