Kultur

Rickard Sjöberg: Kyrkan måste plocka ner sina stängsel

Galastämning och frimodiga gäster när tidningan Dagens podd Dagens människa firade 10-årsjubileum

Under ett helt decennium har Dagens egen podd Dagens människa intervjuat kända svenskar om deras tro. I måndags kväll fylldes Centrumkyrkan i Sundbyberg av poddlyssnare och fans i olika åldrar för att fira jubileet.

”Hur har du det med Gud i dag?” Det är signaturfrågan som hängt med ända sedan starten 2014. Hittills har närmare 200 kända svenskar fått svara på den, bland andra Annie Lööf, Carina Bergfeldt, Jan Guillou och många, många fler. Programledarna för podden, Dagenjournalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand, har hunnit träffa allt från politiker till komiker, till författare och biskopar under åren som podden spelats in.

När den församlade publiken under inledningen av jubileumskvällen i Centrumkyrkan i Sundbyberg fick ta del av en bildkavalkad på flera av poddens gäster, blev det extra tydligt vilken bredd som funnits redan från start.

Snarkade under inspelningen

I en intervju med Dagens chefredaktör Felicia Ferreira delade podduon med sig av några av alla minnesvärda stunder som de haft med sina gäster. De fick till exempel utse sin ”tröttaste gäst” genom åren.

– Det måste ha varit rapparen Ken Ring, konstaterade Malin Aronsson.

– För när vi kom dit för att spela in podden låg han och sov, och han somnade även i en paus, och låg och snarkade högt! berättade hon och fick den fullsatta kyrkan att brista ut i skratt.

Precis då kände jag bara hur det hände något och jag fick knappt luft.

—  Daniel Wistrand

Daniel Wistrand å sin sida lyfte en annan minnesvärd stund, när de besökte deckarförfattaren Åsa Larsson i hennes hem i Mariefred och Daniel lyckades få en smärre allergichock av Larssons allergifria hund.

– Precis när hon säger att ingen kan bli allergisk mot den känner jag hur det händer något och jag får knappt luft, beskrev Daniel och rev ner ännu fler skratt från publiken.

Dagens människa.

Starkt berörd av psalmer

På plats i Centrumkyrkan fanns också tre tidigare poddgäster, som under kvällen lät sig intervjuas inför publiken. Det var de två programledarna Rickard Sjöberg och Doreen Månsson samt religionshistorikern David Thurfjell och samtalet böljade mellan lättsamt och skojfriskt till att beröra det djupaste innersta. David Thurfjell avslöjade bland annat att han tvingade sig själv att tänka på ”köttbullar och busstidtabeller” för att inte ”sugas in och bli för berörd” under solosången av Blott en dag som Doris Aronsson bjöd på, tillsammans med kvällens husband.

Rickard Sjöberg och Doreen Månsson förenades i en önskan att kyrkorna i Sverige skulle ”riva ner stängslen” och att kristna generellt skulle börja lyssna mer på andra perspektiv och infallsvinklar. De berättade också båda två att de föredrog att vandra runt i olika kyrkor, för att få en ekumenisk bredd.

– Jag går också till andra kyrkor än min hemförsamling för att testa mig själv, om det verkligen är gudstjänsten jag vill ha, eller om jag mest går till kyrkan för att träffa mina vänner, sa Doreen Månsson.

Sätter inte ord på sin tro

Under kvällens liveintervju myntades även begreppet ”flugfiskarkristna”, om de som kanske sällan syns i kyrkan, men som bär på en tro, utan att vilja sätta ord på den.

– Jag tror att det kan finnas en frustration hos kanske särskilt pingstvänner som är vana vid att artikulera sin tro och sätta tydliga ord på den, över den här kategorin personer, sa David Thurfjell, och menade att det helt enkelt hänger ihop med vår kyrkohistoria.

Efter två timmars firande i den fullsatta kyrkan, som även innehållit servering av tårta och kaffe, avslutades kvällen med gospellåtar framförda av inga mindre än kören By Grace Gospel under ledning av Daniel Stenbaek. Kvällens värdar Malin Aronsson och Daniel Wistrand valde att avsluta jubileumskvällen med orden:

– Nu kör vi tio år till!

Kören By Grace Gospel bjöd på svängig sång under jubileumskvällen för podcasten Dagens människa.

---

Fakta: Dagens människa

  • Tidningen Dagens egen podcast där Malin Aronsson och Daniel Wistrand intervjuar kända svenskar om deras tro.
  • Startade 2014 och har sedan dess släppts i närmare 200 avsnitt.
  • Den första gästen var Alice Bah Kuhnke och sedan dess har gäster som polischef Carin Götblad, Hollywoodfrun Maria Montazami, finansminister Elisabeth Svantesson och många, många fler fått frågan ”Hur har du det med Gud i dag?”
  • Här kan du lyssna på alla avsnitt i efterhand. Fler avsnitt kommer.

---

Fler artiklar för dig