Kultur

”Swiftien” Helena: Gud är grunden i mitt liv, men Taylor Swift är en krydda

Religionsläraren Helena Löfgren, 34, laddar inför Taylor Swift-konsert i helgen – och berättar om när hennes idoldyrkan gick för långt.

Till helgen fyller världsartisten Taylor Swift Friends Arena i Stockholm tre gånger om med sin ”The Eras Tour”. En som kommer att vara där är religionsläraren Helena Löfgren. Hon har varit en ”swiftie” sedan 2012. För Dagen berättar hon om sin kärlek till artisten och vad helighet har med fankultur att göra.

UPPSALA. I oktober 2014 släppte Taylor Swift sitt album “1989″. Helena Löfgren från Uppsala var vid den tiden utbytesstudent i USA och hade gått upp tidigt för att lyssna. Iklädd collegetröja med albumets titel satt hon sedan i skolans frukostmatsal, nynnade på de nysläppta låtarna, diggade för sig själv.

– Jag minns att en annan utbytesstudent kom fram till mig och undrade varför jag såg så glad ut. Och då berättade jag om Taylor, nya albumet och tröjan jag hade på mig. Han tittade eftertänksamt på mig och sa: “Wow, jag tror aldrig att jag har mött ett riktigt fan förut”.

Helena Löfgren skrattar till.

Det stämmer att hon är ett “riktigt fan”. Andra brukar fascineras över den, på ett positivt sätt, barnsliga glädje som hon kan känna inför sina favoritartister.

Helena Löfgren, 35 år, är ett stort fan av Taylor Swift.

Att vara ett fan har blivit en livsstil

Hon berättar att hon alltid haft lätt att bli uppslukad. På mellanstadiet var hon Abba-fantast, senare blev det Harry Potter, Sagan om Ringen, popbandet One Direction. Och nu Taylor Swift. Att vara ett fan har för henne blivit en livsstil – och en verklighetsflykt på gott och ont.

– Att följa en artist är som att gå in i en annan värld. Ju mer aktiv man är, desto mer ger det. Men det finns en risk att det går ut över ens riktiga relationer, och då är det ju inte så hälsosamt ...

---

Fakta: Taylor Swift

  • Amerikansk låtskrivare och popsångerska, en av de mest säljande i världen. Född 1989, uppvuxen i en kristen familj i Pennsylvania. Flyttade som fjortonåring till Nashville för att kunna starta sin musikkarriär på allvar. Har sedan debuten 2006 gett ut elva studioalbum.
  • 2023 utsågs Taylor Swift till Årets person av Time Magazine. Samma år blev hon historisk med fem album på Billboards topp-tio-lista.
  • Kommer för första gången till Sverige i helgen och uppträder 17, 18 och 19 maj på Friends Arena. 200 000 biljetter är sålda.
FILE - Taylor Swift performs as part of the "Eras Tour" at the Tokyo Dome, on Feb. 7, 2024, in Tokyo. Swift's last song will still be ringing in the ears of thousands of fans at the Tokyo Dome on Saturday night, Feb. 10 when the singer is expected to rush to a private jet at Haneda airport that will take her on a time-zone-spanning journey to see her boyfriend, NFL star Travis Kelce, play in the Super Bowl in Las Vegas. (AP Photo/Toru Hanai, File)  TKMY101

---

Helena Löfgren sitter i sitt kök i Uppsala. Framför henne på bordet står en bricka med pärlor. Kvällen därpå ska hon och några kompisar pärla vänskapsarmband. Det är en trend som har uppstått bland Taylor Swifts fans efter att sångerskan i en låt uppmanade “let’s make the friendship bracelets”. Armbanden består av bokstavspärlor som bildar namnen på album eller låtar av Taylor Swift. Tanken är att fansen ska kunna byta armband med varandra under konserten – och på så sätt bli vänner.

– Många fans syr också upp särskilda kläder för konserten, men så långt har inte jag gått. Och det är okej, man får vara ett fan på sitt eget sätt. Swifties är väldigt tillåtande, säger Helena Löfgren.

Helena Löfgren, 35 år, är ett stort fan av Taylor Swift.

Världsartist och maktfaktor

Taylor Swift, född 1989 i Pennsylvania, kan kanske bäst beskrivas som ett fenomen. Hon slog igenom som countryartist redan i tonåren, släppte sitt självbetitlade album 2006 och har sedan dess blivit såväl en världsartist som en maktfaktor; när hon uppmanade sina fans att registrera sig för att rösta i förra presidentvalet, lydde tiotusentals.

Samtidigt verkar hennes storhet ligga i det lilla: förmågan att beskriva det vardagliga. Ibland har hon avfärdats som medioker och banal, men fansen hyllar henne för sättet att skapa igenkänning genom musiken.

Nu är Taylor Swift aktuell med sitt elfte album: “The tortured poets department”. Redan första dagen passerade det 200 miljoner Spotify-lyssningar, vilket gör Swift till den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Helena Löfgren, 35 år, är ett stort fan av Taylor Swift.

Till de tre konserterna i Stockholm är cirka 200 000 biljetter sålda. Besökarna kommer från 132 länder. Svenska Handelskammaren säger till DN att det genererar en “Swift-effekt” på en halv miljard kronor i intäkter.

Helena Löfgren upptäckte Taylor Swift första gången sommaren 2012 då hon var volontär på ett kristet ungdomsläger i USA. En annan volontär spelade hennes musik under tiden de vek tvätt.

