Kultur

Peo Thyrén klar för Så mycket bättre: Skulle förvåna mig om det inte blir snack om Jesus

Artisten är förväntansfull och avslöjar för Dagen att han bland annat att tipsat produktionen om sin låt “Blodet och korset”

Peo Thyrén är bland annat känd från banden Noice, Sha-Boom och BIG. I år är han en av artisterna i Så mycket bättre tillsammans med bland andra Arja Saijonmaa, Seynabo Sey och Dregen. Själv hoppas Thyrén på fina möten och viktiga samtal om musiken, livet och tron.

Peo Thyrén är på väg till frisören inför en pressfotograferingen när Dagen når honom. Om ett par veckor går resan till inspelningarna av Så mycket bättre på TV4 på det numera tv-legendariska pensionatet Grå Gåsen på södra Gotland. När artisten redogör för sin uppladdning låter det närmast som en elitidrottsman på väg in i ett mästerskap.

– Vi har repat med bandet och allt sitter. Nu gäller det bara att nöta på, plugga in texterna och öva mer. Jag försöker också styrketräna och hålla i gång rösten tillsammans med en sångcoach som hjälper mig.

Blev kristen 1989

Peo Thyrén är bland annat känd som basist i de ikoniska 1980-talsbanden Noice, Easy Action och Sha-Boom. Efter ett decennium kantat av musikaliska framgångar blev Peo Thyrén kristen 1989 efter att ha lyssnat till Ulf Ekman i Eriksdalshallen i Stockholm. Den radikala omvändelsen kom även att prägla hans fortsatta låtskrivande och artisteri. Exempelvis var han med och startade den kristna popgruppen BIG 1996. Bandet tävlade bland annat i Melodifestivalen 1997 med Jag ska aldrig lämna dig och 1998 med Ingen annan väg. Han har även varit med och skrivit flera låtar till Carola Häggkvist.

Inför Så mycket bättre-inspelningarna konstaterar Peo Thyrén att det är mycket han som artist inte kan påverka i en stor tv-produktion. Men han betonar samtidigt att han vill göra sitt yttersta för att komma till inspelningen så förberedd som möjligt. Han beskriver att han inspireras av Sinnesrobönen, som lyder:

Gud, ge mig sinnesro

att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden.

– Jag älskar den bönen och försöker att applicera den i min vardag. Det ligger en otrolig vishet i att fokusera sin energi på det man faktiskt kan förändra. Om det skulle bli tillfälle skulle jag gärna vilja lyfta just Sinnesrobönen och samtala om den med de andra artisterna, säger han.

Peo Thyrén.

Hur känns det att andra artister kommer att tolka dina låtar?

– Det känns superkul, det är alltid en ära att få höra en artistkollegas kreativa uttryck i en låt man själv varit med och skapat. Men jag är ganska nollställd. Jag har haft mest fokus på att förbereda inför mina egna tolkningar av de andras låtar.

Hur har det varit att sätta sig in i de andra artisternas musik?

– Det har varit kul, jag har verkligen djupdykt i massor av olika låtar och letat efter melodier och försökt hitta ett tema.

Tipsat TV4 om “Blodet och korset”

Peo Thyrén vill inte gå in på vad hans tolkningar kommer att handla om. Men han konstaterar att han som artist och låtskrivare i dag funderar mycket kring det allvarliga läget som präglar nyhetsrapporteringen både hemma i Sverige och utomlands.

– Det räcker att slå på tv:n för att höra om nya skjutningar, om krig i Ukraina och i Gaza. Det känns som att det är väldigt speciella tider och det påverkar ju oss alla – även oss som skriver musik och texter.

Det blir ju ofta en hel del existentiella samtal i programmet, kommer din tro att bli någon snackis under middagarna?

– Det är inte omöjligt. Det skulle förvåna mig om det inte blir en del snack om Jesus.

Tror du att de andra artisterna kommer att tolka någon av dina mer kristna låtar?

– Jag har faktiskt ingen aning. Det är väl mest troligt att de plockar upp Noicelåtarna. Men man fick komma med tips till produktionen och då valde jag faktiskt att tipsa om Ingen annan väg som vi gjorde med BIG och även min låt Blodet och korset. Vi får se om någon plockar upp någon av dem. Mycket i programmet handlar ju om att bli överraskad, så man vet aldrig, säger Peo Thyrén.

---

Fakta: Peo Thyrén

  • Ålder: 61 år.
  • Bor: På Värmdö.
  • Familj: Hustrun Lotta och fyra vuxna barn.
  • Yrke: Artist och låtskrivare.
  • Karriär: Sha-Boom, Noice, Easy Action BIG med flera.
  • Aktuell: En av deltagarna i årets säsong av Så mycket bättre på TV4. De andra deltagarna är Andreas Lundstedt, Seinabo Sey, Simon Superti, Alba August, Arja Saijonmaa, Louise Lennartsson, Dregen, Per Persson, Sophie Zelmani och Kerstin Ljungström.

---

Fler artiklar för dig