Nyheter

Frikyrka miljonsatsar: Köper butik som ska bli mötesplats

Liten frikyrka med 12 medlemmar vill skapa mötesplats för ortsborna i Hallen: “Evangeliet kommer fram när folk ser att vi tycker om dem”

Filadelfiaförsamlingen köper Allshoppens lokal, centralt belägen i det lilla jämtländska samhället Hallen.
– Vi ska inte bygga en kyrka där, utan skapa en mötesplats för folk som bor i Hallenbygden, förklarar Torgny Widholm, en av medlemmarna i Filadelfiaförsamlingen i Hallen-Oviken.

Köpet blev klart i veckan och är en stor satsning för en församling med bara tolv medlemmar. Utgångspriset var 1,8 miljoner kronor, församlingen bjöd en miljon. Till sist gick säljaren med på budet, avgörande faktor blev när hon fick veta att församlingen tänker skapa en samlingslokal för hela bygden.

Även om det är Filadelfiaförsamlingen som står som köpare betyder det inte att de står ensamma när det kommer till att fylla huset med aktiviteter. Samtliga kringliggande församlingar, de flesta också små, ställer sig helhjärtat bakom projektet som de tror kan få bygden att leva upp – och det kristna budskapet att ta en naturlig plats.

Den ekumeniska kartan består av tre gamla baptistförsamlingar, nu anslutna till Equmeniakyrkan, en samfundslös församling som kallar sig Pappas hus, som är knuten till Norskt bönecenter, samt Svenska kyrkan som är den överlägset störst rent numerärt.

– Alla församlingar hejar på, försäkrar Torgny Widholm.

Torgny Widholm, kristen lantbrukare från Åre kommun i Jämtland.

De tre Equmeniaförsamlingarna brukar ibland kallas 321-kyrkorna eftersom de ligger längs länsväg 321 mellan Svenstavik och Mattmar på Storsjöns västra sida. Den passerar även Hallen som med kringliggande byar räknar 1 284 invånare.

De tre senaste åren har 321-kyrkorna fått ett rejält lyft genom Växtpool Jämtland, en satsning som Equmeniakyrkan centralt gått in med och som omfattar fyra tjänster. När Torgny Widholm berättar om det som nu händer i Hallen är det tydligt att det som nu sker inte hade kunnat bli verklighet utan Växtpool Jämtland som visat att det går alldeles utmärkt att samla folk som inte kyrkvana.

– Vi har kontakt med cirka 100 tonåringar och i Växtpool Jämtlands kontaktnät finns ett hundratal nysvenskar som vi också har kontakt med, berättar Torgny Widholm.

Butiken Allshopen i centrala Hallen i Jämtland som nu köps av Filadefiaförsamlingen för att bli en mötesplats för ortsbefolkningen.

Valde att satsa lokalt

Han är uppväxt i bygden och har levt större delen av sitt liv i Åredalen. Han är pastorn som försörjer sig som mjölkbonde. I många år var han och hustrun Eva-Maria med i en församling inne i Östersund, men för ett och ett halvt år sedan fick de ett uppvaknande att de skulle satsa sitt engagemang i den lokala Filadelfiaförsamlingen. Och när det kommer eldsjälar så händer det ofta grejer.

Torgny spanade in lokalen där Allshoppen låg och sa att ”Den där skulle vi behöva”. Församlingen var med på noterna och motivationen att bidra till bygdens bästa är hög.

– Vi har haft självmord i bygden för att ungdomar mår dåligt. Nu gör vi någonting och alla tycker att det är fantastiskt, konstaterar han.

– Vi gör inte detta för att människor ska bli kristna, utan för att människor har ett behov. De ropar efter hjälp och då vill vi hjälpa dem på något sätt. Det är då evangeliet blir synligt, när folk ser att vi tycker om dem.

Välkomnande attityd

Han tror också att en sådan här mötesplats kan locka fram människor som tror på Gud men som av olika anledningar har tappat tron på församlingen.

– Vi har många kristna i den här bygden som inte har någon kyrkotillhörighet. Vi vill att de ska känna att de är med och inte på sidan om.

Den 3 juni får Filadelfiaförsamlingen tillträde till sin nya lokal. Det är en 450 kvadratmeter öppen yta som Torgny Widholm förklarar att det går att göra ganska mycket med. Men först måste detaljplanen ändras eftersom lokalen nu är registrerad om affärsfastighet, Men Åre kommun, som också visat stor entusiasm för församlingens planer, har livat att skyndsamt registrera den som samlingslokal i stället.

Evangelisterna Christian Lennartsson och  Gustav Neljesjö från Växtpool Jämtland utanför Allshoppen i Hallen som den lokala Filadelfiaförsamlingen nu köpt.

“En gyllene chans”

– Vi hoppas att det snart ska kunna finnas biljardbord, pingisbord och annat här inne. Här kan man spela innebandy och ha kafé. Kanske en ”pumptrack”, en slags cykelbana, på baksidan. Vi för nu samtal med kommunen och hoppas att de ska vilja ställa dit lite grejer. De har sagt nej till finansiering av själva lokalen, men har vi verksamhet så vill de gärna vara med på något sätt. Vi för samtal med kommunens utvecklingsråd om detta.

– Genom oss har Åre kommun en gyllene chans att lösa ett av lokalproblemen som de har när det gäller ungdomar, säger Torgny Widholm trosvisst.

Just när jag ringde honom var han i full färd med att skriva brev till några utvalda pingstförsamlingar ute i landet för att vädja om ekonomiskt stöd för projektet. Det finns medel undansparat, men just nu saknas cirka 700 000 kronor av finansiering.

– Om det blir med gåvor eller lån får vi se. Det klart att vi hoppas på gåvor, säger Torgny Widholm.

---

Fakta: Torgny Widholm

  • Ålder: 64 år.
  • Familj: Gift med Eva-Maria, åtta barn, tolv barnbarn och ytterligare två på gång.
  • Bor: Hölåsen utanför Hallen i Jämtland.
  • Gör: Mjölkbonde med cirka 180 kor.
  • Aktuell: En av de drivande när Filadelfiaförsamlingen i Hallen-Oviken köper en stor samlingslokal.

---

Fler artiklar för dig