Kultur

”Kyrkan blir nog glad om man skojar om dem, då minns folk att de finns”

Komikern Johan Glans i stor intervju om huruvida kristna är mer lättkränkta än andra - och vad man får skämta om • Klippet om “det galna med påsken” har setts hundratusentals gånger, själv trodde han att det skulle klippas bort. • “Jag har som grundinställning att jag inte vill såra människor i onödan”, säger han till Dagen.

Johan Glans är en av Sveriges mest uppskattade komiker. I en av hans populäraste stå upp-scener driver han med det svenska påskfirandet, vilket många älskar att skratta igenkännande åt.
– Det måste vara fler än jag som har svårt att se kopplingen mellan Jesu död och uppståndelse, och kycklingar och chokladkaniner, säger han.

Tänk dig en kristen talesperson som kallar till sig en pr-byrå för att få hjälp att uppmärksamma påskhögtiden. “Vi vill hålla minnet av Jesu död och uppståndelse levande”, lyder beställningen från kyrkan. Pr-byrån tipsar då om att satsa på en massa kycklingar, mängder av ägg och en mystisk påskhare som gömmer äggen.

Med denna ingång över det absurda med svenskarnas påskfirande skapade komikern Johan Glans en stand up som sedan dess setts miljontals gånger. Många återvänder till klippet inför varje påsk, för att få sig ett igenkännande skratt.

Men upphovsmakaren själv hade ingen tanke på att just påskskämtandet skulle skapa sådant engagemang. Johan Glans trodde till och med att påskskämtet skulle klippas bort när de filmade hans World tour of Skandinavien.

– Det visar väl hur dum man själv är, att jag inte fattade – det blev det som folk uppskattade mest av allt, säger 49-åringen till Dagen.

– Det måste ha slagit an en nerv på något sätt. Det visar kanske att det är fler än jag som har svårt att se kopplingen mellan Jesu död och uppståndelse å ena sidan, och kycklingar och chokladkaniner å den andra. Traditioner är också tacksamt att skoja om, rent generellt, för det har de allra flesta av oss gemensamt. Det är ofta saker som man gör av bara farten utan att riktigt ha reflekterat över varför man gör det, som att vi tar in granar i våra hus.

Johan Glans är en av Sveriges mest uppskattade komiker. Ett av hans mest älskade stå upp-klipp handlar om det kristna påskfirandet.

Det är skönt med Svenska kyrkan, man behöver inte vara rädd för dem.

—  Johan Glans


Nästan bara positiva reaktioner från troende

Påsken är den största kristna högtiden och handlar i grund och botten om hur Jesus dör och uppstår för alla människors skull. Även om påskens händelser är något som kristna över hela världen grundar sin tro på har Johan Glans inte fått särskilt många negativa reaktioner efter att ha skämtat om den.

Det tycker han tyder på att de allra flesta har ett sinne för humor.

– I dagens moderna samhälle är min uppfattning att kristna är avslappnade när man skojar om tron. Jag har ju gjort en hel tv-serie där jag spelar präst och det har varit väldigt rimliga, nästan bara positiva reaktioner, säger Johan Glans och tillägger att Edward Blom var upprörd en gång, efter att Johan dragit ett skämt om kristendomen.

– Han skrev på sociala medier om hur plumpt detta var och jag måste säga att det tycker jag är knäppt. Det är ju inte religionen i sig jag driver med utan våra attityder kring det. Men annars har det inte varit så många arga reaktioner. En gång när jag skojade om konfirmation fick jag ett argt handskrivet brev, det är nog allt.

– Det är skönt med Svenska kyrkan, man behöver inte vara rädd för dem eller sova dåligt om nätterna. Det blir inte så mycket mer än en irriterad insändare. Jag tror snarare att kyrkan blir glad om man skojar om dem, för då påminner man folk om att det fortfarande är en grej. De känner sig sedda, skojar Johan Glans.

Research inför en roll som präst

Tillsammans med bland andra Anders Jansson och Jenny Skavlan gjorde Johan Glans 2013 tv-serien Halvvägs till himlen som sändes i tre säsonger på TV4, där han spelade prästen Albin. Som research inför arbetet med att skriva manus och spela rollen som prästen Albin fikade Johan Glans med ett par präster, för att få veta mer om deras yrke.

– Jag försökte nog vara som en vanlig människa, med ett ovanligt jobb. Det är ju där humorn finns tycker jag; mellan det upphöjda ämbetet och att man ändå är en människa med vanliga relationer och känslor.

Jag har som grundinställning att jag inte vill såra människor i onödan – att trampa på andra har jag ingen glädje av.

—  Johan Glans
Tv4: Halvvägs till himlen.

På frågan om det finns något han inte skulle kunna skämta om funderar han bara en kort stund innan han svarar.

Han kan inte komma på något han inte skulle kunna skämta om.

– Men jag har som grundinställning att jag inte vill såra människor i onödan – att trampa på andra har jag ingen glädje av. Men ett sinne för humor, det måste folk ha. De som är väldigt lättkränkta måste skärpa sig och ta sig i kragen - så kan man inte gå genom livet.

Finns det något du själv skulle bli sårad över om någon skämtade om?

– Jag har varit komiker hela mitt liv och svaret är nej. Jag kan tycka att vissa saker är klumpigt gjorda eller att det är dålig smak, men man måste kunna skämta om allt. Det finns många i världen som inte har sinne för humor och det ser vi hur illa det kan gå, när folk är rigida och dogmatiska. Man måste kunna skoja om saker och ta dem på allvar samtidigt.

Johan Glans, komiker.

Var får du inspiration ifrån?

– Det är nästan omöjligt att svara på, för när man gör stand up går man hela tiden omkring och letar – man börjar se världen genom en speciell sorts glasögon. Desto närmare man kommer en föreställning, desto knäppare blir man. Jag kan tänka när jag borstar tänderna “Vad kan vara roligt med en tandborste?” eller när jag kokar kaffe “Finns det något roligt med kaffe?”. Så det är i både små och stora saker jag hittar grejer att skämta om.

Johan Glans är gift med Sara Young och tillsammans har de två döttrar, 13 och 16 år gamla. De verkar tycka att pappa är rolig.

– De är stöttande och uppmuntrande måste jag säga. De är väldigt fina med det.

Oj, hur har du lyckats med det, att de inte bara tycker du är pinsam?

– Haha, ja, jag kanske försöker att inte tvinga på dem mig själv utan vill de kolla så får de göra det. Och när de ser att kompisarna skrattar så kan de skratta också.

Hur ser din egen relation till det kristna påskfirandet ut och hur firar du?

– Vi firar mest genom att äta påskmiddag, det är mer det sekulära, måste jag säga. Och genom att gömma påskägg med godis i, det tycker våra barn är roligt fortfarande trots att de är stora nu. Till jul kan det hända att man går till kyrkan på någon julotta eller så, men vid påsk brukar det inte bli av.

---

Fakta: Johan Glans

  • Svensk komiker och skådespelare.
  • Född 1974 i Eslöv.
  • Bor i Stockholm och är gift med Sara Young och har tillsammans två döttrar, 13 och 16 år gamla.
  • Aktuell med en stor turné tillsammans med David Batra, vän och kollega, för att fira att det var 30 år sedan de började med stand up och lärde känna varandra.

---

Fler artiklar för dig