Kultur

Musikprofil från frikyrkan ny rektor för Kungliga Musikhögskolan

Per-Henrik Holgersson: Jag vill koppla ihop konstnärlig och pedagogisk forskning

Under decennier har hans familj varit med och satt färg på frikyrkans musikliv. Nu blir Per-Henrik Holgersson ny rektor för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, KMH, efter att regeringen klubbat igenom förslaget. Den 1 juli tillträder han tjänsten.

Ny rektor för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm – är det en dröm som går i uppfyllelse för dig nu?

– Det är fantastiskt. Det är ett hedersuppdrag att få jobba med utbildning och forskning inom musik på det här sättet. Verkligen en dröm. Livet är spännande, konstaterar Per-Henrik Holgersson när Dagen når honom efter utnämningsbeskedet.

Hur många studenter har skolan?

– Räknar man antal huvuden är det väl runt 1 200. Men det varierar lite beroende på vilka kurser som ges.

Hur länge sedan är det du själv tog examen på KMH?

– Det beror på hur man räknar. Min musiklärarexamen i cello tog jag 1987 men sedan doktorerade jag 2011 i musikpedagogik. I min avhandling intresserade jag mig för den enskilda undervisningen och studenters lärande i högre utbildning.

Jag tror att jag kan få vara med och utveckla skolan. Med hjälp av min forskarbakgrund vill jag koppla ihop konstnärlig och pedagogisk forskning som jag brinner för.

—  Per-Henrik Holgersson


Du har också undervisat på KMH. Hur länge och i vad?

– När jag var klar med min lärarexamen så hamnade jag ganska fort här. Undervisade lite på 1980- och 90-talet. Sedan jag disputerade har jag mest arbetat i de delar som gällt handledning och självständiga arbeten. Sedan har jag även jobbat som akademichef och bland annat varit indragen i körundervisning, säger Per-Henrik Holgersson.

Snabb i orden – och tanken

Han har en förmåga att få in ett otroligt antal ord på kort tid, så för att hinna med att anteckna ber jag honom att ta det lite largo. Han fattar vinken och är omedelbart med på noterna.

– Vi säger allegretto, för jag är ju lite glad samtidigt, kontrar han rappt.

För mitt inre ser jag hur han blinkar med ena ögat på andra sidan telefonlinjen. Så förutom att KMH:s nye rektor är snabb i tanken är det uppenbart att han har nära till humorn.

Vad är det viktigaste som du känner att du kan bidra med till KMH i din nya roll som rektor?

– Jag tror att jag kan få vara med och utveckla skolan. Med hjälp av min forskarbakgrund vill jag koppla ihop konstnärlig och pedagogisk forskning som jag brinner för. Hitta synergier i det. Kunskapsutveckling inom det konstnärliga och vetenskapliga är något som är otroligt viktigt för mig.

Kungliga musikhögskolan vid Vallahallavägen i Stockholm.

Det har skrivits en hel del om att svenska musiker, i synnerhet orkestermusiker, tappar i standard gentemot dem som utbildat sig i andra länder. Samtidigt söker rekordmånga studenter till KMH. Vad blir dina största utmaningar som rektor för verksamheten?

– Jag vill vara med påverka i den här diskussionen. Det är viktigt för oss att kunna vara med och utbilda framtidens musiker och pedagoger, vilket vi gör i dag. Men vi brottas med en urholkning av anslagen och därför vill jag försöka få politiker att förstå vikten av utbildningen och även kunna få dem att höja anslagen så att vi kan säkra kvaliteten i utbildningen.

Du är uppvuxen i en familj där musiken och de musikaliska gåvorna varit ett signum. I pingströrelsen har dina föräldrar, Gun-Britt och Lars-Erik Holgersson, genom musikaler och olika sånger varit synonymt med musikskapande och olika kreativa uttryck. Vad har det betytt för dig att få växa upp i en sådan miljö?

– Man är ju bara tacksam att få vara i en miljö som är så generös och där man fick komma upp på scenen i alla möjliga sammanhang. Man blev också bortskämd också med stora publiker. Tack vare det har jag fått en väldig erfarenhet av att möta lyssnare och skapa kommunikation. Musik är så fantastiskt när det gäller att kommunicera olika budskap och känslor. Det har varit en enorm förmån.

Kyrkan i allmänhet och frikyrkan i synnerhet är ju en miljö där musiken länge har frodats, vilket gjort att många frikyrkoungdomar valt att gå den vägen när det kommit till att skaffa sig en utbildning. Har du någon uppfattning ungefär hur stor andel av skolans elever som har börjat sin musikaliska bana med att ta ton i kyrkan?

– Jag har ingen statistik på det. Bara en magkänsla. Det är ju inte alla som basunerar ut var de kommer ifrån. Men den del av utbildningen där jag kommer ifrån, ämneslärarutbildningen, fanns många begåvade studenter från kristna folkhögskolor som exempelvis Bromma och Kaggeholm. Men sedan vet man ju inte i vilken utsträckning de hade någon bakgrund i kyrkan.

Leder fortfarande kör

1988 var du med och startade gospelkören The Master´s Voice. Har du något sådant projekt i dag som är lite mer ”hands on” med musiken, eller ryms det inte i din tillvaro?

– Där jag befinner mig just nu är det väldigt intensivt. Och jag brinner ju för det nu – att förbereda unga studenter som ska ut och möta vår omvärld på olika scener och som musiklärare. Jag leder kören Laudes som jag försöker ha lite tid med, fast några större projekt hinner jag inte med. Några julkonserter ska det dock bli, samt medverkan i någon kyrka. Det är väldigt roligt.

---

Fakta: Per-Henrik Holgersson

  • Ålder: 59 år.
  • Familj: Fru och en dotter.
  • Bor: Sundbyberg.
  • Aktuell: Tillträder 1 juli som ny rektor för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig