Kultur

Laila Dahl släpper låt från sin Grammisskiva

Ny musik blir del av kommande föreläsningsturné om att hantera förluster i livet

Mer än 30 år efter sin Grammis släpper Laila Dahl sin kanske mest populära låt i en nyinspelning. Den nya versionen av ”Efter regn”, som hon ursprungligen skrev tillsammans med Frank Ådahl, har delvis fått ny text.

1987 kom Laila Dahls album Efter regn vilket belönades med en Grammis för Årets kristna platta. Fyra år senare tävlade hon i Melodifestivalen med sången Annie och kom fyra i den svenska uttagningen. Trots den framgången är det just Efter regn som hon fått mest respons på.

– Det är den sång som jag har fått allra mest mejl om genom åren. Det är folk som sagt att ”den här kom till mig i rätt tid” eller ”den låten spelades på vårt bröllop” och så vidare, berättar Laila Dahl.

Planerar föreläsningsturné

Men det är inte enda anledning till att hon valt att göra en nyinspelning.

– Framför allt har jag en mix av konsert och föreläsning som jag vill göra inför vintern och nästa år som har temat Efter regn. Den kommer att handla om förluster i livet, om att sörja och omorientering efter en större förändring. För mig speglar ju låten där jag var för tio år sedan och inte där jag är i dag. Men jag tänker att man kan relatera till den på olika sätt, de som lyssnade 1987 har ju också levt på med sina liv, funderar hon.

Laila Dahl och hennes Grammisbelönade album "Efter regn" från 1987.

För Laila Dahl är låten ett sätt att lyfta fram några av de grundpelare i ämnet som hon vill belysa i sin kommande föreläsning.

Delvis nyskriven text

I den ursprungliga versionen fanns ett gitarrsolo, men Laila Dahl kände att det inte passade i den nya, avskalade versionen, så hon gjorde ny text och la in den i stället. En nyckelmening lyder: Och jag vet inte vad jag ska tro, om det här gör mig stark eller svag, vet bara vem jag vill va’ i det här. Den strofen är den viktigaste skillnaden på låten förr och nu, säger Laila Dahl och förklarar vikten av att i den terapeutiska processen låta sig ledas av frågan: Vem vill jag vara i det här som jag står i?

Skulle det kunna hända att vi får höra fler remakes från Laila Dahl framöver?

– Vi får väl se hur det här landar först. Det är lite som att doppa tån. Är det här något som jag ska hålla på med. En gammal 60-årig tant.

Tacksam över livet

Hon säger orden med ett skratt för att sedan direkt börja reflektera över det där med ålder.

– Jag tänker att det är en förmån att få leva. Det är faktiskt ingen självklarhet, i den här åldern blir det mer och mer påtagligt. Jag har ju jämnåriga som inte finns längre. Men tänk att jag får finnas, konstaterar hon tacksamt.

Kanske du rent av kommer att släppa helt nya sånger i framtiden?

– Ja, vem vet? Lite stoff finns. Men det ska ju kännas rätt också.

En dig närstående sångerska (läs Charlotte Höglund) har bestämt sig för att återvända till scenen med delar av sitt gamla band. Är det något du också har haft funderingar på ett göra?

– Inte med band just nu, i alla fall. Men det är klart att när jag släpper den här låten så handlar det ju om att jag vill komma ut och spela. Jag har hela vägen sjungit på mina föreläsningar, men jag har inte varit ute på turné som artist på väldigt länge. Men att komma ut med en gitarrist och göra musik, det skulle jag vilja göra, säger Laila Dahl samtidigt som hon konstaterar att förutsättningarna för att komma ut och spela i kyrkor och kapell är drastiskt annorlunda än de var under hennes artistkarriär på 1980- och 90-talen.

Vad har musiken för plats i ditt liv just nu?

– Utåt sett är den en del av mina föreläsningar. I övrigt sitter jag ofta och klinkar vid pianot. Musiken finns ständigt närvarande, intygar Laila Dahl.

---

Fakta: Laila Dahl

  • Ålder: Fyller 60 i april.
  • Gör: Författare, parterapeut och artist.
  • På meritlistan: Spelat in sju album, skrivit fyra böcker på temat personlig utveckling.
  • Aktuell: Med nyinspelning av gamla hitlåten ”Efter regn”. På den nya versionen medverkar Daniel Hector, Frank Ådahl, Rolf Klinth, och Ture Gyllstad. Låten släpps på digitala plattformar under påskhelgen.

---

Fler artiklar för dig