Kulturessäer

“Min dröm är att judar och kristna ska fira sabbat tillsammans”

Ortodoxe juden Jonathan Feldstein har börjat bjuda in kristna till sabbatsmåltid: ”Att förbereda en kosher-måltid i en omgivning som inte är kosher innebär många utmaningar”

“Vanligtvis högtidlighåller jag sabbaten på ett hotell där jag förbereder sabbatens måltider och dit jag bjuder in kristna vänner att umgås och lovprisa Gud tillsammans”, skriver Jonathan Feldstein i sin kulturessä.

Shabbat, sabbaten, är vilodagen, som föreskrivs i det fjärde av de tio buden och som judar har hedrat från början av den judiska historien. På sabbaten minns vi hur Gud skapade universum och vilade från sitt arbete på den sjunde dagen. I ett traditionellt judiskt hem är sabbaten en tid när vi umgås med familj och vänner, ber, studerar torah, njuter av festliga måltider och loggar ut från veckans sex första dagars oupphörliga tempo.

Jag avskyr att inte vara hemma på sabbaten. Alla som vet vad sabbaten är förstår varför det är så speciellt att vara hemma och ta en paus från veckans stress och press. Det är helt enkelt en tid för familjen.

Lika mycket som jag älskar att fira sabbat hemma och mitt arbete med att bygga broar mellan judar och kristna avskyr jag att resa. Jag avskyr att bo på olika hotell, passera flygplatser som alla ser likadana ut, glömma vilken bil jag hyrt och inte få vara hemma.

Trots att jag älskar att vara hemma och avskyr att resa har jag hittat en lösning som jag faktiskt gillar. Något som fungerar bra för mig och som ger mig en positiv upplevelse, som jag njuter av och ser fram emot, även när jag inte får vara där jag helst vill.

Det är mycket vanligt bland judar som reser att hitta en judisk gemenskap där de kan fira sabbaten, en gemenskap med en synagoga och all den infrastruktur som hör till det traditionella judiska livet. Men eftersom jag för det mesta arbetar med kristna befinner jag mig ofta på ställen där inget av det existerar.

Vanligtvis högtidlighåller jag sabbaten på ett hotell där jag förbereder sabbatens måltider och dit jag bjuder in kristna vänner att umgås och lovprisa Gud tillsammans. Det är något som jag ofta tycker är bättre än att söka upp ett slumpmässigt judiskt sammanhang där jag inte känner en enda människa.

Att förbereda en kosher-måltid i en omgivning som inte är kosher innebär många utmaningar som jag har lärt mig bemästra. Det handlar om att hitta varor som är kosher och laga mat på ett hotell. Jag bjuder in vänner till sabbatsmiddagen på fredagskvällen och till lunchen på lördag. Fredagens måltid är mer rituell men båda är härliga. Jag gillar att undervisa om sabbaten, dess ritualer och det som ligger bakom dem. Eftersom vi studerar torah i veckoportioner under en årlig cykel förbereder jag ofta ett samtal där vi tillsammans lär oss om det avsnitt som är aktuellt just den veckan. Vad skulle vara fel i att judar och kristna tillsammans studerar den bibel vi alla ser som helig?

Jag gillar att undervisa om sabbaten, dess ritualer och det som ligger bakom dem.

När solen går ner på fredagen och fram till lördag kväll är jag helt offline. Vilodagen innebär bland annat att logga ut från datorn och telefonen (ett välkommet och välbehövligt avbrott), att inte tända och släcka lampor, att gå i trappor i stället för att använda hissen.

Jag gillar att laga mat men ibland ber jag kristna vänner att komma och hjälpa till att förbereda måltiderna. Det är roligt och ett sätt att engagera dem och ge dem en koppling till sabbaten. Vad mina vänner lär sig är att sabbaten inte bara är en enstaka vilodag. Sabbaten är en erfarenhet som upprepas varje vecka och som kräver planering och förberedelser. Det bygger förväntan inför att vi ärar Gud och hedrar det fjärde budet.

En berömd judisk ledare sa en gång att det inte i första hand handlar om att judar har upprätthållit sabbaten utan om att sabbaten har upprätthållit judarna. Men hela mänskligheten, judar och icke-judar, behöver den gåva som en vilodag innebär. En dag kanske vi kan fira sabbat tillsammans.

Fler artiklar för dig