Än i dag kan pojkar få höra att de ska svälja gråten, eller att män är starka när de kan trycka undan känslorna. Det vill LP-verksamheten vara med och ändra på, genom att lära män att identifiera och sätta ord på sina känslor.
Fem män sitter i en ring, med var sin liten kortlek i handen. På varje kort finns en bild och ett ord som beskriver en känsla, det kan vara ”busig”, ”ledsen”, ”upprymd” eller något annat. De ska själva välja ett av korten som bäst beskriver hur de just nu känner sig.
– Det är en övning som jag till en början trodde skulle kännas lite för barnslig för gruppen, men det visade sig att de gärna ville både avsluta och börja kursen med denna, säger Patrik Gullbing när vi hörs i en paus.
Sa till frun: Bästa jag gjort!
Han är både trött och glad efter att under hela gårdagen samt förmiddagen ha lett en grupp som tillsammans ”jobbat intensivt med våra känslor”.
– Detta är otroligt intressant! Jag sa till min fru i går som undrade hur det gick, att detta nog är det bästa jag varit med om. Och då har jag ändå lett olika grupper i 30 års tid.
– Det är som att få se fantastiska filmer, där vi får inblick i varandras liv genom att prata känslor. De är så hungriga på att få prata.
Patrik Gullbing bor i Karlskrona, men är i Alvik i Stockholm ett par dagar för att hålla kursen ”Känslor och sånt” för andra gången. Första gången var det åtta män i Göteborg som gick den och tanken är att alla som gått kursen i sin tur ska leda kurser på olika håll i landet, i samarbete med den lokala församlingen, och med LP.
Letat efter lämplig man
Idén kom från Nina Eriksson, ansvarig för LP-verksamhetens arbete för missbrukande kvinnor. På en ledarkonferens som Pingst hade för ett och ett halvt år sedan föreläste hon om hur man jobbar med att hjälpa missbrukare på ett sätt så man inte bränner ut sig.
Patrik Gullbing fascinerades av det han hörde och de tog en fika efteråt. Patrik, som är dramapedagog i grunden, kände starkt att han gärna ville vara en del av arbetet, medan Nina i sin tur letade efter en man som kunde ta fram ett material för tidigare missbrukande män.
– Vi bollade fram och tillbaka och landande i att det som män mest behöver för att bygga upp sig själva efter att ha lämnat ett missbruk är att få lära sig att förstå och sätta ord på sina känslor. En person som missbrukat sedan tolvårsåldern har blivit expert på att döva sina känslor – det kan både skapa svårigheter och vara smärtsamt.
– Kvinnorna är inte lika osäkra, de har ofta ett försprång. Jag har hört flera som säger ”Detta skulle min man behöva”. Genom att sätta ord på känslorna och träna på att förstå mina egna och andras känslor blir det lättare att hantera livet och vår omgivning i stället för att gå omkring och känna skam och skuld.
En person som missbrukat sedan tolvårsåldern har blivit expert på att döva sina känslor - det kan både skapa svårigheter och vara smärtsamt.
— Patrik Gullbing
Vad beror det på att det tycks vara betydligt svårare för män än för kvinnor tror du?
– Vi pratar om det i grupperna och en del berättar hur de fick lära sig som barn att resa sig upp om de ramlat till exempel, och inte gråta. Att det är starkt att inte visa känslor. Här pratar vi mycket om den primära känslan, att om man blivit sårad till exempel, så kan man känna skam och reagera med ilska. Här får vi lära oss att gå tillbaka och se vad det egentligen är som vi känner.
Hur lär man någon som aldrig pratat om sina känslor att börja göra det? Patrik Gullbing tror mycket på lekens plats, mitt i allvaret. Han har själv haft familjehemsplacerade barn, med olika behov, och tagit leken till hjälp.
– Vi har haft en 18-åring hos oss till exempel, med tuff uppväxt. Honom har jag fått busa med som jag gjorde med mina barn när de var sex år gamla. Att komma nära en person kan vara svårt till en början, man får mucka lite, retas lite, så att spänningarna släpper. Men det finns ofta ett stort behov av att leka och busa först, då är det lättare att visa de äkta känslorna sedan.
– Att vara en stabil ledare innebär också att jag är lekfull. Någonting släpper när vi får släppa loss genom olika övningar.
[ Övning: Lär dig bli uppmärksam på dina känslor inför din partner ]
Skapa ett tryggt, fritt rum
Patrik Gullbing understryker också vikten av att provtänka, att testa en tanke eller åsikt och se hur det låter när den kommer ut. Rummet ska vara fritt och ha högt i tak.
– Här delar vi den djupaste smärtan och den härligaste glädjen med varandra. Jag är så glad att få sitta med och lyssna till berättelser som berättar om hur Jesus förvandlade deras liv, det är fantastiskt.
Förhoppningen är att materialet ska användas ute i lokala församlingar, i samarbete med LP, men att både tidigare missbrukare och ”vanliga” församlingsmedlemmar ska vilja vara med, för att på så sätt knyta gemenskap mellan varandra.
– Jag är säker på att det kommer finnas många tacksamma kvinnor, barn och vänner efter avslutade kurser – detta ger ringar på vattnet. Att få reflektera och samtala, det gör underverk med oss, säger Patrik Gullbing.
[ Alf B Svensson: Bli den man som Gud tänkt att du ska vara ]
---
Fakta: Känslor och sånt
- LP-verksamheten har arbetat fram ett material som vill ge möjlighet att tillsammans med andra män prata och träna på att kunna förstå och hantera sina känslor.
- Utbildningen syftar till att träna upp ledare i materialet som heter ”Känslor och sånt”, för att kunna leda grupper runt om i landet.
- Materialet är framarbetat för män som kommer i kontakt med LP-verksamheten på olika sätt, men hoppas även kunna tilltala män som inte levt i missbruk.
- Hittills har två ledarutbildningar hållits, en i Göteborg, en i Stockholm.
---