Kultur

”Kung Jesus” toppar listorna på Spotify i Norge

Nyskriven lovsång blev viral i Norge • Låtskrivaren Thomas Neteland, 31: Låten har inget subtilt budskap utan det är rakt på sak.

En nyskriven lovsång klättrade högst upp på Spotifys lista i Norge i början av veckan. Låten Kong Jesus var i måndags den mest delade låten, något som är mycket ovanligt för psalmer och lovsånger.

Thomas Neteland och hans fru Karoline Neteland skriver och sjunger psalmer och lovsånger tillsammans och när deras nya lovsång Kong Jesus (Kung Jesus på svenska) nyligen släpptes klättrade den högst upp på listan över de mest delade låtarna.

– Jag har märkt att det funnits några lovsånger på listan då och då, men jag har aldrig sett dem klättra till toppen. Det är häftigt att det finns en sång om Jesus som klarar det här, säger Thomas Neteland till den norska tidningen Vårt Land.

Budskap utan omsvep

Enligt honom har flera hundra personer delat låten på sociala medier och han menar att allt fler i Norge får upp ögonen för kristen musik, i synnerhet lovsång.

– Det verkar som om det har slagit an en nerv hos flera personer. Låten har inget subtilt budskap utan det är rakt på sak att Jesus ska styra över allt, säger Thomas Neteland, som nyligen blev kommunikationschef i norska pingströrelsen.

Han beskriver låten som en ”ganska djärv sång” om en kung som ska tjänas, men som inte styr med hård hand och piska, utan med nåd och godhet.

Tron inte längre en privatsak

Inge Andreas Jacobsen är lektor i musik vid NLA Staffeldtsgate University College. Han kan inte minnas att han någonsin hört talas om att en lovsång eller en psalm nått toppen av Spotifys lista över de mest delade låtarna.

– Folk delar inte musik på sociala medier utan att något har berört dem. Att så många delar låten vittnar om entusiasm för både musiken och budskapet. När titeln är Kong Jesus är det också uppenbart vad sångens avsikt är, säger Jacobsen till tidningen.

Jacobsen är även koordinator för ett årsstudie i lovsångsledning och för honom blir det stora delandet av låten en tydlig signal om att det blir allt viktigare för unga att stå för sin kristna tro, och att det inte bara är en privat angelägenhet.

---

Fakta: Kong Jesus

  • Låten är en del av det gifta paret Thomas och Karoline Netelands album Alfa og Omega, som lanserades den 4 mars i år.
  • Duon har också tidigare upplevt att deras låtar blivit virala. Förra året hade låten Frihet från 2016 över 1,5 miljon spelningar på Spotify.

---

Fler artiklar för dig