Kultur

Efter åren i Knutbysekten: ”Min barnatro var som murstocken i ett nedbrunnet hus”

Josefine Frankner bröt sig loss från Knutbysekten • Släpper ny musik med Pelle Ankarberg • “Jag vågar närma mig mötet med Gud utan att vara rädd”.

Åtta år efter uppbrottet från Knutby har Josefine Frankner rest sig ur askan. Nu släpper hon ny musik med Pelle Ankarberg där hon sätter ord på processen att bli hel i sin tro igen.

Berättelsen om hennes livs största trauma finns redan som bok. 2021 publicerades den under titeln Kristi bruds slav: mitt liv i sektens hjärta, och sedan dess har Josefine Frankner börjat att släppa fram musiken i sitt liv igen. På nya singeln Värmen du ger målar hon en bild som förklaring till hur hennes barnatro kunnat överleva den behandling hon utsatts för under åren i Knutbysekten.

– Parallellt med bokskrivandet har jag skrivit låttexter. Jag tänkte att det aldrig kommer att bli något, säger Josefine Frankner och förklarar hur ledaren tryckte ner henne på sångens och musikens område på ett sätt som gjorde att musiken till sist var som död för henne.

”Hur kan du tro på Gud?”

Men när hon nu tillät sig att försöka sätta ord på sina upplevelser kom strofer som mycket väl skulle kunna bli till sånger. Poesin verkade ha en förlösande kraft för hon fick fram ord som hon inte visste hon hade. Men frågan var om hon skulle våga gå hela vägen och sjunga igen. Till sist tog hon klivet och under 2022 och 2023 har tre sånger sett dagens ljus. Men en alldeles särskild berättelse ville ut. Den som handlar om Josefine Frankers gudstro och vad som hände med den när hon kände sig som mest nedtryckt och utnyttjad.

– Jag får ofta frågan: Hur kan du tro på Gud? Jag brukar säga att jag hade en barnatro med mig hemifrån, men sedan utvecklades det så att jag nästan tvingades abdikera från den. Jag blev rädd, utsatt för maktmissbruk, vävdes in lögner i en miljö där det förekom våld i Guds namn. När jag till slut sa ifrån var det som att hela mitt bygge rasade, som att det brann ned. I det där nedbrunna huset var det som en murstock som stod kvar. Man har ju sett sådana fotografier.

Bilden blev en viktig metafor för Josefine Frankner när hon bestämde sig för att försöka sätta ord på vem Gud är för henne i dag.

– Texten var bara fragment från situationen nu och då. När jag berättade om den för min röstcoach Sara Nordenberg sa hon att Pelle Ankarberg skulle vara perfekt för mig att jobba med, så jag hörde av mig till honom. Pelle fick mina fragment. Direkt fick han en melodi och började sätta ihop den med texten. När vi möttes sommaren 2023 visade han mig vad han fått. Mina tårar rann. Sedan har vi träffats och skrivit färdigt sången tillsammans.

Pelle Ankarberg och Josefine Frankner har tillsammans skrivit och spelat in sången "Värmen du ger".

”Prestationsångesten rann av”

Inspelningen i januari 2024 blev en stark känslomässig upplevelse för Josefine Frankner.

– När jag stod i studion för att sjunga in var både Sara Nordenberg och Pelle Ankarberg där. Då kom ledarens lögner över mig och jag hörde hennes röst i huvudet: ”Ta bort micken från Jossan!” Jag bara stelnade och rösten bar inte. Då tar Sara min hand och säger: ”Det räcker att du bara öppnar munnen.” För mig bara släppte det i den stunden. Det blev symboliskt – en varm hand som höll mig. Jag är bra som jag är. Jag behöver inte känna några krav. Den kravfyllda tron och prestationsångesten rann av.

Värmen du ger är en duett mellan Josefine Frankner och Pelle Ankarberg och med referenser som ”vilar mot murstocken” och ”ur askan i elden” anspelar texten på bilden om barnatron som den värmande och skyddande murstocken i livsbygget.

Vad bygger du själv nu kring den barnatro som fanns kvar efter Knutbysekten?

– Att våga ha tillit, men också att visa mod. Jag vågar närma mig mötet med Gud utan att vara rädd. För jag vet att Gud skulle aldrig utsätta mig för något som jag inte tyckte var behagligt. Samtidigt håller jag fortfarande på att rensa ut saker. Det finns sådant jag fortfarande har svårt med. Att ta en bibel och bara läsa rätt upp och ner, till exempel.

Har du blivit bättre på att säga ifrån?

– Oj, oj, oj, verkligen! Det går inte att låta saker vara. En situation som väcker starka känslor är till exempel när någon i all kärlek vill be för mig, men inte frågar först om jag vill. För mig är det trauma att någon kommer och bara lägger handen på mig, men där har jag blivit mycket bättre på att stå upp för mig, försäkrar Josefine Frankner.

---

Fakta: Josefine Frankner

Josefine Franker.
  • Ålder: 47 år.
  • Familj: Gift med Samuel, tre barn.
  • Bor: Västerås.
  • Gör: Utbildad beteendevetare, sångare, låtskrivare, författare.
  • Aktuell: Med nya singeln ”Värmen du ger” tillsammans med Pelle Ankarberg.

---

Fler artiklar för dig