Kultur

Agnes Grahn, 33, intog Eurovisionscenen med Benjamin Ingrosso

Var tidigare anställd i Immanuelskyrkan i Stockholm - spelade i mellanakten ihop med Benjamin Ingrosso inför 100 miljoner tv-tittare i Eurovision Song Contest.

År 2016 fick Agnes Grahn Utbultstipendiet. Sedan dess har hon bland annat arbetat som musikledare i Immanuelskyrkan i Stockholm och varit på sommarturné med Benjamin Ingrosso. Nu spelar hon trumpet i Ingrossos påkostade mellanakt i Eurovision Song Contest.

Agnes Grahn har tagit sig ut från Malmö arena och sitter i solen när Dagen når henne några timmar innan tisdagskvällens semifinal i Eurovision Song Contest.

– Det är så otroligt mycket folk i rörelse. En enorm logistik, det är häftigt att se, konstaterar hon.

Under tävlingen kommer Agnes Grahn, 33, att spela trumpet i Benjamin Ingrossos band, då artisten bidrar med ett hitmedley som mellanakt.

– Det blir ett häftigt nummer med stort band. Vi är tre blåsare, jag på trumpet plus två till. Samt dansare och en mäktig ljusshow, berättar hon.

Trumpeten har liksom blivit min väg in i musikbranschen.

—  Agnes Grahn, musiker


Benjamin Ingrossos band

När du turnerade med Benjamin Ingrosso i somras sjöng du en del. Blev det någon sång från dig i Eurovision?

– Nej, det blir ingen sång från mig. Det känns lite konstigt att spela så mycket trumpet nu för tiden. Det hade jag inte tänkt för 10 år sedan. Men trumpeten har liksom blivit min väg in i musikbranschen så man får åka med i de svängar livet tar en på.

När Agnes Grahn tog hem Utbultstipendiet 2016 låg fokuset på hennes egna sånger. Hon skriver fortfarande och framför egen musik, men under de senaste åren har hon satsat alltmer på sin barndoms huvudinstrument, trumpeten.

– Från början var det lite av en identitetskris, då jag ser mig främst som sångerska. Men jag har övat och övat och verkligen tagit hästkliv på trumpeten. Det har varit en jätterolig resa.

Från blåsarfamilj

Hon kommer från en riktig blåsarfamilj på Hönö. Hennes morfar, pappa, mamma och lillebror är alla blåsare och grunden till Agnes eget musicerande lades till stor del i kyrkan.

– Min morfar Wollmar, som nyligen fyllde 90, är verkligen en musikprofil. Han var liksom öarnas blåsmusikledare – på alla plan. Jag spelade jättemycket trumpet i kyrkan, men även med musikskolan och det var ofta med samma folk, berättar hon.

Under de senaste åren har Agnes Grahn förutom musicerandet med Benjamin Ingrosso, arbetat som musiker på Stockholms stadsteater och Dramaten, där hon arbetar i dag. Dessutom var hon under en tid anställd som musikledare i Immanuelskyrkan i Stockholm.

– Jag trivdes jättebra i Immanuelskyrkan och jag hade gärna fortsatt. Men det blev så många olika bollar att hålla i luften och jag har två barn, så jag valde att satsa på musikerkarriären när chansen kom. Men jag skulle gärna komma tillbaka till att arbeta i kyrkan i framtiden.

Det har ju varit mycket fokus på säkerheten inför tävlingen, känner du dig trygg inför framträdandet?

– Det känns ändå väldigt säkert att vara här. Det är väldigt lugnt och en otroligt professionell säkerhetsapparat. Redan vid vårt första rep här kom det en hund och luktade på alla våra instrument innan vi kom in.

Vad hoppas ni förmedla med ert nummer?

– Hela Benjamins artisteri handlar om att förmedla kärlek och glädje och i en tuff värld känns det fint att få göra det, säger Agnes Grahn.

---

Fakta: Agnes Grahn

  • Ålder: 33 år.
  • Yrke: Sångerska och musiker.
  • Bor: I Bromma.
  • Familj: Maken Hannes och två barn.
  • Aktuell: Spelar trumpet i Benjamin Ingrossos band i mellanakten till Eurovision Song Contest.

---

Fler artiklar för dig