Kultur

Hillsongpastorn medverkade på dödade Mikaels begravning: Mitt hjärta gick sönder

Eric Liljero: Det känns fel att säga att det blev en fin stund, men det kändes som en viktig stund på många sätt.

Under torsdagen begravdes 39-årige Mikael Janicki från Skärholmen som dödades på väg till simhallen med sin son. På begravningen sjöng Carola Häggkvist och Eric Liljero.
– Som kristna är vi kallade att vara ljusbärare, säger han efter den känslosamma begravningen, säger Hillsongpastorn Eric Liljero.

Det är en märkbart berörd Eric Liljero, som dagen efter begravningen berättar om hur den tragiska dödsskjutningen av Mikael Janicki påverkat honom på djupet.

Eric Liljero är pastor i Hillsong Sweden och en av låtskrivarna som medverkar på albumet "Other Side".

– Egentligen borde alla sådana här händelser komma nära. Men det här våldet har nästan blivit en vardag, det är helt sjukt. Trots det har just den här händelsen verkligen skakat om mig.

– Mitt hjärta gick sönder när jag först hörde nyheten. Jag har ju själv barn i samma ålder som tolvåringen, som såg sin egen pappa bli skjuten. Det går inte att sätta ord på den smärtan, att en son ska behöva lyfta luren och larma när hans egen pappa blivit avrättad för att han stod upp och sa ifrån. Det har berört mig mycket de senaste två veckorna och jag har haft den här tolvårige pojken i mitt hjärta och bett mycket för honom och familjen, berättar Eric Liljero.

Sångerna skulle peka mot hoppet

Gerald T. Smith, Carola Häggkvist, Kiralina Salandy, och Lasse Axelsson sjunger när den kristna studentorganisationen Credo firar 100 år med en konsert i Ersta kyrka i Stockholm den 21 februari.

Carola Häggkvist var en av Mikael Janickis favoritartister och när en nära anhörig till dödsoffret hörde av sig via sociala medier tackade sångerskan direkt ja till att medverka vid begravningen. Strax därefter tog Carola kontakt med Eric Liljero och bad honom vara med och sjunga och spela piano. Bland annat framförde de sången På dig min Gud förtröstar jag av Bo och Elsa Järpehag. Eric Liljero berättar att han och Carola resonerade fram och tillbaka innan ceremonin kring vad de skulle välja för sånger.

– Vi pratade om det i går, om vi skulle sjunga något som alla kan. Men vi landade i att sjunga sånger som pekar människor mot ett ljus som aldrig sviker. Jag tvivlar på att fler än fem personer i det där rummet hade hört På dig min Gud tidigare, men det blev väldigt uppskattat och starkt. Det känns fel att säga att det blev en fin stund, men det kändes som en viktig stund på många sätt.

”Jag börjar nästan gråta nu”

Eric Liljero återkommer under samtalet till vikten av att engagera sig mot våldet och sprida ljus i en mörk situation.

– Som kristna är vi kallade att vara ljusbärare. En sådan här händelse får liksom inte bara passera. Vi måste på något sätt stanna upp och göra något för att förändra den här utvecklingen, säger han och tystnar en kort stund.

– Du hör att jag blir väldigt berörd, jag börjar nästan gråta nu. Men vi kan inte längre blunda för det här. Jag fylls av en enorm längtan efter att visa att ljuset är mycket starkare än mörkret. Man vill göra mer och försöka bidra med något positivt för den här familjen. I Psaltaren 34 står det att ”Herren är nära dem som har ett förkrossat hjärta” och så är det verkligen. Det fick jag uppleva i går under begravningen, säger Eric Liljero.

---

Fakta: Dödsskjutningen av Mikael Janicki

  • Den 10 april 2024 sköts 39-årige Mikael Janicki ihjäl i Skärholmen söder om Stockholm, sedan han konfronterat ett gäng ungdomar som stod i en gångtunnel.
  • Dödsskjutningen skedde framför Mikael Janickis tolvårige son och har väckt stor medial uppmärksamhet då våldet drabbade en person helt utan kopplingar till organiserad brottslighet.
  • Två tonåringar har efter dödsskjutningen häktats för grovt skyddande av brottsling.
  • Ännu är dock ingen gripen misstänkt för själva skjutningen.
  • Mikael Janicki begravdes den 25 april.

---

Fler artiklar för dig