Kultur

Youtubedokumentär avslöjar Mike Pilavachis övergrepp

Mer än 100 offer har trätt fram i utredningen kring Mike Pilavachi och övergreppen i missionsrörelsen Soul survivor • Lovsångsprofilen Matt Redman berättar nu i dokumentär om hur det började och slutade • Psykolog: Systemet skyddade förövaren - ett beteende som har en tendens att gå igen i kristna miljöer.

Nästan 100 000 visningar på två dagar visar hur brännande aktuellt ämnet övergrepp i kyrkan är. Dokumentären ”Let there be light” som lovsångsprofilen Matt Redman och hans fru Beth gjort rusar just nu på Youtube. I fokus för handlingen befinner sig evangelisten och prästen Mike Pilavachi som i fjol avslöjades som förövare.

Den halvtimmen långa dokumentären utgår från Soul Survivor-prästen Mike Pilavachi som tvingats träda tillbaka från sin ledarroll efter att en lång rad berättelser om fysiska och psykiska övergrepp blivit kända.

Två olika utredningar har kartlagt vad som verkligen hänt och paret Matt och Beth Redman är två av dem som bidragit med sina personliga upplevelser. Filmen utgår från parets år i den brittiska missionsrörelsen Soul Survivor, som från 1990-talet och framåt varit mycket framgångsrik när det gäller att nå unga människor med evangeliet om Jesus.

Men så småningom uppdagades också en mörk baksida.

– Det har kommit så mycket gott ur Soul Survivor, men det har också varit så mycket smärta och så mycket skador, förklarar Beth Redman i filmens inledning.

Känd låtskrivare

När hon kom dit var hon och hennes man ännu inte ett par. Matt Redman, som senare kom att bli ett av de stora namnen inom brittisk lovsång med sånger som The Heart Of Worship och Blessed Be Your Name, berättar om hur han som 13-åring lärde känna Mike Pilavachi och efter ett tag anförtrodde honom sin mörka hemlighet, att han blivit sexuellt utnyttjad.

Men den ”hjälp” han fick av Pilavachi var snarare ett osunt intresse för detaljer kring övergreppen, och likt många andra pojkar utsattes han för fysiska aktiviteter som han upplevde som klart obehagliga.

Mike Pilavachi och Matt Redman under deras tidiga år i Soul Survivor. Bild ur dokumentärfilmen "Let there be light".

I dokumentären har Matt och Beth Redman tagit hjälp av tre olika experter på frågor som rör övergrepp och missbruk av makt, i kyrkliga miljöer, men också i andra sammanhang. Psykologen dr Diane Langberg konstaterar att i fallet Soul Survivor skyddade systemet förövaren, eftersom de insåg att om anklagelserna mot Mike Pilavachi var sanna skulle Guds verk skadas, vilket ingen önskade.

Ett beteende som har en tendens att gå igen i kristna miljöer.

– Folk ser ledaren som Kristuslik och vi vill skydda den stora ledaren och inte de små människorna. Vilket är väldigt olikt hur Jesus Kristus gjorde, tillägger dr Langberg.

Dr Diane Langberg, psykolog. Bild ur dokumentärfilmen "Let there be light".

”Övergrepp är inte bara penetration”

Författaren och teologen, dr Amy Orr-Ewing, förklarar att folk ofta tänker att om det inte har förekommit något penetrerande sex så är det inget övergrepp.

– Men det här fallet visar hur fel det tänkandet är och hur skadliga dessa övergrepp är. Människor får betala ett mycket högt pris psykologiskt och andligt, säger dr Orr-Ewing.

Psykiatern dr Chi-Chi Obuaya säger att det mest smärtsamma för människor som drabbats av övergrepp är att inte bli trodda.

– Det är viktigt att vi inte skyndar på med att dra slutsatser eller att komma med råd och lösningar. Det första man ska göra är att lyssna till berättelser. Att bli bekräftad är det viktigaste steget på resan mot ett tillfrisknande.

Mer än 100 offer har trätt fram

Filmen har fått namnet Let there be light (Varde ljus) för att påminna vikten av att dra ut saker som skett i det fördolda och låta dem komma ut i ljuset. Matt Redman tror att Jesus är aktiv i den processen gällande Soul Survivor.

I ett gemensamt uttalande på Instagram avslöjar bröderna Tim och Pete Hughes att de redan för 20 år sedan slog larm om pastorn Mike Pilavachis gränslösa beteende gentemot unga människor i den kristna rörelsen Soul Survivor. Tyvärr togs våra farhågor inte på allvar, skriver bröderna som båda nu är präster inom Engelska kyrkan.

Mer än 100 personer har trätt fram och gett sina vittnesmål i de två rapporter som gjorts, delas av Engelska kyrkans avdelning NPS som hanterar övergreppssituationer och dels en fristående utredning tillsatt av Soul Survivor.

– Men det finns fortfarande folk som säger: ”Jag tror att de överdriver”. Eller: Jag tror inte på det”. Eller: ”Mike kommer alltid att vara en hjälte för mig”. Och det är en otroligt störande sak som vi måste granska i den kyrkliga kulturen, anser Matt Redman.

– Vi är alla helt för förlåtelse. Vi tror att människor kan få en helt ny start. Absolut. Amen på det. Alltid! Men detta handlar inte om förlåtelse. Jag har förlåtit Mike, men detta handlar om ansvar. Och om du ser något som händer omkring dig så måste du dra ut det i ljuset.

---

Fakta: ”Let there be light”

  • En dokumentär om Mike Pilavachis övergrepp inom Soul Survivor och hur man hanterar sådana fenomen när de inträffar i en kristen kontext.
  • Längd: 31 minuter.
  • I filmen berättar makarna Matt och Beth Redman tillsammans med tre olika experter i ämnet.
  • Förutom deras analyser innehåller filmen utdrag ur några av de mer än 100 vittnesmål som kommit in under utredningen av övergreppsskandalen i Soul Survivor.
  • Filmen kan ses på Youtube och har på knappt en vecka visats nästan 140 000 gånger.

---

Fler artiklar för dig