Kultur

Nya festivalen Crossrock vill locka unga med Narnia och Jerusalem

Eldsjälar bakom nysatsningen hoppas att Crossrock ska bli en årligt återkommande musikfest • Vill locka unga som vanligen inte känner sig hemma i kyrkan.

Sommaren inleds med Crossrock – en ny kristen rockfestival. Bakom arrangemanget finns två eldsjälar som med hjälp av tunga namn som Jerusalem och Narnia hoppas fylla ishallen i Åmål med publik i månadsskiftet maj/juni.

Kristna musikfestivaler har kommit och gått genom åren. Några av blivit mer långvariga än andra, men de flesta har förr eller senare lagt ner staven – av olika orsaker. Andreas Danielsson från Säffle blir först svarslös när jag ställer frågan vad det var som fick honom och hans vän, Lennart Fjell som är pastor i den lokala Elimkyrkan, att dra i gång ett så djärvt projekt som en kristen rockfestival i Åmål. Men så börjar han berätta sin historia.

Första fröet såddes förra sommaren i samband med Åmål Bluesfest. Det är ett evenemang som arrangerats årligen sedan 1992 och som drar tusentals besökare till den lilla orten som hyser runt 12 000 invånare.

Festivalen har med åren fått internationell renommé. I samband med bluesfestivalen brukar kyrkorna ordna en Jesusfestival på torget med musikunderhållning och olika talare. Andreas Danielsson har i hela sitt liv engagerat sig för musik, men någonstans längs vägen insåg han att hans egna förmågor som musiker inte räckte till en karriär. Så i stället satsade han på en firma för ljud- och ljusteknik som han driver vid sidan om sin huvudsakliga försörjning som tekniker.

Andreas Danielsson, Åmål, är en av initiativtagarna till den kristna hårdrockfestivalen Crossrock den 31 maj - 1 juni 2024.

Och det var när 36-årige Andreas Danielsson i fjol körde ljudet åt en av grupperna på Jesusfestivalen som han mötte 62-årige Lennart Fjell för första gången. Skogsmaskinteknikern och frikyrkopastorn fann varandra i ett brinnande intresse för rockmusik och ungdomsengagemang. Idén om att arrangera en kristen rockfestival kom snabbt upp på bordet.

– Vi körde på rätt hårt med planering och brainstorm. Jag kom med idéer utifrån min bakgrund och Lennart utifrån sin roll som pastor, berättar Andreas Danielsson.

Vågade satsa

När de sedan började sondera med olika band som de skulle vilja ha med i programmet fick de en sådan positiv respons att modet tog överhanden och de beslutade sig för att köra. För att kunna klämma in hela programmet valde de att sprida ut evenemanget på två dagar – fredagen 31 maj och lördag 1 juni.

För ändamålet har de hyrt Åmåls ishall och sökt tillstånd att få ta in 1 500 personer. Andreas Danielsson säger att de hoppas att i alla fall 1 000 ska komma. Så här ett par månader före festivalen pekar biljettförsäljningen på att intresset är allra störst i Norge. Från Oslo till Åmål är det cirka två och en halv timme med bil.

På artistlistan finns i huvudsak band som representerar olika typer av hårdrock.

Var det självklart att ni skulle satsa på just hårdrock?

– Ja, det var det väl egentligen. Den musiken tilltalar både mig och Lennart och vi kände att vi hade lite koll på den publiken, förklarar Andreas Danielsson.

Drogfri profil

Crossrock-teamet hoppas också att festivalen ska attrahera unga människor som vanligen inte känner sig hemma i kyrkan. Deras hjärtan har alltid klappat lite extra för den kategorin människor. Ett viktigt beslut för Andreas och Lennart var också att festivalen ska ha en drogfri profil.

– Vi vill att festivalen ska kunna vara ett steg mot att hjälpa dem som har missbruksproblematik och det finns rätt många sådana i Åmål just nu. Därför kommer vi att bjuda in polis och socialtjänst för att få stöttning så att de som vill ha hjälp ska kunna få det. Det kommer också att finnas pastorer och själavårdare på plats för att samtala med dem som så önskar, berättar Andreas Danielsson.

Man är lite svettig ibland när man funderar på vad vi har gett oss in på.

—   Andreas Danielsson, arrangör

Festivalen pågår alltså i två dagar och ett udda inslag är att första dagen är inträdet gratis. Andreas Danielsson understryker vikten av att festivalen ska vara tillgänglig för så många som möjligt,

– Vi vill bjuda in dem som tänker att de inte ska komma. För det är de som verkligen behöver det, säger han.

Lennart Fjell, pastor i Elimkyrkan i Åmål. Församlingen är en del av trosrörelsen.

”Lite svettigt ibland”

För att ytterligare sänka tröskeln så är det Andreas Danielssons ljudfirma och inte en kyrka som arrangerar festivalen. Men han och Lennart räknar med att enskilda kristna från bygdens olika församlingar kommer att vara med och hjälpa till på olika sätt. De letar också lokala sponsorer samtidigt som de gör vad de kan för att hålla nere kostnaderna.

– Man är lite svettig ibland när man funderar på vad vi har gett oss in på, erkänner Andreas Danielsson.

Hur många volontärer har ni?

– Inte många som det ser ut nu. Vi behöver fler, konstaterar han och nämner att festivalens planeringsgrupp kommer att utökas.

Just nu är de bara två.

Är Crossrock tänkt att vara en engångsgrej?

– Det beror ju lite på utfallet i år. Planen och tanken från början var att ska något som håller i sig. Om det faller i god jord kommer direkt att boka lokal till nästa år, säger Andreas Danielsson.

---

Fakta: Crossrock

  • Ny kristen musikfestival med betoning på lite tyngre rock.
  • Hålls i Åmåls ishall 31 maj–1 juni.
  • Medverkande: JLG, All For The King, Streetlight, The Hero, Jerusalem, Narnia och Cell9.

---

Fler artiklar för dig