Vad var det du fastnade för hos Taylor Swift?

– Jag älskar att känna saker starkt! Och Taylor har en fantastisk förmåga att skriva om känslor. Även om hon skriver om saker som har hänt henne, kan alla känna igen sig. Jag märkte att jag genom hennes musik kunde få utlopp för, och bearbeta, mina egna känslor. Sedan kunde jag också relatera till henne som person. Hon är en stor popstjärna, men också en helt vanlig tjej. Hon var inte så populär i skolan, dansar lite fult. Samtidigt bjuder hon på sig själv, och är väldigt rolig.

Taylor Swift performs as part of the "Eras Tour" at the Tokyo Dome, Wednesday, Feb. 7, 2024, in Tokyo. (AP Photo/Toru Hanai)  LENT123

– Taylor Swift kommer från en kristen familj och ser sig själv som kristen. Det märks kanske inte så mycket i hennes musik, men däremot i hennes värderingar. Under sina USA-turnéer har hon till exempel skänkt mycket pengar till lokala soppkök. Hon är en snäll artist och har inte blivit divig, trots hysterin kring henne.

Jag märkte att jag genom hennes musik kunde få utlopp för, och bearbeta, mina egna känslor. Sedan kunde jag också relatera till henne som person.

—  Helena Löfgren


Imponerades av scenshowen

Helena Löfgren berättar att hon såg Taylor Swift live första gången 2014. Det var i London och hon imponerades av artistens förmåga att leverera en scenshow.

– Jag var ju van vid One Direction, och de gick mest runt på scenen.

One Direction ja. Det brittiskt-irländska popbandet, som nu har ett uppehåll på obestämd tid, var under många år Helena Löfgrens stora artistkärlek. När medlemmen Zayn lämnade bandet, bröt hon ihop: stängde in sig på sitt rum i ett och ett halvt dygn, åt Ben & Jerrys-glass och bara grät. När hon gick ut igen, gjorde hon det svartklädd.

– Efter den händelsen var jag emotionellt utmattad och insåg att One Direction nog tog lite för stor plats i mitt liv. Det är ju trots allt bara ett band... Jag tror att det är därför jag inte tillåter mig att sjunka lika djupt den här gången. Jag har medvetet aktat mig för att bli ett alltför stort Taylor Swift-fan.

Helena Löfgren, 35 år, är ett stort fan av Taylor Swift.

Fastade från pojkbandet

Hon berättar att hon under en period valde att fasta från One Direction genom att enbart titta på nya intervjuer, inte se gamla om och om igen.

– Jag hade märkt att jag tänkte mer på One Direction än på Gud, och att mitt andaktsliv blev lidande, säger hon.

Helena Löfgren är kristen och aktiv i Lötenkyrkan i Uppsala. Hon jobbar som högstadielärare i historia och religion. När hon 2014 skrev sin kandidatuppsats i religionssociologi valde hon att undersöka huruvida upplevelsen av att vara ett fan kan liknas vid upplevelsen av helighet.

– I forskningen har man konstaterat att fankulturen ger mening, identitet, värderingar och gemenskap. Mycket av det här finns ju också i religionen, men forskare är försiktiga med att jämföra fankultur med traditionell religion bland annat för att man då kan missa viktiga aspekter av fankulturen. Till exempel att upplevelser av helighet även kan uppstå i en sekulär kontext – under konserter eller i gemenskapen mellan fans.

Helena Löfgren, 35 år, är ett stort fan av Taylor Swift.

Du är också kristen. Finns det likheter mellan ditt sätt att vara ett fan och ditt sätt att uttrycka din tro?

– Likheten är att båda upptar mycket tid, tankar och känslor. Men det finns ändå en distinkt skillnad: Min kristna tro är en konstant i mitt liv som funnits där ända sedan jag var barn. Gud är grunden – Taylor Swift en krydda.

Men precis som religionen erbjuder en alternativ föreställningsvärld, lyckas Taylor Swift bygga upp en hel värld kring sin musik, och en mystik kring sin egen person, berättar Helena Löfgren. Bland annat genom att använda sig av “Easter Eggs” – dolda budskap i musikvideos, tal och inlägg i sociala medier – som leder fansen på en sorts skattjakt och får dem att spekulera kring vad Taylor Swift egentligen menar.

Helena Löfgren visar mig ett av alla TikTok-konton där en ung tjej har en lång avancerad utläggning om hur Swifts användning av olika siffertal pekar mot ett nytt avslöjande om hennes musik. Som utomstående förstår man ingenting.

Helena Löfgren, 35 år, är ett stort fan av Taylor Swift.

Alla behövs i en fankultur

Helena Löfgren lägger själv inte upp något material om Taylor Swift på sociala medier, men ägnar timtal åt att titta på andras videos.

– Alla kan inte göra fan-teorier eller skriva fanfiction, men i en fankultur behövs alla ändå. Även om du bara är en person som tar del av allting så är du en viktig del.

I helgen kommer Helena Löfgren tillsammans med hundratusentals andra swifties inta Friends Arena för att se stjärnan. Fram tills dess ägnar hon kvällarna åt att plugga in de nya texterna. Hon vill kunna sjunga med i alla låtar och på så sätt kliva in i Taylor Swifts universum – fullt ut.

---

Fakta: Helena Löfgren

  • Ålder: 34 år.
  • Bor: Uppsala.
  • Familj: Singel.
  • Gör: Högstadielärare i historia och religion.
  • Aktuell: Swiftie som ska på Taylor Swifts konsert i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig