Kultur

”En av de bättre skildringarna av Jesu liv som gjorts i modern tid”

Långfilmen “The Chosen” banar väg för att fler ska hitta till de första säsongerna av den hyllade Jesusserien

Den har länge funnits tillgänglig som tv-serie - nu tar en av världens mest sedda Jesusserier klivet upp på Sveriges biodukar. Filmen The Chosen skildrar Johannes Döparens födelse och död, men framför allt följer den Jesus och lärjungarnas vardag - genom förtvivlan och hopp.

“Kom allihopa, nu går vi in och ser Jesus på bioduken!” Det märks att de svenska distributörerna Maria Viklund från Barfota Productions och Mats Nyholm, nationell evangelist för S:ta Clara i Stockholm, gläds åt att än en gång få öppna portarna till biosalongen. Efter filmer som Jesus Revolution, Sound of Freedom och Journey to Betlehem är det dags för ännu en film med kristna förtecken att få möta sin svenska publik.

Sedan tv-serien The Chosen hade premiär våren 2019 har den setts av miljoner människor världen över. Den har hyllats för sitt sätt att levandegöra berättelserna från Nya testamentet - trogen mot Bibelns texter utan att bli för slavisk (eller ska man säga “fariseisk”). Serieskaparna har självklart tagit sig vissa friheter för att kunna fördjupa lärjungarnas olika personligheter, måla ut och dramatisera händelser som beskrivs kortfattat i evangelierna och fantisera om hur vardagen tillsammans med Jesus kan ha sett ut, men intrycket man får är att det är genuint - det kunde faktiskt ha sett ut och gått till ungefär så här.

Från The Chosen, säsong fyra. Två av lärjungarna tillsammans med Jesus.

Långfilmen (2 timmar och 18 minuter) har under våren visats i USA och en del andra länder och är en sammanslagning av de två första avsnitten i säsong fyra av The Chosen. Det är ett ovanligt koncept att visa två serieavsnitt som långfilm, och det blir tyvärr störande när det första avsnittet tar slut och det nya ska presenteras med ännu ett intro. Filmen inleds dessutom med en tillbakablick från tidigare säsonger, och avslutas med en teaser inför den fortsatta säsongen. Syftet är tydligt; man hoppas att många ska upptäcka serien och vilja se fler avsnitt. Och inget fel i det egentligen - detta är en av de bättre skildringarna av Jesu liv som gjorts i modern tid om du frågar mig.

Vid flera starka scener är det svårt att hålla tårarna tillbaka.

—  Josefin Lilja, kulturreporter

För oss som är uppväxta med den taffligt animerade Hanna-Barbera-serien Bibelns äventyr spelar dessa verklighetstrogna bibelberättelser i en helt annan liga. En del kommer förmodligen störa sig på detaljer som att skådespelarna talar olika dialekter av engelska, har för vita tänder och att lärjungarna är för bildsköna, men så ska man ju orka titta på hela filmen också.

Jonathan Roumie, känd från Jesus Revolution, spelar Jesus med en blick fylld av ömsom kärlek, ömsom sorg och medlidande, utan att det blir kletigt. När han dyker upp först 45 minuter in i filmen är han efterlängtad. Han skojar, tillrättavisar och undervisar, det verkar alltsammans så naturligt. Men filmen hänger inte på en enda karaktär - även lärjungarna har personligheter och flera av dem får vi lära känna under filmens gång, medan andra nog får blomma ut mer i andra avsnitt.

Vid flera starka scener är det svårt att hålla tårarna tillbaka. När Johannes Döparens pappa Sakarias återfår rösten (som man nog bara förstår bakgrunden till om man kan sin bibel, eller sett föregående säsonger av The Chosen) och börjar lovprisa med orden från Lukasevangeliet: “Och du, mitt barn, skall kallas den Högstes profet, ty du skall gå före Herren och bana väg för honom”, samtidigt som det visas klipp från avrättningen av samma person - det är gripande.

En annan berörande händelse är när lärjungen Simon, som nu fått namnet Petrus, väljer att förlåta Matteus för flera oförrätter. Försoningsögonblicket har föregåtts av undervisning av Jesus och det märks hur Petrus får kämpa för att ta steget, men också hur lättande det är för honom att förlåta.

Jag funderar på hur mycket förförståelse som krävs för att man ska beröras av filmens olika scener - troligen blir det svårare att förstå vissa saker om man inte känner till evangeliernas berättelser. I den bästa av världar skapar filmen The Chosen en nyfikenhet som banar väg för att fler tar fram och öppnar sin bibel. Eller, vilket kanske är mer troligt, leder den till att fler hittar de tidigare säsongerna av serien. Men alldeles oavsett är det något väldigt härligt med att det just nu går att se Jesus, och hans lärjungar, på den svenska bioduken.

Från inspelningen av The Chosen, säsong fyra. Regissören Dallas Jenkins ger regi.

---

Fakta: The Chosen

  • En serie som skildrar Jesus och hans lärjungar genom de händelser som finns beskrivna i Bibelns evangelier. Serien har hyllats för sitt sätt att levandegöra berättelserna.
  • Påsken 2019 hade serien premiär och regissören Dallas Jenkins planerar att spela in sammanlagt sju säsonger.
  • De tre första säsongerna finns tillgängliga att se gratis via en app och en hemsida.
  • Filmen som har premiär på Filmstadens biografer består av de två första avsnitten av säsong fyra och är 2 timmar och 18 minuter. Det är Barfota Production, i samarbete med S:ta Clara, som gjort det möjligt att visa den i Sverige.
  • Serien är det filmprojekt som fått störst stöd genom gräsrotsfinansiering någonsin.
  • Betyg: DDDD

---

Fler artiklar för dig