Kultur

Dr Phil startar TV-kanal med TBN - vill bekämpa ”PK-attacken mot familjer”

Den amerikanske tv-psykologen Phil McGraw blir frontfigur i TBN:s nya partnerkanal Merit Street Media

För ett år sedan lades tv-programmet ”Dr Phil” ned. Då hade psykologen Phil McGraw i 20 års tid varit en av USA:s största tv-personligheter. Nu vill han tillsammans med kristna tv-bolaget TBN utmana ”woke-samhället” med en nystartad tv-kanal som fokuserar på familjefrågor och en ny daglig talkshow, som även finns tillgänglig i TBN:s svenska tablå.

I ett polariserat USA blir tv-kanalerna allt mer nischade efter tittarmålgruppernas politiska tillhörighet. Nu startar kristna TBN den konservativa och mer samhällstillvända partnerkanalen Merit Street Media.

Ansiktet utåt för satsningen blir Phil ”Dr Phil” McGraw. Tv-psykologen beskriver själv att kanalen vill arbeta strategiskt för att ”kämpa för Amerika och dess familjer”. En uppgift han själv beskriver som akut.

”Kämpa för Amerikas själ”

– Amerika och dess familjer befinner sig under en kulturell ”pk”-attack som aldrig förr,” säger Phil McGraw i ett pressmeddelande från TBN.

– Jag älskar det här landet och tror att familjen är ryggraden i vårt samhälle. Tillsammans ska vi stå starka och kämpa för Amerikas själ och förnuft och få de saker som betyder något tillbaka på rätt spår, fortsätter han.

Själva flaggskeppet för den nya kanalen blir, förutom en stor nyhetsredaktion, McGraws egen återkommande kvällsshow Dr Phil Primetime. Här återfinns vid sidan om programledaren även starka namn som journalisten och juridikexperten Nancy Grace samt äventyraren Bear Grylls och komikern Steve Harvey.

”Aldrig varit viktigare”

Dr Phil beskriver hur det aldrig varit viktigare att förmedla evangeliets läror, men konstaterar samtidigt att man måste omsätta dessa läror i en modern verklighet, säger han.

– Jag tror att man måste använda språk och exempel som människor kan förstå och relatera till. Vi kommer inte att predika evangeliet, men vi kommer att göra vårt bästa varje dag för att leva ut det på ett autentiskt sätt, säger han.

---

Fakta: Dr Phil

  • Ålder: 73 år.
  • Yrke: Programledare. Har sedan tidigare en doktorsexamen i psykologi.
  • Genombrott: 2002 lanserades tv-programmet Dr Phil, som även gav Phil McGraw sitt artistnamn. I februari 2023 sändes sista avsnittet.
  • Aktuell: Med talkshowen Dr Phil Primetime på nystartade kanalen Merit Street Media. Finns även tillgänglig i TBN:s svenska tablå.

---

Fler artiklar för dig