Kultur

Svenska förlaget drar tillbaka Mike Pilavachis bok efter avslöjandena

“Vi är illa berörda av den information vi tagit del av och vi beundrar modet hos dem som vågat dela sin berättelse”.

I höstas konstaterade en utredning gjord av Engelska kyrkan att Mike Pilavachi, grundare av församlingen och missionsorganisationen Soul Survivor, har gjort sig skyldig till systematiska övergrepp. Nu väljer svenska förlaget David Media att dra tillbaka hans bok.

Mike Pilavachi var under 40 år ledare för missionsorganisationen Soul Survivor och därtill präst i Engelska kyrkan sedan 2012. Vid flera tillfällen har han besökt Sverige som predikant och evangelist, bland annat på Nyhemsveckan och David Medias konferens “Lovsång”. 2017 översatte David Media också Pivalachis bok Naturligt övernaturligt – Att leva ett andefyllt vardagsliv.

– Vi har lyft fram Mike Pilavachi som ett föredöme i hur en pastor kan jobba med lovsångsledare och tillsammans betjäna församlingen. Vi har haft en god relation till Mike och förtroende för honom i hans tjänst och vi har uppskattat hans enkla, Jesusfokuserade undervisning för det kristna livet som han ger uttryck för i sin bok. Därför är det extra smärtsamt att förstå att det är just här som hans ledarskap kraftigt har brustit, säger Mia Runeson, kommunikationsansvarig för David Media.

Mia Runeson arbetar med kommunikation för David Media och är huvudansvarig för konferensen "Lovsång".

De som varnade blev inte tagna på allvar

Hon berättar att David Media det senaste året fått informationen om övergreppen som Mike Pilavachi gjort sig skyldig till, dels från den utredning som tillsattes av The Church of Englands National Safeguarding team (NTS) under 2023, och dels från dokumentären “Let there be light” av Matt och Beth Redman som släpptes i april 2024.

– Vi är illa berörda av det vi tagit del av och vi beundrar modet hos dem som vågat dela sin berättelse och som nu äntligen blir sedda och hörda. Det framgår att de som tidigare försökt att varna inte har blivit tagna på allvar och det självklara måste sägas; att det missbruk av ledarskap och den kultur av nedtystning som belyses i rapporterna inte hör hemma någonstans, framförallt inte i kyrkan.

I rapporten från Engelska kyrkan beskrivs övergreppen som Pilavachi gjort sig skyldig till som emotionella och psykologiska. De karaktäriseras av “ett systematiskt beteendemönster i en religiös kontext” och handlade om att han använde sin andliga auktoritet för att kontrollera människor. Detta tog bland annat uttryck i olämpliga intima relationer, fysisk brottning med ungdomar och massage av unga manliga praktikanter. Under samma tid förklarade Pilavachi i intervjuer att han levde i celibat och uppmuntrade andra att göra detsamma.

Naturligt övernaturlig

Avstängd från Engelska kyrkan

Redan när anklagelserna blev kända i maj 2023 valde Mike Pilavachi att lämna sin tjänst i Soul Survivor. Efter att utredningen i höstas kunde slå fast att han gjort sig skyldig till övergrepp, fick han inte heller längre verka som präst i Engelska kyrkan.

Sedan 2017 har David Media sålt cirka 1 350 exemplar av boken Naturligt övernaturlig och 2022 tryckte man en ny upplaga. Men mot bakgrund av avlöjandena om Pilavachi väljer förlaget nu alltså att dra tillbaka boken från handeln.

– Vi vet att många blivit inspirerade och uppmuntrade av bokens undervisning och vi är medvetna om farorna med en onyanserad cancelkultur, men så som situationen är vill vi i dagsläget inte ge Mike Pilavachi en fortsatt plattform i Sverige, säger Mia Runeson.

Vad ska ni göra med de exemplar av boken som ni har kvar?

– Vi vet inte. Än så länge avvaktar vi med att ta det beslutet.

---

Fakta: Mike Pilavachi

  • Född 1958.
  • Har arbetat i flera församlingar i Engelska kyrkan. Har även grundat församlingen Soul Survivor Watford i norra London och missionsorganisationen med samma namn.
  • En utredning gjord av Engelska kyrkan konstaterade hösten 2023 att Mike Pilavachi gjort sig skyldig till systematiska övergrepp, vilket gjort att han fått lämna alla sina uppdrag.

---


Fler artiklar för dig